Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 19 okt 2012 08:57

Kooprijpe Griekse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Her en der hoor je geluiden dat het einde van eurocrisis in zicht is. Als dit daadwerkelijk het geval is, dan is de tijd rijp om naar Griekse aandelen uit te kijken. Om te zeggen dat politici en beleggers natuurlijke vijanden zijn gaat te ver, maar ze worden het wel steeds vaker eens met elkaar.

Is het u al opgevallen? De laatste tijd hoor je stemmen opgaan dat het einde van de Europese schuldencrisis gloort. Niet alleen politici zien het licht aan het einde van de Griekse tunnel, ook economen en marktwaarnemers.

Uit Griekenland komen zowaar de eerste positieve signalen dat de economie op weg is naar herstel.

Het land beleeft zware tijden en de weg naar herstel is nog lang.

Als Griekenland inderdaad sneller dan verwacht de vruchten plukt van zijn drieste bezuinigingsoperaties, economische hervormingen en schuldenverlichting, dan zou dit moeten blijken uit het koersverloop van Griekse aandelen.

Een blik op onderstaande grafiek leert dat de koers van de ASE-index, de Griekse beursbarometer, sinds het dieptepunt van juni dit jaar vrijwel verdubbeld is terwijl eurozonale aandelen blijkens de €uro STOXX ‘slechts’ 20 procent hoger noteren.

De winst van veel Griekse aandelen overstijgt de magische grens van 100 procent en dat in minder dan vijf maanden tijd.

In enkele gevallen is de winst zelfs groter dan 200 procent. Zo stegen de koersen van electriteitsproducent Public Power (PPC) met 269 procent, van bouwbedrijf Gek Terna (GEKTERNA) 241 procent, van EFG Eurobank (EUROB) 233 procent, van Hellenic Telecom (OTE) 224 procent en Piraeus Bank (TPEIR) 223 procent om de vijf grootste stijgers met naam te noemen. Had je deze of andere Griekse aandelen vijf jaar geleden gekocht, dan kijk je nog altijd tegen een verlies aan van grosso modo 90 procent. Het toont niettemin aan dat Griekse aandelen nog veerkracht bezitten.

Indien je verwacht dat de beursrally in Athene nog niet voorbij is, maar je bent niet ervan overtuigd dat de eurocrisis dicht bij een oplossing staat, dan kun je je oog laten vallen op hoogvolatiele aandelen die sterk meedeinen met de brede koersontwikkeling. Denk hierbij aan fondsen als Athens Water Supply & Sewage (EYDAP), Hellenic Exchanges (EXAE), Viohalco (BIOX), Folli Follie Group (FFGRP) en FrigoGlass (FRIGO). Dit zijn aandelen met vrij hoge bèta’s en als de beurs zijn klim voortzet, is de kans groot dat zij ook stijgen.

Verwacht je echter dat de eurocrisis zo goed als voorbij is en je wilt voor de wat langere termijn in Griekse aandelen investeren, dan is het zaak om de fundamentele gegevens tegen het licht te houden. In onzekere tijden verdienen defensieve groeiwaarden met een lage volatiliteit de voorkeur. Want ook al loopt de eurocrisis op zijn laatste voeten, de economische vooruitzichten voor Europa zijn niet rooskleurig. Onlangs nog verlaagde het Internationaal Monetair Fonds de groeivooruitzichten voor de mondiale economie en dus ook Europa.

Ondanks de economische malaise in het thuisland hebben in de voorbije drie jaar een aantal Griekse bedrijven toch hun omzet en operationele winst kunnen verhogen. Omdat de aandelen bovendien blijk geven van lage volatiliteit, bestaat er een gerede kans dat bij een volgende correctie de koersen niet snoeihard onderuit gaan, wat maakt dat zij de facto nu al kooprijp zijn.