Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 11 jun 2012 10:42

Langere cyclus emerging markets

0 0 Leestijd ongeveer

Begin juni was Mark Mobius, boegbeeld van beleggen in de emerging markets, in Nederland en hij toonde zich onverminderd optimistisch.

Gevoel voor timing kan Mark Mobius niet ontzegd worden. In 1987 stapte hij over naar Templeton en startte daar het eerste Amerikaanse fonds dat belegde in opkomende markten. Vijfentwintig jaar later is hij bij het inmiddels gefuseerde Franklin Templeton verantwoordelijk voor meer dan 50 miljard euro die in deze regio’s belegd is. 

Voorzichtig instappen

‘Het belangrijkste argument om te beleggen in opkomende markten is het hogere groeitempo’, aldus Mobius: ‘Deze economieën groeiden vorig jaar per saldo met 6%, terwijl dat in de ontwikkelde wereld slechts 1,4% was. Dit verschil wordt voorlopig niet kleiner. Bovendien is de waardering aantrekkelijk. De koers-winstverhouding komt op 10 en dat ligt veel dichter bij het dieptepunt van 7,8 uit 2008 dan bij het hoogtepunt van 28 uit 1998.’

Dat betekent echter niet dat beleggers volgens hem nu vol in opkomende markten moeten stappen: ‘In die regio’s levert de gemiddelde bullmarkt een stijging van 428% in 69 maanden op, terwijl de koersen tijdens een bearmarket gemiddeld 57% dalen in 14 maanden. Dat zijn grote schommelingen en om ervoor te zorgen dat die niet in je nadeel werken, moeten beleggers met een lange horizon stapsgewijs instappen en niet proberen om de markt te timen.’

Langere cyclus

Die boodschap is nagenoeg hetzelfde als in 2007, toen ik Mobius vroeg of beleggers nog wel in moesten stappen, aangezien de beurskoersen in de BRIC-landen tijdens de drie voorgaande jaren met ruim 150% omhoog waren geschoten. Het enige dat veranderd is, is de lengte van de marktcyclus. Indertijd had hij het over een bearmarket van gemiddeld zeven maanden en een daling van 33%, terwijl de koersen in de 25 maanden van een bullmarkt ruimschoots zouden verdubbelden.

Het verschil tussen beide uitspraken wijst erop dat de beleggingscyclus in opkomende markten langer is geworden. Of misschien hebben de begrippen bear- en bullmarkt de laatste jaren een andere lading voor Mobius gekregen. Hij zou dan in ieder geval niet de enige belegger zijn die sinds 2007 anders naar financiële markten is gaan kijken.