Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Edin Mujagic, 23 jul 2012 14:45

Gok niet zomaar op kortstondige dalingen van EUR/USD

0 0 Leestijd ongeveer

Zware woorden van het IMF aan het adres van Griekenland: geen cent meer naar Athene. Een Duitse minister ziet een Grieks exit uit de muntunie niet meer als een schrikbeeld. Gevolg: EUR/USD is onder 1,21 gezakt. De geboortekoers van 1,17 is in zicht. Zal de soep werkelijk zo heet gegeten worden?

Enerzijds is er de recente historie. Ook eerder spraken de Europese leiders harde taal over Griekenland, maar toen puntje bij paaltje kwam, maakten ze ettelijke miljarden over aan de Griekse regering. Dat maakt de kans groot dat hetzelfde nu ook zal gebeuren. 

Het rapport van de zogeheten Troika – vertegenwoordigers van het IMF, ECB en de EU – over de vorderingen die Griekenland al dan niet maakt, of een tussenconclusie ervan, kan de trigger zijn. Beleggers die de daling van EUR/USD onder 1,21 gebruiken om euro long te gaan, lijken dan ook slim bezig te zijn. En de kans is groot dat ze over een niet al te lange tijd tevreden in hun handen zullen wrijven.

Maar opvattingen over Griekenland wijzigen

Maar vergeet het alternatief niet. Zelf vind ik de kans dat de internationale gemeenschap nu wél het geld in eigen zak zal houden en niet zal overmaken aan Griekenland, veel groter is dan de afgelopen maanden. Sinds ongeveer het begin van dit jaar is de opstelling van Europa tegenover Griekenland veranderd. Uit verschillende uitspraken van hoge Europese functionarissen, zoals Jose Manuel Barosso bijvoorbeeld, bleek dat Europa overtuigd raakte een Griekse uittreding uit de eurozone aan te kunnen.

Waar dat vorig jaar nog tot een ramp zou leiden in heel Europa, zouden de gevolgen nu veel minder ernstig zijn. Let wel: niet pijnloos, alleen minder ernstig. De reden is dat in de afgelopen jaren de banken uit andere eurolanden reddingsboeien toegeworpen hebben gekregen, zoals langlopende leningen tegen zeer lage rente bij de ECB of aanzienlijk versoepelde eisen voor onderpand. Daarnaast hebben de banken veel staatsobligaties van de zwakke eurolanden van de hand gedaan. De pijn van een faillissement van Griekenland zou natuurlijk hevig zijn, maar niet meer automatisch leiden tot ondergang van banken.

Onder beginkoers is mogelijk

Enkele jaren na het begin van de eurocrisis kan Europa ‘nee’ zeggen tegen Griekenland en het land de deur wijzen. EUR/USD zal daarop, of anticiperend erop, ongetwijfeld zakken als een baksteen. De geboortekoers van 1,17 zal waarschijnlijk zonder al te veel moeite doorbroken worden. Beleggers doen er goed aan die kans niet zomaar af te schrijven.