Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 17 aug 2012 09:26

5 aandelen voor de komende 20 jaar

0 0 Leestijd ongeveer

Grote koersschommelingen werken in het voordeel van langetermijnbeleggers. Zij kunnen hierdoor aandelen van kwaliteitsbedrijven aan spotprijzen kopen. Voor het allerlaatste nummer van SmartMoney kijkt Jack Hough nog een keer ver vooruit in zijn glazen bol.

Na 20 jaar verdwijnt SmartMoney uit de rekken. Het septembernummer is de laatste gedrukte editie van het financieel-economisch tijdschrift. Op het internet blijft de titel wel voortbestaan, maar de digitale editie gaat op in het platform van MarketWatch.

Jack Hough blogt al van 2005 voor SmartMoney.com en schrijft of beter schreef sinds 2005 voor het maandblad. Voordat hij redacteur werd, was hij financieel adviseur. Maar dat doet er eigenlijk niet toe, of toch? Hij is ook de auteur van Your Next Great Stock: How to Screen the Market for Tomorrow’s Top Performers.

Zijn laatste artikel ligt in het verlengde van zijn boek, waarin hij beleggers vertrouwd maakt met veelgebruikte selectietechnieken en bekende en minder bekende beleggingsstrategieën. Het is absoluut geen beknopte samenvatting van zijn boek, een hoofdstuk daaruit of een terugblik op oude artikelen, maar het houdt wel verband met de periode van 20 jaar.

Warren Buffett

Het is in zekere zin een eerbetoon aan Warren Buffett. De topman van Berkshire Hathaway heeft een uitgesproken voorliefde voor ondergewaardeerde aandelen en investeert voor de langere termijn. Warren Buffett grapte ooit dat zijn favoriete aanhoudperiode voor altijd is.

Om terug te komen op de periode van 20 jaar, een dergelijk lange termijn lijkt in de huidige economische omgeving voor de meeste beleggers wel een eeuwigheid. De laatste jaren zijn de markten behoorlijk volatiel. Op tijd van vijf jaar verloor de S&P 500 meer dan de helft van zijn waarde en verdubbeld. Dit soort koersschommelingen speelt langetermijnbeleggers in de kaart, vooral als zij de markt regelmatig afschuimen op zoek naar koopjes.

Benjamin Graham, de leermeester van Warren Buffett, beschreef in The Intelligent Investor het personage van Mister Market die elke dag aan de deur van beleggers aanklopt op zoek naar handel, naar aandelen. Soms is hij euforisch, de andere keer depressief en zijn prijzen variëren dienovereenkomstig. Een belegger die zijn huiswerk maakt en het hoofd koel houdt, kan met Mister Market als partner veel geld verdienen.

Huiswerk

De eerste stap is het identificeren van kwaliteitsbedrijven. Beleggers zijn mateloos geobsedeerd door winstgroei, maar op termijn is een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen belangrijker. Een hoog en consistent rendement op geïnvesteerd vermogen is een teken dat het bedrijf over een duurzaam competitief voordeel beschikt.

Een ander belangrijk kenmerk is de consistente verhoging van het dividend. In de eerste plaats signaleert dit het vertrouwen van de directie in de toekomstige winstontwikkeling. Ten tweede ontlokken gestaag stijgende dividenden stijgende beurskoersen, wat de aandacht trekt van anderen. En beleggers die het dividend herbeleggen, profiteren extra van koersdalingen doordat ze dan meer aandelen kunnen kopen. Wat ten gunste is van het eindrendement.

De beste aandelen zijn vanuit fundamenteel oogpunt goedkoop. Vaak hebben bedrijven met een lage koers-winstverhouding tijdelijke problemen. Dat is ook de reden waarom de beurs ze dan zo laag waardeert, vaak met een onderwaardering die onterecht groot is.

Vijf namen

Zo lijdt Abbot Laboratories (ABT) onder de onzekerheden bij de ontwikkeling van geneesmiddelen en Exxon Mobil (XOM) onder de dalende prijzen voor aardolie. General Dynamics (GD) is gevoelig voor bezuinigingen van de overheid, Western Union (WU) voor een sterkere regelgeving en Oracle (ORCL) voor de hevige concurrentie.

Alle vijf beschikken ze over een lage waardering, een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen en over een stijgend dividend. Als de tekenen Jack Hough niet bedriegen, dan zijn dit de aandelen die je als langetermijnbelegger moet hebben. Afspraak in 2032.