image description
Opinie Menno van Hoven, 14 mei 2012 18:04

Niets aan de hand

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Update

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Update

BAM

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen

De dividendportefeuille blijft sterk liggen. Lagere koersen betekent dat het ontvangen dividend herbelegd kan worden tegen betere koersniveaus, wat op lange termijn alleen maar gunstiger is.

De dividendportefeuille krijgt vandaag net als veel aandelen en beurzen wereldwijd een tikje, alhoewel het het zeker niet zo hard gaat als bijvoorbeeld de AEX.

Bij de slotkoersen van vrijdag bedroeg het totaalrendement 23,61%, inclusief een mooie plus van ruim 5% in 2012.

Met name op dividendgebied was er de voorbije week veel actie, aangezien een groot aantal Europese aandelen ex-dividend ging, waaronder first-timers Danone en Sanofi. Deze fondsen keren slechts één keer per jaar uit, wat een relatief groot dividendbedrag oplevert in Q2 (rechterkolom onderstaande tabel). 

Voor slechts één aandeel is er nog nooit dividend ontvangen: Casino-Guichard. De Franse supermarktketen zal 21 mei ex-dividend gaan, waarmee voor alle portefeuillefondsen minimaal één dividend is ontvangen. Voor 10 aandelen werd nu al drie keer een dividend ontvangen, veelal Amerikanen.

Aan het einde van het tweede kwartaal zal al het dividend weer herbelegd worden tegen de slotkoersen van de laatste handelsdag. 

Dat de beurzen vandaag een flinke tik krijgen maakt niets uit. Voor de dividendbelegger met een lange termijnvisie is dat, hoe raar het ook klinkt, totaal geen probleem. Immers wordt elk dividend tegen een lagere koers herbelegd, waardoor er over 10, 20 of 30 jaar sprake is van een lagere gemiddelde aankoopkoers.

Ook een belegger die het dividend als aanvulling op zijn inkomen gebruikt hoeft zeker niet wakker te liggen. Immers ontvangt u telkens een hoger dividendbedrag, dat, in het ideale geval, keurig netjes elk kwartaal wordt uitgekeerd. Ook voor de dividendportefeuille blijven de opgenomen fondsen continu hun dividend verder verhogen.

Zo was het vorige week CSX dat een dividendverhoging van 17% bekendmaakte, terwijl Intel alweer de derde dividendverhoging in 18 maanden tijd doorvoerde (nu +7%). Het is dan ook niet voor niets dat deze twee aandelen in de dividendportefeuille zitten….

Net als altijd levert een daling op de beurs weer mooie kansen op voor een aantal aandelen, ook voor een meerdere dividendtoppers. Momenteel heb ik een aantal te hard afgestrafte fondsen op het oog, die met name bij een herstelbeweging flink moeten kunnen outperformen. Wanneer er weer een nieuw aandeel in portefeuille wordt genomen leest u dat hier.

Tekst: Menno van Hoven, 14 mei 2012

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.