Updates

Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 13 aug 2012 11:21

Edelmetaal pakt gouden medaille

0 0 Leestijd ongeveer

De crisis begon in de zomer van 2007. Wie toen Nederlandse aandelen kocht, kijkt nu tegen een verlies aan van 32 procent. Maar het kan nog veel erger. In de voorbije vijf jaar is de Griekse beurs gedecimeerd. Wat wel geld opleverde zijn grondstoffen, met voorop het eremetaal goud.

De tergende financiële crisis duurt nu al vijf jaar. Het begon in juli 2007 met de Amerikaanse hypotheekcrisis, die in september 2008 muteerde in een bankencrisis waarna de mondiale economie in een recessie belandde. In die periode van economische neergang konden de Europese banken zich nauwelijks staande houden en moesten de nationale overheden bijspringen, met als resultaat de huidige eurocrisis.

Europese effectenmarkten

Na vijf jaar crisis blijkt over de periode van de hypotheekcrisis, bankencrisis, economische crisis en de eurocrisis dat beleggers met Europese aandelen nauwelijks geld hebben verdiend. Door de bank genomen noteren enkel Deense aandelen hoger. Over de periode van vijf jaar bedraagt de winst 5,2 procent, een jaarrendement van 1 procent.

Beleggers die vijf jaar geleden Nederlandse aandelen kochten, hebben nu een financiële kater van 31,7 procent. Dat is een fractie beter dan het Europese gemiddelde. Het verlies komt op jaarbasis uit op respectievelijk -7,3 en -7,4  procent.

Griekse beleggers kijken tegen een schadepost aan van 92,3 procent. Na vijf jaar van dalende koersen is van hun inleg nog maar 7,7 procent over. Dat komt overeen met een jaarrendement van -40,1 procent.

Een blik op de sector leert dat beleggers met Europese aandelen toch geld konden verdienen. Vooral aandelen uit defensieve sectoren leverden geld op. Bankaandelen daarentegen zaten in de hoek waar de grootste klappen vielen.

Blik op de wereld

Diegenen die bij het begin van de financiële crises het aandurfden om in de opkomende markten te beleggen deden goede zaken. In Columbia ging de beurs over de kop. Bangladesh en Indonesië strandden op 94,1 respectievelijk 81,1 procent. Die drie landen kunnen dan ook tweecijferige rendementscijfers van 15,7, 14,2 en 12,6 procent voorleggen.

Met deze fraaie percentages verwacht je niet dat de meeste beleggingen in groeimarkten de voorbije vijf jaar verlies opleverden. Gemiddeld genomen daalden de beurskoersen van aandelen uit groeilanden met 4,7 procent, oftewel een verlies van 1 procent op jaarbasis. De aandelen uit de BRIC-landen daalden zelfs gemiddeld met 15 procent (-3,2 procent per jaar) en dan wordt het gemiddelde nog gestut door India. De beurskoersen stegen er de afgelopen vijf jaar 18,1 procent (3,4 procent per jaar).

Staatspapieren

Terug naar Europa. Eind juli 2007 betaalde de Britse overheid voor zijn leningen met een looptijd van vijf jaar een brutocoupon van 5,4 procent, de hoogste couponrente. Ierland daarentegen met 2,6 procent de laagste. Duitsland veilde 5-jarige staatspapieren aan 4,3 procent en Griekenland kon toen nog geld ophalen aan 4,5 procent. Vrijwel geen enkele Europese bank verwachtte toen dat Griekenland zijn kredietverplichtingen niet meer zou kunnen nakomen.

Staatsobligaties worden in de financiële wereld beschouwd als een relatief veilig product. In principe mag een belegger ervan uitgaan dat de hoofdsom gegarandeerd is. Een overheid die zijn betalingsverplichtingen niet nakomt, zal moeite hebben om zich te financiëren en moet een aanzienlijk hogere rente bieden om beleggers over de streep te halen.

Naar aanleiding van het schuldsaneringsprogramma noteren Griekse staatsleningen in de grijze markt rond de twintig procent van de oorspronkelijke waarde. Dat komt neer op een verlies van 80 procent, oftewel een jaargemiddelde van -25 procent.

Grondstoffen

In de afgelopen vijf jaar leverden grondstoffen de hoogste rendementen op. Met een winst van 166 procent was goud de beste belegging. Suiker en Maïs stegen met meer dan 150 procent en ook de prijs van zilver en sojabonen ging over de kop.

Opvallend is wel de prijsdaling van aardgas, terwijl aardolie, diesel en huisbrandolie wel in prijs gestegen zijn. Op vijf jaar tijd halveerde de prijs van aardgas ruimschoots. Andere opvallende dalers zijn metalen. De prijs van aluminium, lood, nikkel en zink slonk tussen de 25 en 43 procent.

Zwaard van Damocles

Vijf jaar na het begin is de huidige financiële crisis nog steeds niet opgelost. De oplopende begrotingstekorten en staatsschulden gijzelen de economie. Helaas bestaat er geen magische formule. Bezuinigingen en hervormingen zijn noodzakelijk, maar met een sluimerende recessie is dat niet evident.

Aangezien de politiek niet kordaat optreedt, zal in Europa de schuldencrisis nog lang aanmodderen. Zolang de Europese leiders voor het herstel geen duidelijke contouren uittekenen, hangt het zwaard van Damocles boven de eurozone en zijn de markten kwetsbaar voor stemmingswisselingen.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.