Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 20 jul 2012 10:11

De beurszomer van 2012

0 0 Leestijd ongeveer

Buiten is het een slechte zomer, maar op Beursplein 5 schijnt de zon. De AEX noteert deze maand bijna vijf procent in de plus. Het belooft nochtans een moeilijke, nerveuze beurszomer te worden.

Eerst en vooral is er de twijfel over de economische vooruitzichten van de eurozone. Na Griekenland is Spanje nu het brandpunt van de crisis. Momenteel is de aandacht van de markten vol op het Iberische schiereiland gericht en intussen slaagt Europa er maar niet in om komaf te maken met de schuldencrisis. Spanje is na Italië de vierde grootste economie van de eurozone en ook dat land kwam al in het vizier van internationale investeerders die eerder Spanje verlieten.

Daarnaast is de zwakke groei van de Verenigde Staten een reden tot zorg. De economie gaat er slechts mondjesmaat vooruit en ook groeit de werkgelegenheid traag. De zaken gaan nog steeds moeizaam, zowel in de detailhandel als in de industrie. Wel komen er hoopvolle signalen van de huizenmarkt, zoals de bouw en verkoop van woningen en de vraag naar hypotheken.

Ook loopt de groei van de Chinese economie verder terug. De afzwakkende groei komt niet als een verrassing. De groei van de Chinese economie zit al anderhalf jaar in een dalende lijn en in de afgelopen weken wezen veel indicatoren op een verdere verzwakking. China voelt de gevolgen van de economische problemen in de traditionele industrielanden. Die zetten een rem op de export, waardoor de groei volledig gedragen wordt door de consumptie en investeringen in eigen land.

Monetair beleid

In een poging om de economie te stimuleren, verlaagde de Chinese volksbank dit jaar al tot twee keer toe de beleidsrente. Economen voorzien in de komende maanden meer maatregelen, aangezien een sterke verzwakking van de groei de Chinese regering bijzonder slecht zou uitkomen bij de machtswisseling die later dit jaar plaatsvindt.

De markt rekent wat betreft Verenigde Staten niet op een renteverlaging, wel op een verdere versoepeling van het monetaire beleid. De donkere wolken boven de Amerikaanse economie vragen om een derde ronde van kwantitatieve verruiming en met de lage inflatie is er ook ruimte hiervoor. Wel is de kans groot dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken zich afzijdig houdt totdat de presidentsverkiezingen achter de rug zijn om zogenaamd de verkiezingen niet te willen beïnvloeden.

Begin juli verlaagde de Europese Centrale Bank het belangrijkste rentetarief in de eurozone met een kwart procent naar 0,75 procent, het laagste niveau ooit. De zwakke economie van de eurozone loopt door de aanhoudende schuldencrisis grote risico’s op nog meer tegenslag, maar omdat de inflatie in de eurozone terugloopt, heeft de Europese Centrale Bank ruimte voor verdere renteverlagingen.

Terug naar de beurs

In de afgelopen 25 jaar boekte de AEX in de maand juli gemiddeld een winst van 1,1 procent. Aangezien de Amsterdamse hoofdindex inmiddels al 4,9 procent hoger noteert, is de kans groot dat de rek eruit is. Ook wanneer het vizier op de laatste tien edities wordt gericht, is de conclusie niet veel anders.

Ook het historische rendement van de maand augustus voorspelt weinig goeds. De AEX liet in de voorbije 25 jaar een veer van gemiddeld 1,4 procent en in de voorbije tien jaar 0,4 procent.

Echter in de jaren dat de AEX in de maand juli bovenmaats presteerde, steeg de hoofdindex in de zomermaanden in zijn totaliteit gemiddeld met 8,4 procent. Dit zou betekenen dat de Amsterdamse beursgraadmeter eind augustus aftikt op een niveau van 333,14 punten. Er is dus nog ruimte voor een rally van 3,3 procent.