Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Opinie Harry Geels, 31 jul 2012 11:22

Beleggen is net voetbal

0 0 Leestijd ongeveer

Mijn laatste column over de drie sleutels voor meer rijkdom leverde de interessante vraag op hoe we dan een goede filosofie en strategie kunnen ontwikkelen. Een leuke vraag, geen gemakkelijk antwoord. Het beste is beleggen met voetbal te vergelijken. Kwestie van talent en veel oefenen.

De drie sleutels voor meer rijkdom zijn, zo betoogde ik in mijn column van afgelopen donderdag: filosofie, strategie en discipline. Een lezer vroeg mij hoe je nu het beste een filosofie en strategie kan ontwikkelen. Of er bepaalde boeken zijn, zo vroeg hij. Die zijn er natuurlijk, maar een vergelijking maken met voetbal kan wellicht ook verhelderend werken.

Filosofie

Beleggen begint kort samengevat met het kiezen van een filosofie of visie over hoe de financiële markten werken en hoe koersen tot stand komen en hoe we daar als belegger het beste een plaats in kunnen bepalen. Geloven we dat merkten efficiënt zijn en dat koersvorming bijna altijd perfect tot stand komt, dan kunnen we wellicht beter passief (index) beleggen, of geloven we juist dat de markt niet efficiënt is en dus verslagen kan worden.

In voetbaltermen bedoelen we dan bijvoorbeeld of we meer in aanvallend of juist verdedigend voetbal geloven. Termen als totaalvoetbal zoals Nederland dat speelt, of catenaccio zoals de Italianen dat (vroeger?) speelden horen bij de voetbalfilosofie. Maar filosofie gaat verder.

Net als we bij beleggen moeten nadenken over vragen als in welke mate we geloven in spreiding en voor welke gelopen risico’s we denken op de lange termijn beloond te worden, moet men bij voetbal nadenken over vragen als of men gelooft in jonge spelers met potentie of juist vedetten met ervaring of men bij de training meer gelooft in duursport of juist meer krachttraining.

Bij sommige voetbalclubs heerst een bijna wetenschappelijk benadering ten aanzien van de vraag hoe fitheid onder de spelers te bereiken, andere clubs hebben een meer opportunistische werkwijze. De gekozen filosofie hangt bij het voetbal, net als bij het beleggen, ook deels af van het budget of beschikbare vermogen.

Strategie

Strategie heeft te maken met de gekozen werkwijze. Bij beleggen moeten we ons vermogen dan daadwerkelijk gaan verdelen over bepaalde beleggingsstrategieën. Wanneer gaan we verlies- of winstnemen, of wanneer en hoe vaak gaan we herbalanceren? Gaan we bepaalde beleggingsthema’s bespelen en met hoeveel van ons vermogen dan?

Bij voetbal hebben we het dan over onze strijdwijze en opstelling. Als de tegenstander de bal heeft, gaan we dan pressing spelen, of laten we ons inzakken? Moeten de backs opkomen? Spelen we met aanvallende of juist verdedigende middenvelders. Afhankelijk van hoe de financiële markten ervoor staan kan een andere portefeuillesamenstelling worden gekozen. Ook met voetbal kan de opstelling per tegenstander variëren.

Discipline

Alles staat en valt bij de uitvoering. Een belegger moet zich aan zijn eigen gestelde regels houden. De voetballer moet de met hem afgesproken taken uitvoeren.

Problematisch wordt het als emoties de overhand krijgen. Ook nu verschillen voetbal en beleggen eigenlijk niet veel van elkaar.

Als koersen dalen worden beleggers angstig en gaan ze vaak irrationele beslissingen nemen, bijvoorbeeld beleggingen te goedkoop (te laag) verkopen. Voetballers willen bij een achterstand nog weleens het ‘koppie’ laten hangen. En als het goed gaat op de beurzen worden beleggers hebzuchtig en hebben ze de neiging te veel risico te nemen. Voetballers die voorstaan, worden regelmatig overmoedig en vergeten bepaalde taken uit te voeren.

Terug naar de vraag

Filosofie en strategie hebben alles te maken met kennis van jezelf en wat je weet dat in de praktijk voor jou als belegger of voetballer kan werken. Helaas is ervaring, dat door vallen en opstaan wordt verkregen, noodzakelijk. En net als een voetballer fit moet zijn, moet een belegger kennis van zaken hebben. Voor fitheid moet je fysiek (en mentaal?) blijven trainen. Een belegger zal continu moeten bijleren. 

Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer.