Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Edin Mujagic, 4 jun 2012 17:38

ECB bestaat niet meer!

0 0 Leestijd ongeveer

Dat het voortbestaan van de euro echt im frage is, dat is ondertussen bekend. Maar ik viel bijna van mijn stoel toen ik onlangs wilde kijken wat er zoal nieuw te vinden is op de site van de Europese Centrale Bank (ECB).

 

Na www.ecb.int ingetypt te hebben kreeg ik een vreemd scherm (zie foto). Het zal toch niet…

Op mijn andere scherm werd keurig de koers van EUR/USD weergegeven, bevestiging dat de euro nog steeds bestond. Maar het hoeft niet zo lang te duren voordat mijn tweede scherm een horizontale lijn laat zien.

De recente gebeurtenissen stemmen mij niet gerust. Natuurlijk, het ogen hoopgevende berichten dat het viertal Draghi/Barosso/Van Rompuy/Juncker werkt aan een masterplan voor de eurozone. Ik ben alleen bang dat de verwachtingen zo hoog worden dat de uitkomst wel eens tegen kan vallen en weinig meer kan blijken te zijn dan heleboel oude ideeën alleen nu samen onder het kopje ‘Masterplan redding euro’. 

Wat ook reden voor zorg is, is dat elk Masterplan alleen kan vliegen als de sterke eurolanden en dan met name Duitsland, erachter staan. Maar de sterke eurolanden doen blijkbaar aan de bouw van dat plan niet mee!

En dan nog iets. Enkele dagen geleden gonsde het van berichten dat het Masterplan tijdens de top eind juni besproken zou worden. Vandaag, 4 juni, zei Van Rompuy dat de blauwdruk ‘hopelijk eind dit jaar’ te kunnen presenteren. Wat wordt het nou heren? 

De sterke landen doen niet mee. Wie wel meedoen zijn mensen die de ECB actiever willen inzetten als brandweerman, in tegenstelling tot Nederland en Duitsland, en eurobonds als eerste stap in de oplossing willen en niet, zoals Duitsland en Nederland, hooguit als slotstuk van een verder integratieproces.

Aan de andere kant zijn er berichten dat Duitsland aan een eigen groeiplan zou werken. Grote kans dat dat plan ideeen bevat die de Grieken, Spanjaarden en Italianen al eerder afgeschoten hebben.

Ondertussen doet Frankrijk alsof er niets aan de hand is en verláágt de pensioenleeftijd – goed voorbeeld voor de rest (sic) – en Nederland gedraagt zich alsof het land überhaupt geen lid is van de eurozone. Nee, (veel) hoop kan ik er niet uit putten.

Zo bezien is het niet meer dan logisch dat Heineken zijn contant geld uit Griekenland weghaalt, opkomende landen de euro de rug toekeren en de Zwitsers noodplannen maken voor het geval dat de euro implodeert.

Als belegger sluit ik me aan bij Heineken, opkomende landen en Zwitserland en niet bij het eerder genoemde illustere viertal. Toch maar nog wat kronen (maakt niet uit, Zweedse, Noorse of voor mijn part Tsjechische) hamsteren. Voor het geval dat…