Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 17 sep 2012 18:15

Beleggen in veilige haven Canada

0 0 Leestijd ongeveer

Canada wordt beschouwd als een van de weinige echte veilige havens. De lokale beurs, die dit jaar ver achterblijft bij de S&P500, wordt gedomineerd door financials en aan grondstoffen gerelateerde aandelen.

Hoewel de Canadese beurs het niet bijzonder goed doet dit jaar (+2,2% voor de TSX tegen +13,6% voor de S&P500- index) kan dat niet gezegd worden van de Canadese dollar. De loonie (het ééndollarmuntstuk dat vernoemd is naar de daarop afgebeelde ijsduiker) bereikte deze week het hoogste niveau dit jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De verwachting is dat de Canadese centrale bank eerder zal overgaan tot een renteverhoging dan tot een verlaging. In combinatie met de verwachte extra stimuleringsmaatregelen in de VS en hogere grondstofprijzen zorgt dat voor een vlucht in Canadese dollars. Canada wordt niet voor niets steeds meer beschouwd als een van de weinige veilige havens die niet gebukt gaat onder enorme schulden, zoals veel andere ontwikkelde landen.

Het Canadese banksysteem wordt daarbij als het veiligste ter wereld beschouwd. Dat de Canadese beurs het desondanks relatief slecht doet (de afgelopen twee jaar kwam de TSX-index per saldo nauwelijks van zijn plaats) komt vooral door de zware weging van met grondstoffen samenhangende aandelen. Vooral in 2012 werkten lagere prijzen voor de meeste grondstoffen, waaronder een stagnerende goudprijs, zwaar door aangezien de Canadese graadmeter voor 25% bestaat uit aan olie en gas gerelateerde aandelen, met een weging van nog eens 20% voor de sector Basismaterialen, met name mijnbouwbedrijven.

Terwijl de Amerikaanse S&P500-index niet ver verwijderd is van de hoogste stand ooit, moet de TSX nog bijna 3000 punten stijgen om terug te keren naar het recordniveau van 15000 uit 2008. Qua waardering ontlopen de S&P500 en TSX elkaar echter nauwelijks, met een voorziene k/w van 12,4 voor de Amerikaanse graadmeter voor 2013 tegen 12,8 voor de TSX.

Er is wel een relatief groot verschil wat betreft het gemiddelde dividendrendement, dat met 2,9% voor Canadese aandelen aanmerkelijk hoger ligt dan de 2,1% voor de S&P500.

SOLIDE FINANCIALS
Een belangrijke oorzaak daarvoor vinden we in de vele laag gewaardeerde grondstofgerelateerde aandelen en de uitermate solide financials, die hoge dividenden uitkere Met het iShares MSCI Canada Index Fund (ticker: EWC) wordt belegd in 105 Canadese aandelen met zware wegingen voor de sectoren olie en gas (27%), banken (33,4%) en mijnbouwers (13,5%).

Dit jaar zijn vooral de aandelen van de grote grondstofgerelateerde bedrijven flink op verlies gezet. De Canadese beurs blijft met een exposure van 50% van de totale beurswaarde aan de sectoren Basismaterialen en Energie erg afhankelijk van de ontwikkeling van grondstofprijzen.

Gezien de scherpe koersdalingen voor met name veel mijnbouwers is de verhouding risico-rendement relatief aantrekkelijk. Daar komt bij dat EWC eenderde van het fondsvermogen van $4,4 mrd belegd heeft in banken en verzekeraars, met drie banken als grootste posities.

Grote spelers als Royal Bank of Canada, Toronto Dominion Bank en Bank of Nova Scotia verhoogden de afgelopen jaren telkens geleidelijk het dividend, zonder tussentijdse verlagingen, ook niet tijdens de kredietcrisis. Bij Europese en Amerikaanse financials is dat wel anders. Een gemiddeld handelsvolume van ruim 1,4 miljoen stuks en een redelijke expense ratio van 0,52% maken het verhaal compleet voor deze ETF, die twee keer per jaar dividend uitkeert.

CONCLUSIE
Met het Ishares MSCI Canada (ticker: EWC) kan via een ETF in de belangrijkste Canadese aandelen belegd worden. Centraal staat de zware weging van (cyclische) grondstofgerelateerde fondsen en solide bankaandelen. EWC vormt daarmee een prima aanvulling op een breed gespreide aandelenportefeuille. 

Tekst: Menno van Hoven, 17 september 2012

Hoewel de Canadese beurs het niet bijzonder goed doet dit jaar (+2,2% voor de TSX tegen +13,6% voor de S&P500- index) kan dat niet gezegd worden van de Canadese dollar. De loonie (het ééndollarmuntstuk dat vernoemd is naar de daarop afgebeelde ijsduiker) bereikte deze week het hoogste niveau dit jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De verwachting is dat de Canadese centrale bank eerder zal overgaan tot een renteverhoging dan tot een verlaging. In combinatie met de verwachte extra stimuleringsmaatregelen in de VS en hogere grondstofprijzen zorgt dat voor een vlucht in Canadese dollars. Canada wordt niet voor niets steeds meer beschouwd als een van de weinige veilige havens die niet gebukt gaat onder enorme schulden, zoals veel andere ontwikkelde landen.

Het Canadese banksysteem wordt daarbij als het veiligste ter wereld beschouwd. Dat de Canadese beurs het desondanks relatief slecht doet (de afgelopen twee jaar kwam de TSX-index per saldo nauwelijks van zijn plaats) komt vooral door de zware weging van met grondstoffen samenhangende aandelen. Vooral in 2012 werkten lagere prijzen voor de meeste grondstoffen, waaronder een stagnerende goudprijs, zwaar door aangezien de Canadese graadmeter voor 25% bestaat uit aan olie en gas gerelateerde aandelen, met een weging van nog eens 20% voor de sector Basismaterialen, met name mijnbouwbedrijven.

Terwijl de Amerikaanse S&P500-index niet ver verwijderd is van de hoogste stand ooit, moet de TSX nog bijna 3000 punten stijgen om terug te keren naar het recordniveau van 15000 uit 2008. Qua waardering ontlopen de S&P500 en TSX elkaar echter nauwelijks, met een voorziene k/w van 12,4 voor de Amerikaanse graadmeter voor 2013 tegen 12,8 voor de TSX.

Er is wel een relatief groot verschil wat betreft het gemiddelde dividendrendement, dat met 2,9% voor Canadese aandelen aanmerkelijk hoger ligt dan de 2,1% voor de S&P500.

SOLIDE FINANCIALS
Een belangrijke oorzaak daarvoor vinden we in de vele laag gewaardeerde grondstofgerelateerde aandelen en de uitermate solide financials, die hoge dividenden uitkere Met het iShares MSCI Canada Index Fund (ticker: EWC) wordt belegd in 105 Canadese aandelen met zware wegingen voor de sectoren olie en gas (27%), banken (33,4%) en mijnbouwers (13,5%).

Dit jaar zijn vooral de aandelen van de grote grondstofgerelateerde bedrijven flink op verlies gezet. De Canadese beurs blijft met een exposure van 50% van de totale beurswaarde aan de sectoren Basismaterialen en Energie erg afhankelijk van de ontwikkeling van grondstofprijzen.

Gezien de scherpe koersdalingen voor met name veel mijnbouwers is de verhouding risico-rendement relatief aantrekkelijk. Daar komt bij dat EWC eenderde van het fondsvermogen van $4,4 mrd belegd heeft in banken en verzekeraars, met drie banken als grootste posities.

Grote spelers als Royal Bank of Canada, Toronto Dominion Bank en Bank of Nova Scotia verhoogden de afgelopen jaren telkens geleidelijk het dividend, zonder tussentijdse verlagingen, ook niet tijdens de kredietcrisis. Bij Europese en Amerikaanse financials is dat wel anders. Een gemiddeld handelsvolume van ruim 1,4 miljoen stuks en een redelijke expense ratio van 0,52% maken het verhaal compleet voor deze ETF, die twee keer per jaar dividend uitkeert.

CONCLUSIE
Met het Ishares MSCI Canada (ticker: EWC) kan via een ETF in de belangrijkste Canadese aandelen belegd worden. Centraal staat de zware weging van (cyclische) grondstofgerelateerde fondsen en solide bankaandelen. EWC vormt daarmee een prima aanvulling op een breed gespreide aandelenportefeuille. 

Tekst: Menno van Hoven, 17 september 2012

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.