Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 7 jun 2012 11:12

Jacht op Europese bedrijven geopend

0 0 Leestijd ongeveer

Onopvallend, nog grotendeels achter de schermen, wordt het Europese bedrijfsleven besnuffeld door bedrijven en overheden uit opkomende markten. De crisis in Europa is vervelend, maar het buitenland loopt daardoor het water uit de mond. De omgekeerde wereld zou je zeggen, maar al langer keiharde realiteit.

Wie had gedacht dat in korte tijd twee Nederlandse beursgenoteerde bedrijven door Mexicanen zouden worden ingelijfd? Vrijwel niemand en toch gebeurt het. De Zwolse Buizenfabrikant Wavin wordt opgeslokt door de Mexicaanse sectorgenoot Mexichem, terwijl  er door de Mexicaanse belegger Carlos Slim een partieel bod op KPN is uitgebracht.

Dit lijkt nog maar het begin, want in China worden de messen geslepen voor grotere stappen dan er tot nu toe zijn gezet door het Chinese bedrijfsleven en investeerders, al dan niet geholpen door de Chinese overheid.

Chinese investeringen verdrievoudigd

Het afgelopen jaar blijkt China naar onofficiële schattingen voor $10 miljard aan directe investeringen in Europa te hebben gedaan. Een schijntje bij de omvang van de Chinese economie, maar wel een bedrag dat in korte tijd razendsnel is gegroeid en nog lang niet is uitgegroeid.

Een recente studie van naar Chinese investeringen in het buitenland door economisch consultant Rhodium Group in samenwerking met CICC, een Chinese investment bank, wijst uit dat China tegen 2020 naar verwachting voor $1.000 tot 2.000 miljard zal gaan investeren in het buitenland, waarbij dan vooral Europa als aantrekkelijke regio wordt gezien.

Europa zeer gewild

Naar verwachting zal rond 2020 liefst een kwart van de totale Chinese directe investeringen in Europa neerstrijken. Volgens een andere studie van A Capital, een private equity partij die Chinese ondernemingen wegwijs maakt over de grens, was Europa in het eerste kwartaal van 2012 na Zuid-Afrika de meest gewilde regio voor Chinees geld.

Wordt gekeken naar de investeringen die niet grondstof gerelateerd zijn dan is in het eerste kwartaal zelfs 83% van de Chinese directe investeringen richting Europa gegaan.

Harde cijfers over directe buitenlandse investeringen worden door Peking niet verstrekt, maar studies van dit soort private partijen geven een aardig beeld van de richting en omvang waar we aan moeten denken.

Waar moeten we aan denken?

Deze investeringen zullen geschieden door fusies en overnames en greenfield operaties. Chinese bedrijven zijn het meest geïnteresseerd in onze technologie, merken en hoogwaardige industrie.

De Chinese overheid stimuleert Chinese bedrijven zich in het Westen in te kopen om de eigen concurrentiepositie in de wereld te versterken en zich te verzekeren van belangrijke grondstoffen, essentiële onderdelen en technologische kennis.

Staatsfondsen

China zal in toenemende mate staatsfondsen prepareren die een zoektocht starten naar rendement. Momenteel heeft China $3.200 mrd aan valutareserves belegd in vooral steeds lager renderend Amerikaans staatspapier.

Uit oogpunt van rendement en risicospreiding wordt begrijpelijk naar alternatieven gezocht. Deze alternatieven worden steeds vaker gevonden in harde assets als Westerse bedrijven.

Waakzaam

De globalisering zet dus onverminderd door en concurrentieposities moeten op mondiale schaal bewaakt worden door bedrijven. Het feit dat het Amerikaanse UPS en het Canadese CGI respectievelijk TNT Express en Logia van het Damrak plukken zal mede uit defensief oogmerk zijn. Vandaag is er een bod op HITT uit Zweden, wat ook in deze categorie kan worden geplaatst.