Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 11 jul 2012 10:02

Witte raven van Nederlandse bodem

0 0 Leestijd ongeveer

Als belegger ben je voortdurend op zoek naar interessante aandelen. Of een belegging uiteindelijk winst oplevert, is moeilijk te voorspellen. Wel kan je met enkele fundamentele maatstaven je kans op succes verhogen.

Fundamentele analyse bestaat in feite al zo lang er handel bestaat. Al in het oude Egypte keken boeren die van hun buurman of op de veemarkt een koe of paard wilden kopen eerst of het dier niet ziek of kreupel was.

Bij aandelen is dat eigenlijk niet veel anders. Als belegger kijk je immers eerst naar de financiële gezondheid van het bedrijf, wel maak je hierbij gebruik van andere selectiecriteria.

Koers-winstverhouding

Of een aandeel duur is of juist goedkoop, bepaal je veelal aan de hand van zijn koers-winstverhouding. De k/w geeft aan hoeveel keer de nettowinst door beleggers wordt betaald. In de regel geldt hoe lager de ratio, hoe beter, mits het bedrijf winst maakt.

Dividendrendement

Over het algemeen keren bedrijven een gedeelte van die winst uit aan hun aandeelhouders, het zogeheten dividend. Het rendementspercentage van de uitgekeerde winst en de koers van het aandeel is de gebruikelijke manier om te bepalen of het bedrijf een aantrekkelijk dividend biedt. Hier geldt: hoe hoger, hoe beter, doch bij aandelen met twee-cijferige dividendrendementen is nader onderzoek op zijn plaats.

Als het bedrijf niet langer winstgevend is, dan gaat vaak de beurskoers hard omlaag met als gevolg een hoog dividendrendement, waarvan onzeker is of het dividend in de toekomst gehandhaaft wordt.

Cashflow

Bedrijven die voor korte tijd onvoldoende winst produceren of verlies maken, blijken in de praktijk toch een dividend uit te keren. Dit kunnen zij echter alleen doen als zij over een gezonde kasstroom beschikken of toegang tot een kredietfaciliteit hebben.

De operationele kasstroom is simpel verwoord de gerealiseerde winst van een onderneming gemeten aan hand van de geldstroom uit de normale bedrijfsvoering. Nettowinst is een boekhoudkundig begrip met oog voor kostenposten, afschrijvingen en meerwaarden dat sterk leunt op de factuurdatum, terwijl het kasstroomoverzicht enkel de daadwerkelijk plaatsgevonden financiële transacties in ogenschouw neemt.

Om de maat van de operationele activiteiten te meten, vervang je simpelweg de w in de standaardratio k/w door cf, wat staat voor cashflow. De k/cf van interessante aandelen is haast altijd kleiner dan de k/w.

Dekkingsgraad

Leningen daarentegen moet je niet alleen terugbetalen, zij kosten op de koop toe ook nog geld. De rentelasten worden gedragen door het bedrijfsresultaat en als de winst voor de rentelasten en belastingen onvoldoende groot is, dan kan de onderneming in financiële moeilijkheden komen.

Bij een rentedekking van kleiner dan één zijn de operationele inkomsten onvoldoende groot om aan de renteverplichtingen te voldoen.

Rendement op eigen vermogen

In theorie geldt dat hoe meer de onderneming gefinancierd is met geleend geld, des te hoger het rendement op eigen vermogen. Het rendement op eigen vermogen wordt verkregen door de nettowinst te delen door de eigen middelen. Maar een onderneming dat veel schulden aangaat, loopt wel een aanzienlijk risico op faillissement wanneer de activiteiten onverhoeds vertragen.

Het rendement op eigen vermogen meet de kwaliteit van het management. Het eigen vermogen neemt af wanneer bedrijven kosten maken, verlies lijden of dividend betalen en neemt toe wanneer er opbrengsten zijn. Interessante aandelen beschikken over een rendement op eigen vermogen van ten minste tien procent.

Oranje raven

De Nederlandse fondsen die nu op basis van het controlespectrum van koers-winstverhouding, dividendrendement, koers/cashflow, dekkingsgraad en rendement op eigen vermogen bovendrijven, zijn Royal Dutch Shell, ASML, DocData, KPN, ASM International, Aalberts, Unilever, Fugro, Vopak en Heineken.

De tien witte raven van Nederlandse bodem die medio vorig jaar werden geselecteerd, stegen als groep 7,5 procent. Dit is beter dan de AEX. Inclusief dividend bedroeg in de afgelopen twaalf maanden het totaalrendement van de Amsterdamse hoofdindex 1,2 procent.