Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 7 aug 2012 10:59

Teslin vreest uitverkoop smallcaps

0 0 Leestijd ongeveer

Teslin, de smallcapbelegger uit Maarsbergen, vreest dat door de crisis meer kleine fondsen van de Nederlandse beurs worden overgenomen. Teslin wil met andere grootaandeelhouders een blok vormen tegen eventuele biedingen. Dat zal waarschijnlijk niet voor alle fondsen gelden waarin het belegt.

De huidige situatie op de financiële markten is een uiterst lastige voor Teslin. Het geld stroomt door alle onzekerheid naar de aandelen die goed verhandelbaar zijn. De vaak illiquide smallcaps presteren daardoor beduidend slechter dan de grote fondsen. Met als gevolg vaak onrealistisch lage waarderingen en kansen op overnames. In deze economisch moeilijke tijden zitten sommige grootaandeelhouders krap en nemen al snel genoegen met een laag bod.

Heilig geloof

Teslin gelooft heilig in de waardeontwikkeling van kleinere bedrijven als Beter Bed, Accell, TKH en Nedap. Teslin is een betrokken aandeelhouder, die via een ‘bottum up’ benadering fondsen selecteert op hun merites en daarbij nadrukkelijk de kracht van het management laat meewegen. Het spreekt zelfs regelmatig met het management en committeert zich voor de lange termijn aan bedrijven.

Goed dividend

Teslin is tevens voorstander van een goed dividend. Wie op de site van de vermogensbeheerder kijkt wordt gelijk geconfronteerd met de leus: 'Een beetje vent betaalt dividend'. Boegbeeld Frederik van Beuningen gaat zelfs zo ver dat hij nog het liefst ziet dat bedrijven de volle winst uitkeren en als er geld nodig is voor een overname de onderneming bij de aandeelhouder aanklopt met een aandelenemissie.

Geen windeieren

De strategie van Teslin om op smallcaps te focussen heeft de participanten geen windeieren gelegd. Door een aardige selectie te maken binnen het smallcapsegment is er de afgelopen jaren sprake geweest van een forse outperformance. Door onder meer te selecteren op dividend beperkt Teslin ook de risico’s. Via de dividendbedragen zijn namelijk grotendeels de investeringen terugverdiend. Zelf heeft Teslin ook goed geprofiteerd van de illiquiditeit. Grote pakketten werden veelal buiten de beurs om gekocht en tegen relatief lage waarderingen.

Het ene bedrijf is het andere niet

Afgezien van de vraag of het Teslin zal lukken bondgenoten te vinden en daarmee eventuele biedingen kan blokkeren, zal het zelf ook moeten erkennen dat het ene bedrijf het andere niet is.

Met het bod van €6,60 per aandeel op het lokale fonds HITT heeft ook Teslin snel genoegen genomen. Teslin had misschien ook weinig keuze omdat de grootaandeelhouders al overstag waren, maar HITT is inmiddels in de rode cijfers beland en Teslin heeft ook toegegeven zelf voor de liquiditeit te opteren.

Saillant detail is dat Teslin enkele jaren geleden nog geprobeerd heeft zelf HITT van de beurs te halen. Dat mislukte omdat de aandeelhouders de geboden prijs van €5 per aandeel te laag vonden.

Miskleunen

Toch valt de koersdaling van veel smallcaps niet volledig aan de gebrekkige liquiditeit toe te schrijven. Teslin is onder meer ook aandeelhouder in de ICT bedrijven Ordina en ICT Automatisering en in Grontmij, Accell, Macintosh, Sligro en Neways. Dit zijn toch allemaal bedrijven die het momenteel een stuk moeilijker zijn gaan krijgen en dat is ook al zeker aan de bedrijfscijfers te zien. Daar horen dan ook lagere beurskoersen bij.

Het zou inderdaad bijzonder spijtig zijn als bepaalde bedrijven in een dip van de beurs worden gehaald, waardoor Teslin en de overige aandeelhouders niet meer van de toekomstige waardegroei en dividendstroom kunnen profiteren.

Enerzijds is de vrees van de vermogensbeheerder dus te begrijpen. Anderzijds moet het ook erkennen dat het toekomstbeeld van bepaalde bedrijven waarin het belegt beduidend minder rooskleurig is geworden dan enkele jaren geleden.

Lang blijven zitten heeft zo zijn voordelen, maar  brengt ook het risico met zich mee dat er zeperds in de portefeuille sluipen. Tijdig winstnemen hoort ook bij beleggen.