Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 24 apr 2012 11:20

Grote gok op de Duitse Bund

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaanse vermogensbeheerder John Paulson vond het tijd voor het innemen van een short-positie op de Duitse tienjaarsstaatslening, oftewel de 'Bund'. De rente kan volgens Paulson maar één kant op en wel omhoog. Voorlopig gaat het de verkeerde kant op.

Wat er in Europa ook gebeurt, de Duitse rente moet wel omhoog. Zo redeneert Paulson, die bekendheid geniet doordat hij de problemen in de Amerikaanse huizenmarkt tijdig zag aankomen. Hij maakte miljardenwinsten door short te gaan op de bekende subprime-leningen.

Overmoedig

Wie zoveel geld verdient, denkt al snel het altijd bij het rechte eind te hebben. Paulson is blijkbaar een overmoedige hardleerse man, want vorig jaar heeft zijn fonds toch een verlies geleden van 50%. Niets dus van helderziendheid bij hem.

De gok die Paulson nu neemt is enerzijds wel te begrijpen, maar zijn visie heeft toch ook wat tekortkomingen.

De Amerikaan gaat ervan uit dat de Europese schuldencrisis zich verder verdiept en dat Duitsland niet langer de ongeschonden oase in de woestijn zal blijven. Ook de Duitse economie zal worden besmet en moeizamer gaan draaien, waardoor beleggers Duitsland niet langer als veilige haven zullen beschouwen.

De Duitse tienjaarsrente van 1,7% is kunstmatig gedrukt door vluchtkapitaal en weerspiegelt volgens Paulson niet de risico’s die aan een dergelijke belegging kleven. En mocht Europa zich wonder boven wonder wel uit de problemen weten te worstelen, ook dan ligt een hogere Duitse rente voor de hand.

Spel zonder nieten

Iedere doorgewinterde belegger weet dat in de financiële wereld geen free lunch te halen valt. Het is geen spel zonder nieten en zeker niet waar het gaat om zeer complexe grootheden als rente en valuta. Paulson zou dat moeten weten.

De gok van Paulson pakt voorlopig verkeerd uit. Door de politieke en economische problemen in Nederland en de onzekerheid omtrent de Franse presidentsverkiezingen loopt de koers van de Bund alleen maar op en zakt de Duitse rente dus verder weg.

Er blijkt dus nog wel degelijk een ander scenario te zijn. Niet dat van doormodderen, maar van een lagere Duitse rente bij een verdieping van de problemen in Europa. Beleggers moeten ergens met hun geld heen en kiezen dan noodgedwongen toch voor Duitsland.

Pimco

De actie van Paulson doet veel denken aan die van Pimco, ’s werelds grootste obligatiebelegger. Fondsbeheerder Bill Gross nam enige tijd terug afscheid van al zijn Amerikaans staatspapier.

Gross vreesde van alles. Bijvoorbeeld een sterk herstellende Amerikaanse economie en een Fed die als goedkoopgeld-verstrekker van het toneel zou verdwijnen. Beide ontwikkelingen zouden de Amerikaanse rente kunnen doen verdubbelen. Ook economische doemscenario’s kwamen in Gross’ hoofd op. De zwakke Amerikaanse begrotingssituatie en hoge staatsschuld en met name de verlaging van de kredietstatus zouden de Amerikaanse rente flink kunnen opstuwen.

Niets van dat alles bleek bewaarheid te worden en Pimco miste juist heel wat koerswinst door een blijvend lage en zelfs dalende Amerikaanse lange rente. Beleggers zien Amerikaans staatspapier namelijk juist als goede vluchthaven, vooral vanwege de hoge liquiditeit en het gegeven dat de Amerikaanse staat heeft laten weten nooit in gebreke te blijven.

En dat een renteniveau bijzonder lang laag kan blijven bewijst Japan. De Duitse lange rente noteert momenteel 1,64%, vergelen met de 0,92% in Japan is er nog wel wat ruimte om Paulson grote verliezen te bezorgen.