Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 1 aug 2012 14:36

Agribusiness en opkomende markten trekken kar

0 0 Leestijd ongeveer

De offensieve portefeuille staat nog op een klein verlies gemeten vanaf de start. Veel buitenlandse aandelen presenteerden sterke kwartaalcijfers. De Nederlandse fondsen blijven achter. Opkomende markten en Agribusiness blinken uit in 2012.

De offensieve portefeuille wist in lijn met het positieve beursklimaat verder te herstellen en staat nu nog op een min van 2% gemeten vanaf de start bijna 2 jaar geleden. 

Dit jaar staat er een rendement van 5,6% op het bord, wat voor een groot deel te danken is aan de sterk presterende opkomende markten, die met een weging van ruim 24% erg belangrijk zijn.

Het gemiddelde rendement op de beleggingsfondsen en ETFs waarmee we het thema emerging markets bespelen is nu 9,6%, aangevoerd door het Fidelity Emerging Europe, Middle East and Africa Fund (+16,8%) en Carmignac Emergents (+12,7%).

Wat minder goed vergaat het de beleggingen in individuele aandelen, die met een weging van 35% een zware stempel drukken.

In tegenstelling tot de Nederlandse aandelen in portefeuille (o.m. Mediq en Accell met slechte cijfers) zijn het de buitenlandse fondsen die de kar moeten trekken.

BUITENLANDSE BELEGGINGEN TREKKEN DE KAR
In tegenstelling tot de in Amsterdam genoteerde aandelen in portefeuille doen, afgezien van DSM, Fugro en Nedap, vooral de internationale namen het erg sterk.

Lyondell Basell Industries (zie ook: 4 koopjes), dat we niet lang geleden als één van de laatste aandelen toevoegden is inmiddels goed voor 20% rendement, en staat daarmee met stip in de top-5 van grootste stijgers. 

De afgelopen week kwam het in Nederland gevestigde chemiebedrijf met beter dan verwachte kwartaalcijfers, net als Casino-Guichard (zit ook in de dividendportefeuille), Daimler, Wabco, Schneider Electric en Broadcom. 

Na Fugro zijn Daimler en Broadcom in 2012 dan ook de best presterende aandelen in portefeuille met ruim 22% winst. De top-5 gemeten vanaf de start in 2010 ziet er nu als volgt uit:

  1. Experian +51,3%
  2. SPDR Gold Trust (ETF) +34,7%
  3. Dupont +25,8%
  4. Schneider Electric +20,2%
  5. Lyondell Basell +20%

Minder goed verging het onder meer Vinci (vandaag met zwakke cijfers) en Deckers Outdoor (beter dan verwachte cijfers vorige week maar uiteindelijk toch onderuit).

AGRIBUSINESS SCHITTERT IN 2012
Behalve de opkomende markten is er in 2012 ook een belangrijke rol weggelegd voor de relatief zwaar wegende Agribusinessfondsen, aangevoerd door DWS Invest Global Agribusiness met 18,4% winst in 2012.

De Amerikaanse Agribusiness ETF van Market Vectors doet het ook prima met dik 10% winst dit jaar.

Recordprijzen voor landbouwgewassen als mais en de daarmee samenhangende vraag naar gerelateerde producten en diensten zorgen voor deze mooie winst, die daarmee de grote verliezen voor de beleggingen in mijnbouwers (Copper Miners ETF zelfs -21% dit jaar) ongedaan maakt en, sterker nog,  per saldo zelfs voor bijna 3% rendement zorgt voor de categorie grondstoffen.

Een goede spreiding blijkt hier letterlijk en figuurlijk goud waard. Met 4,9% gemiddeld rendement gemeten vanaf de start is de categorie grondstoffen (weging nu 9,3%) de enige stijger, afgezien uiteraard van de kaspositie, die na de verkoop van Beter Bed op ruim 21% van de totale portefeuille uitkomt.

Bekijk hieronder de actuele portefeuillesamenstelling (exclusief Beter Bed).

Tekst: Menno van Hoven, 1 augustus 2012

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.