Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 25 mei 2012 14:38

4 koopjes

0 0 Leestijd ongeveer

Het negatieve beursklimaat van de afgelopen weken heeft tot flinke koersdalingen geleid voor veel aandelen, met name grondstofgerelateerde fondsen. We kijken naar 4 koopwaardige aandelen.

Dat het snel kan gaan op de beurs is een bekend gegeven, ook dit jaar is het niet veel anders.

Een uitstekende start met flinke koerswinsten voor veel aandelen werd snel omgezet in grote verliezen, met name voor cyclische fondsen, waaronder mijnbouwers, chemiebedrijven en veel olie- en gasgerelateerde fondsen.

Een aantal daarvan noteert om dit moment tegen een laagste jaarkoers en lijkt overdreven hard afgestraft. We zetten 4 koopwaardige aandelen op een rijtje. Belangrijke factoren zijn een lage waardering, een stabiel of groeiend dividend, een gezonde balans en positieve analistenrating.

Van de onderstaande vier aandelen zijn er drie opgenomen in de offensieve portefeuille van Beleggers Belangen. De vierde staat met stip op onze watchlist om de komende weken toe te voegen.

BROADCOM
De chipmaker, die favoriet is bij veel analisten, moest de voorbije weken flink inleveren en zakte binnen twee maanden tijd terug van een 52wk high van net geen $40 naar een huidige koers van $31, wat niet ver verwijderd is van de laagste jaarkoers.

Het aandeel beweegt de laatste tijd steeds meer in lijn met het aandeel Apple, dat met ruim 10% van de omzet van Broadcom de grootste klant is. De laatste kwartaalcijfers waren veel beter dan verwacht en ook de vooruitzichten zijn nog steeds sterk. Met een voor dit jaar voorziene wpa van ruim $3 bedraagt de k/w iets meer dan 10. De komende jaren wordt gerekend op een verdere winstgroei waardoor de huidige onderwaardering van ruim 25% t.o.v. de laatste vijf jaar alleen maar groter zal worden. De groeiende cashflow zorgt voor een nog sterkere balans (netto cash positie) en, net zo belangrijk, ondersteuning van het dividend.

Sinds 2010 keert Broadcom een dividend uit dat sindsdien elk jaar is verhoogd van $0,08 per kwartaal naar de huidige $0,10. Ook de komende jaren mag op een aanvullende verhogingen gerekend worden. Het huidige dividendrendement is 1,2%.

APACHE
Net als Broadcom zit ook Apache in de offensieve portefeuille. Dit aandeel voegden we helaas toe toen het in de buurt van de hoogste koers van 2012 (ruim $110) noteerde. Sindsdien kreeg het aandeel van de olie- en gasproducent rake klappen in lijn met het slechte beursklimaat en staat er nu een koers van $82,09 op het bord, niet ver verwijderd van de 52wk low.

Ook Apache heeft veel steun van analisten, die hun koopadviezen veelal op niveaus boven $100 afgaven. Net als Broadcom verhoogde Apache in 2012 zijn dividend: nadat er sinds 2006 $0,15 per aandeel per kwartaal werd uitgekeerd volgde in april een verhoging tot $0,17, goed voor een huidig dividendrendement van 0,8%.

Het aandeel kreeg rake klappen vanwege de lagere olie- en gasprijzen en zorgen omtrent projecten in probleemgebieden Egypte en Argentinië en oogt nu met een voorziene k/w van ruim 6 erg goedkoop. Apache heeft een beheersbare nettoschuldpositie die de komende jaren verder afgebouwd kan worden. Hoe extreem de daling van de voorbije weken is geweest blijkt pas goed als we naar de taxaties van veel brokers kijken voor dit jaar en de komende jaren. Zo rekenen analisten voor 2012 op een wpa van ruim $13, gevolgd door minstens $19 volgend jaar en ruim $22 in 2014. Het mag duidelijk zijn dat de bijbehorende k/w te laag is, ook als zouden de winstverwachtingen neerwaarts bijgesteld worden.

RIO TINTO
Ook opgenomen in onze offensieve portefeuille is mijnbouwer Rio Tinto.  De cyclische mijnbouwers kregen rake klappen, en noteren nu in veel gevallen tegen historisch lage waarderingen. Zo ook in het geval van Rio Tinto, dat de VS en China (31% van de totale omzet) als belangrijkste markten heeft. Een sterke financiële positie (de nettoschuld werd stevig afgebouwd sinds 2008), lage waardering (de voorziene k/w voor 2012 ligt op het laagste niveau van de afgelopen 10 jaar) en een mooi dividend, dat de komende jaren verder kan groeien.

De beste koopkansen ontstaan doorgaans als iedereen van zijn stukken af wil en er enkel oog is voor slecht nieuws. Dat geldt zeker voor Rio Tinto, dat voor geduldige beleggers een prima instapmoment biedt.

LYONDELLBASELL INDUSTRIES
Een minder bekend maar minstens zo interessant aandeel is dat van LyondellBasell Industries. Dit vanuit de VS bestuurde maar in Nederland (Rotterdam) gevestigde chemiebedrijf heeft het relatief goed gedaan op de beurs, maar moest vanwege het slechte sentiment toch flink inleveren de laatste weken.

Daarmee is een prima instapmoment ontstaan. Centraal voor dit bedrijf, dat een beurswaarde van ruim $22 mrd heeft, staan aandeelhoudersvriendelijke maatregelen zoals het afbouwen van de schuldpositie en vooral het uitkeren van veel dividend.

Eerder deze maand kondigde het bedrijf aan het dividend met 60% te verhogen tot $0,40 per kwartaal, bij de huidige koers van ongeveer $39 goed voor een prima dividendrendement van 4,1%. Hoe goed het bedrijf voor zijn aandeelhouder is blijkt wel uit de korte dividendhistorie. Na een eerste dividend van $0,10 in mei 2011 volgende het volgende kwartaal een verdubbeling tot $0,20. Weer een kwartaal verder volgende een speciaal dividend van $4,75, gevolgd door een reguliere verhoging tot $0,25 in het eerste kwartaal van 2012. Weer een kwartaal verder, nu dus, is er een nieuwe verhoging tot $0,40: maar weinig bedrijven bedienden hun aandeelhouders de laatste jaren dusdanig goed.

De stevige verhogingen volgden nadat LyondellBasell de schuldpositie de voorbije jaren flink heeft gereduceerd. Het bedrijf liet onlangs weten dat aandeelhouders ook de komende jaren kunnen rekenen op een stabiele dividendgroei.

Net als voor de eerder genoemde aandelen biedt het waardeloze beursklimaat van de afgelopen weken dan ook een prima instapmoment voor dit mooie aandeel, dat met met stip bovenaan de watchlist van onze offensieve portefeuille staat (volgende week meer hierover).

OPPASSEN
Let er als belegger wel op dat de bovenstaande vier aandelen stuk voor stuk grote koersuitslagen vertonen, die vooral op de korte termijn nog erg onvoorspelbaar blijven. Kijk dan ook niet verbaasd op als een verdere daling op de beurzen ook Broadcom, Apache, Lyondell en Rio Tinto nog verder mee omlaag sleurt.

Wie verder durft te kijken dan deze nieuwsgedreven kortetermijn speculatie kan mooi profiteren van de stevige koersdalingen en krijgt met het oog op de lange termijn prima instapkansen voor veel aandelen, waaronder dus de hierboven genoemde fondsen.

Behalve deze vier aandelen (waarvan er drie reeds in de offensieve portefeuille zitten) voegen we deze week zoals eerder aangekondigd, drie nieuwe fondsen toe aan de offensieve portefeuille.

In het tijdschrift van deze week leest u om welke aandelen het gaat.

Tekst: Menno van Hoven, 25 mei 2012
(De auteur heeft een positie in LyondellBasell)