Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 23 aug 2012 16:32

Verplicht koersverlies op Facebook

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van Facebook is gehalveerd. So what, zou je zeggen, maar onze eigen pensioenfondsen en banken hebben doodleuk in het aandeel belegd. Het is niet voor het eerst dat we onze pensioenfondsen betrappen op gokgedrag. Griekse obligaties leken ook zo aantrekkelijk. Hoogste tijd dat we ons eigen wel gedegen pensioenfonds mogen kiezen.

Het ABP dreigt met een pensioenkorting van bijna 15% voor de komende twee jaar, zo blijkt uit een naar de Volkskrant uigelekte interne memo. Verder zal de pensioenpremie fors omhoog moeten, gemiddeld met liefst 28,5%. Pensioenfondsen hebben zelf berekend dat deze premieverhoging de Nederlandse economie een vol procentpunt groei gaat kosten.

Rampzalig allemaal en vooral toe te schrijven aan de gedaalde kapitaalmarktrente die de contante waarde van de pensioenverplichtingen stuwt. Verder vallen natuurlijk ook de rendementen op de beleggingen tegen. Het wel en wee van onze pensioenfondsen raakt iedere Nederlander, direct dan wel indirect.

Vlucht naar voren

Korten op uit te keren pensioenen is op zich beter dan de rekening van alle ellende naar de jongere generatie door te schuiven. Pensioenfondsen hebben echter de neiging riskanter te gaan beleggen om de ontstane gaten te dekken. Op zich een logische reactie gezien de lage vergoeding op Nederlandse en Duitse staatsobligaties, maar het is wel zaak de kop erbij te houden.

Vooral de aankoop van Grieks en ander Zuid-Europees staatspapier moet als een bijzonder domme beslissing worden gezien. De ambtenaren van het ABP werden gelokt door de hoger rendementsverwachting die destijds rond de 10% lag. Het was echter toen al lang duidelijk dat de risico's veel te groot waren om van een verantwoorde belegging te spreken.

Facebook

De beslissing om mee te doen met de beursgang van Facebook ligt wat genuanceerder, maar ook hier moet gezegd worden dat de neerwaartse risico's eigenlijk te groot waren. In de media is de torenhoge waardering van het sociale media concern veelvuldig uit de doeken gedaan.

Wel zij gezegd dat een pensioenfonds mee moet gaan met ontwikkelingen in de maatschappij en premiegeld deels dient te investeren in innovatieve zaken als sociale media.

Over de timing en de prijs van de aangekochte aandelen Facebook kan gediscussieerd worden, al zou een verstandig belegger waarschijnlijk niet zomaar zijn ingestapt.

Transparatie

Kwalijker dan de belegging in Facebook op zich of in andere zwaar verliesgevende assets is dat pensioenfondsen bijzonder intransparant zijn over hun beleggingsportefeuille. Het bleek voor het Financieele Dagblad vrijwel onmogelijk om de posities in Facebook bij de pensioenfondsen los te krijgen. Als je er dan toch zo nodig in wilt beleggen, wees dan ook zo volwassen dit openbaar te maken en achter je eigen keuze te staan.

Het ABP reageerde met de mededeling over timing van aan- en verkopen geen mededelingen te doen omdat anderen daarmee hun voordeel kunnen doen. Front-running, het kunnen anticiperen op grote orders, moet inderdaad voorkomen worden, maar wat is er mis met het melden van een positie?

Het gaat hier om beheer van andermans geld en deelnemers hebben recht te weten waar hun duur verdiende centjes in worden belegd. Hun oudedagvoorziening is hier immers van afhankelijk. De grote pensioenfondsen schofferen daarmee de eigen deelnemers.

Dat Facebook niet transparant is geweest bij de beursgang kost beleggers geld. Dat voorbeeld zouden de pensioenfondsen niet moeten volgen. Zij zouden juist rekenschap moeten afleggen over hun beleggingsbeslissingen. Dat zou hen scherp houden en mogelijk ervan weerhouden dit soort foute beleggingsbeslissingen te nemen.

Ook mensen de vrije keuze geven bij welk pensioenfonds aansluiting te zoeken zal tot meer verantwoorde beleggingsbeslissingen kunnen leiden.

Peter Schutte, 23 augustus