Updates

Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 14 aug 2012 11:16

En wat doe je met het dividend?

0 0 Leestijd ongeveer

Omdat de rente op staatsobligaties lager is dan het dividendrendement winnen aandelen aan belangstelling. Weliswaar staan aandelen onder druk, toch adviseren beleggingsstrategen om dividendaandelen te kopen.

Het dividendrendement van aandelen is momenteel vrijwel dubbel zo hoog als de ultralage rente van staatsobligaties. En met dividendaandelen van hoge kwaliteit ben je als belegger min of meer verzekerd van een inkomen, maar het dividend kun je natuurlijk ook herbeleggen.

De rente op Duitse tienjarige leningen schommelde jaren tussen de 2 en 6 procent, maar kruipt nu langzamerhand richting 1 procent. Het Duitse staatspapier wordt gezien als een veilige haven. Een ontwikkeling die ook te zien is bij obligaties van de Nederlandse overheid.

Grote onzekerheid

Op de obligatiemarkten is de onzekerheid over het voortbestaan van de eurozone dermate groot dat beleggers een negatieve rente accepteren. In combinatie met de inflatie is bij langlopende schuldpapieren de reële rente negatief. In feite offeren zij hun rente op om hun kapitaal veilig te kunnen stallen. Wat duidelijk te zien is bij kortlopende staatsobligaties. In hun vlucht naar veiligheid zijn beleggers zelfs bereid geld toe te leggen op de bedragen dat ze lenen aan de Duitse, Nederlandse of aan de Zwitserse overheid.

Vlucht naar veiligheid

Die vlucht naar veiligheid speelt pensioenfondsen parten die primair in obligaties beleggen vanwege de couponbetalingen. Vijf jaar geleden voordat de veenbrand in een uithoek van de Amerikaanse hypotheekmarkt zou ontaarden in een bankencrisis, een mondiale recessie en uitdijde tot de Europese schuldencrisis, betaalden Duitsland, Nederland, Zwitserland en de Verenigde Staten op hun tienjarige leningen rentes van ruwweg 4 procent, nu is dat niet eens de helft. Aandelen boden destijds een dividendrendement van pakweg 2 procent, nu is dat bijna twee keer zo veel.

Stijgende populariteit

Omdat het dividend net als de couponbetalingen bij obligaties een vorm van inkomen is, ontdekken steeds meer pensioenfondsen de voordelen van aandelen die een relatief hoog dividend betalen. Dit jaar steeg de instroom van institutioneel geld naar dividendfondsen al met factor 5, naar 10 miljard dollar. Door de beursprestaties van de afgelopen jaren zijn zij relatief duur. Er zijn partijen die vrezen dat dividendaandelen stilaan flink overgewaardeerd zijn. Dat is vooral een punt van zorg voor beleggers die hun aandelen op korte termijn willen verkopen of voor hen die kortstondig in dividendaandelen beleggen.

Bron van inkomen

Wie in aandelen belegt, ontvangt na verloop van tijd dividend. Op zich is dit een klein bedrag, dat door de jaren heen fors kan oplopen. Beleggers die vijf jaar geleden aandelen van Royal Dutch of Unilever kochten, strijken nu rond 20 procent meer aan dividend op. Zij die primair aandelen kopen om zo van de inkomsten te genieten, zien zo in dit soort onzekere tijden toch hun inkomen stijgen en strijken ten opzichte van de aankoopprijs steeds meer dividendrente op.

Niet uitbetalen

Beleggers die hun dividend niet laten uitbetalen, streven naar een zo hoog mogelijk eindbedrag. Er zijn aandelen, zoals DSM en Vopak, die op basis van de koersontwikkeling over de laatste vijf jaar een negatief rendement scoren en dankzij de dividendcomponent een positief totaalrendement kunnen voorleggen. Op termijn levert het herbeleggen van dividend een substantiële bijdrage aan het totaalrendement, tot wel tweederde.

Herbeleggen

Een andere mogelijkheid is om het dividend gewoon te laten uitbetalen en te gebruiken voor een ander aandeel, hetzij voor een fonds dat nog geen deel uitmaakt van de aandelenportefeuille of juist wel. In dat laatste geval rijst de vraag: welk? Het is geen wet van Meden en Perzen, maar ook bij dividendaandelen geldt dat ondergewaardeerde aandelen de voorkeur verdienen.

Dividendaristocraten

Het is niet eenvoudig om in Europa bedrijven te vinden met een duurzaam dividendbeleid. Als belegger hoop je dat je aandelen op termijn winst opleveren en heb je de ambitie om ze goedkoop in te kopen. De bedrijven die in de voorbije tien jaar stelselmatig hun dividend hebben verhoogd, vind je terug in onderstaand overzicht. Helaas is het geen magische formule of garantie op winst. Totdat het dividend gekort werd, behoorde ook KPN tot de exclusieve kring van zogenaamde Europese dividendaristocraten.