Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 13 jul 2012 15:10

Financiële innovatie gezocht

0 0 Leestijd ongeveer

In de technologiesector waar bedrijven als Apple groot zijn geworden dankzij nieuwe producten als de iPod, iPhone en iPad, is innovatie een gevleugeld begrip. In de financiële sector is het eerder een scheldwoord.

Een beleggingsproduct kan tegenwoordig haast niet eenvoudig genoeg zijn. ‘Simpel’ en ‘transparant’ zijn sleutelwoorden en het liefst zouden distributiepartijen zoals de Nederlandse grootbanken het alleen maar producten in het aanbod opnemen waarvan de gemiddelde particulier zowel de werking als de complete onderliggende constructie helemaal kan doorgronden.

Sommige banken hebben zelfs al synthetische ETF’s uit de schappen gehaald omdat deze producten onnodig gecompliceerd zijn. Deze beweging wordt deels veroorzaakt door een toezichthouder die nadrukkelijk stelling neemt tegen synthetische ETF’s. Maar het is vooral ook een reactie op een periode waarin vooral gekeken werd naar het theoretische rendementsprofiel in plaats van naar complexiteit. Dat leidde onder meer tot de enorme groei in onder meer CDO’s, die een grote rol speelden in de opmaat naar de kredietcrisis van 2008. In dit opzicht valt het dus alleen maar toe te juichen dat de financiële sector overduidelijk kiest voor simpel boven complex.

Het gevaar van simpel

Het gevaar van deze ontwikkeling is dat producten steeds simpeler worden in een periode waarin de behoeften van klanten juist steeds complexer wordt. Het gesleutel aan het pensioenstelsel maakt het bijvoorbeeld belangrijker dan ooit om ook zelf vermogen op te bouwen voor de oudedagsvoorziening, terwijl het behalen van het rendement dat daarvoor nodig is zelden zo lastig was als in het huidige economisch klimaat. Deze paradox krijgt nu veel te weinig aandacht, want de financiële sector is hard bezig om zichzelf een transparanter imago aan te meten en particuliere beleggers kijken nog nauwelijks zover vooruit. Maar liefst 70% van deze groep heeft volgens onderzoek van de Rabobank niet eens een concreet beleggingsdoel.

Apple als voorbeeld

Veel mensen kochten hun eerste iPod, iPhone of iPad omdat het een mooi apparaat was waar vrienden en bekenden erg enthousiast over waren. Tegenwoordig kunnen ze niet meer zonder deze Apple-producten en het technologiebedrijf heeft zo een probleem opgelost waarvan de meeste mensen niet eens wisten dat ze het hadden.

De financiële sector zou haar klanten op een vergelijkbare manier moeten helpen bij het oplossen van een pensioenprobleem waarvan ze zich nauwelijks bewust zijn. Daarvoor is dan wel meer financiële innovatie nodig, aangezien ‘simpel’ en ‘transparant’ niet automatisch het antwoord is op de complexe pensioen- en rendementsparadox.