Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Opinie Harry Geels, 7 sep 2012 11:45

Saillant euro-rapport ING geeft geen oplossing

0 0 Leestijd ongeveer

De duizelingwekkende potentiële schade voor het uiteenvallen van de eurozone bedraagt €339 miljard, zo rekende ING voor. Het gepubliceerde rapport is om meerdere redenen saillant, bijvoorbeeld vanwege de timing zo vlak voor de verkiezingen.

Onder de naam 'Eurocrisis: liever oplossen dan opbreken' kwam ING afgelopen dinsdag met een rapport over de kosten voor Nederland die het opbreken van de Eurozone zou opleveren. In dit rapport gaat ING in op het scenario van een Griekse exit (Grexit) en het scenario van het uittreden van de GIIPS landen (Griekenland, Italië, Ierland, Portugal en Spanje).

ING waarschuwt ons dat deze scenario’s voor Nederland zeer kostbaar zijn en daarom vermeden moeten worden. Omdat aan het onverkort voortzetten van de euro(zone) voor ons ook een stevig prijskaartje hangt, stelt ING wel dat de crisis zo spoedig mogelijk opgelost moet worden, want: 'Hoe trager de crisis wordt aangepakt, hoe duurder het wordt'.
 
Verkiezingsstunt
Gelet op de timing van het rapport (een week voor onze stembusgang) is dit wat mij betreft de grootste verkiezingsstunt zover. Want feitelijk zegt ING dus tegen ons: ‘stem pro Euro(pa)’. Hoewel het wel degelijk een interessant rapport is (waarover straks meer) is er wel het een en ander op het rapport af te dingen.

Niet alleen de timing is saillant, er is ook sprake van enige stemmingmakerij. ING gaat er in haar berekening van het duizelingwekkende schadebedrag van €339 miljard vanuit dat de Nederlandse publieke en private partijen geen enkele cent zullen terugzien van de vorderingen in het scenario dat alle GIIPS-landen uit de eurozone uittreden. Ten eerste lijkt dit het zwartste scenario en ten tweede ook niet helemaal waarschijnlijk. In Ierland zijn ze bijvoorbeeld al aardig op weg naar herstel.

Eigen belang
Verder is er sprake van eigen belang. ING bezit de nodige belangen in staatspapier uit de PIIGS-landen (overigens al sterk afgebouwd dankzij de opkoopprogramma’s van de ECB) en waarschijnlijk ook andere vormen van beleggen in de minder goed draaiende eurolanden. Bovendien zit ING niet te wachten – bijvoorbeeld in de termen van (technische) infrastructuur – op de chaos die zal ontstaan als er weer allerlei landen eigen valuta’s gaan invoeren.

Geen oplossingsrichting
Erg jammer is het dat de ING geen oplossing aanreikt voor het probleem. Het rapport van de ING is dus nog niet af. Bij deze doe ik de suggestie om een aantal voorgestelde oplossingen zoals ik die allemaal heb samengevat in mijn Euro-oplossingsmatrix  door te rekenen. ING is blijkbaar in staat berekeningen van schade (en opbrengsten) te maken.

Feitelijk heeft de ING al een aantal oplossingsrichtingen doorgerekend, namelijk de Euro Holiday voor Griekenland (de oplossing die op de vierde plaats in de matrix staat) en de uittreding van het PIIGS-garnizoen, wat in de matrix vergelijkbaar is met de oplossingsrichting van de Euro-division. Nu de rest van de oplossingen nog, vooral de oplossingen die op de eerste drie plaatsen van mijn ranking staan, zoals The Matheo Solution (TMS), het Geuro-plan van Mayer en het verhogen van de lonen in de sterke landen. ING heeft A gezegd, nu moet dus ook B volgen.

Tot slot, het mag zo langzamerhand voor zich spreken dat het gisteren door Draghi nieuw aangekondigde opkoopprogramma van de staatsleningen van de Zuidelijke landen geen oplossing voor het probleem is. De essentie van het probleem (het Europa van de verschillende snelheden), zoals beschreven in mijn column van afgelopen dinsdag, wordt er niet door opgelost. Ook ING zegt impliciet in haar rapport dat dit geen oplossing is, immers dit is een voortzetting van het beleid dat wordt gevoerd en dat, volgens ING, zoveel geld kost.


Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer. 


 

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.