Updates

Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 18 jul 2012 08:38

Zwemmen met zwarte zwanen

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers moeten zich opmaken voor een volatiel decennium. De economieën van de industrielanden zijn sinds de mondiale recessie van 2008 minder stabiel. De economische instabiliteit werkt volatiliteit in de hand. De situatie wordt er in de komende jaren niet beter op: overheden moeten hun schulden aflossen. Dat stuwt het opportunisme in economische maatregelen waardoor op de markten de volatiliteit verder toeneemt.

Zwarte zwanen zijn gebeurtenissen, hetzij op de beurs, in de economie of in de natuur, waarvan verondersteld wordt dat zij verbluffend onverwacht zijn. Zij worden geacht net zo onvoorspelbaar te zijn als het spotten van een zwarte zwaan toen je nog dacht dat zwanen enkel wit waren.

De term zwarte zwaan maakte in de nasleep van het faillissement van Lehman Brothers furore en wordt uitvoerig door Nassim Taleb beschreven in het boek De zwarte zwaan: de impact van het hoogst onwaarschijnlijke. Zwarte zwanen zijn onvoorspelbaar, hebben een gigantische impact en achteraf proberen we ze aannemelijk en voorspelbaar te maken.

Natuurlijk wil je als belegger van te voren weten waar en wanneer er een zwarte zwaan aankomt, maar hoe kun je die van te voren herkennen? Op de beurs komen ze in ieder geval vaker voor dan je zou mogen verwachten. Beleggers moeten zich alleszins opmaken voor een volatiel decennium, schrijft Russ Koesterich in zijn blog Zwemmen met zwarte zwanen voor iShares.

Hoewel er verschillende verklaringen de ronde doen waarom de laatste jaren de volatiliteit op de markten toegenomen is, toont onderzoek van zijn collega Daniel Morrillo aan dat de volatiliteit van financiële activa nauw gecorreleerd is met de volatiliteit van de onderliggende economie. In een minder stabiele economische omgeving waar recessies en lage economische groei elkaar snel afwisselen, zijn er meer opportunistische economische stimuleringsmaatregelen waardoor ook financiële activa naar meer volatiliteit neigen.

Op termijn moeten de industrielanden echter hun schulden saneren. De Europese landen zullen dit met fiscale maatregelen bewerkstelligen en in de Verenigde Staten zullen de Amerikaanse gezinnen de buikriem fors moeten aanhalen. Per saldo zal de afbouw van schulden aanleiding zijn voor aanzienlijke economische tegenvallers. Hierdoor komt de stabiliteit van de westerse economieën verder in het gedrang en neemt de volatiliteit op de markten toe.

Na vier decennia van uitbundige kredietgroei, zit het proces van schuldenafbouw nog in een vroeg stadium. Pas sinds een jaar of vier hebben partijen nadrukkelijk aandacht voor de hoogte van hun schulden en maken steeds meer Europese overheden en Amerikaanse huishoudens maken er werk van. Maar de grootste schuldenaars, te weten: Japan en de Amerikaanse overheid, zijn nog niet eens begonnen met het verminderen van hun schulden.

Naar verwachting van Koesterich zal de cyclus van schuldenafbouw zeker nog een jaar of acht duren. Beleggers mogen zich in de komende jaren dan ook meer economische instabiliteit (zwarte zwanen) en volatiliteit op de markten verwachten. Zijn advies: kies voor defensieve waarden in de vorm van betrouwbare dividendaandelen en/of laagvolatiele aandelen. Zelf heeft Koesterich een positie in iShares High Dividend Equity Fund (HDV).