Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 19 apr 2012 15:09

Lage waardering goudaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

In tegenstelling tot de goudprijs, die al jaren op rij nieuwe records vestigt, blijven aandelen van de mijnbouwbedrijven die het spul uit de grond halen ver achter op de beurs. De huidige onderwaardering ten opzichte van het edelmetaal biedt uitstekende kansen voor de belegger.

De goudprijs en de aandelen van goudmijnbouwers bewegen zich al lange tijd in tegenovergestelde richting. Recordniveaus voor goud gaan niet samen met een positief koersverloop voor de bedrijven die dat edelmetaal uit de grond halen.

Sommige beleggers kopen bij voorkeur aandelen die het uitstekend doen en nieuwe hoogtepunten neerzetten. Andere beleggers kopen liever laag, om weer uit te stappen als alles voor de wind gaat. Buy low en sell high is vaak de beste methode op lange termijn.

PRIMA INSTAPMOMENT
Met de koersen van de belangrijkste 'gold miners' nu op nieuwe dieptepunten krijgen beleggers een prima instapmoment voor veel historisch laag gewaardeerde aandelen.

De spread tussen de goudprijs en de beurskoersen van de laag gewaardeerde gold miners was zelden zo groot.

Wie een blik werpt op de ontwikkeling van de goudprijs van de afgelopen jaren en die afzet tegen het koersverloop van de grootste goudproducenten, ziet enorme verschillen.

De goudprijs stijgt al elf jaar op rij, van een dieptepunt van $253,75 per ounce in 2001 naar een hoogste niveau van $1920 afgelopen september. Ook in 2012 staat er bij het huidige niveau van $1680 een winst van 7,2% op het bord. 

De aandelen van goudmijnbouwbedrijven laten een heel ander beeld zien met een gemiddeld verlies van ruim 5% in 2012 voor de grootste mijnbouwbedrijven.

Dat koersverlies dit jaar volgt op een gemiddeld verlies van ruim 17% voor de sector in 2011 (goudprijs toen +10,2%).

In 2010 bleef de gemiddelde stijging van de gold miners met 15,6% ook flink achter bij de goudprijs, die met 29,7% aandikte.

Voor het achterblijven van de goudproducenten op de beurs worden veel verklaringen gegeven, waaronder kosteninflatie (stijgende productiekosten) en de draai van beleggers naar de populaire goud-ETFs die wél een-op-een meebewegen met de goudprijs.

Ook zou de huidige, volgens sommige beleggers te hoge, stand van de goudprijs voor koersdruk zorgen bij de gold miners, in anticipatie op lagere goudprijzen de komende jaren.

LAGE WAARDERING EN FLINK MEER DIVIDEND
Het belangrijkste is echter dat de sector historisch gezien momenteel erg laag gewaardeerd wordt. De gemiddelde k/w van 10 voor goudmijnbouwers steekt schril af tegen de k/w van 30 tot 35 die zes jaar geleden werd betaald. De flinke underperformance en de 52-weekse lows waarop veel goudproducenten noteren, zullen steeds meer beleggers wakker schudden.

Ook wordt de sector steeds aantrekkelijker door het in veel gevallen flink verhoogde dividend. Ook de komende jaren mag gerekend worden op stevige dividendverhogingen.

OVERNAMES EN ACQUISITIES
Een ander bijkomend voordeel van de lage koersniveaus is de toegenomen kans op overnames en acquisities binnen de sector, iets wat we het afgelopen jaar overigens al hebben gezien. Het is dan ook niet voor niets dat analisten alleen maar positief zijn over veel goudmijnbouwaandelen. Zo krijgt zwaargewicht Barrick Gold (voorziene k/w 7) momenteel 23 koopadviezen bij zes keer 'houden' en geen enkel verkoopadvies.

Via een ETF als Market Vectors Gold Miners (ticker: GDX) kan er door middel van één investering met een goede spreiding belegd worden in de grootste goudmijnbouwbedrijven. Dit jaar verloor het fonds, dat op de laagste jaarkoers van $46 staat, een kleine 10%. Beleggers die durven, kunnen nu voor de lange termijn kopen. <

CONCLUSIE
Deze ETF speelt indirect in op de ontwikkeling van de goudprijs. De aandelenkoersen en waarderingen van gold miners noteren momenteel op een dieptepunt en bieden een prima instapmoment voor de lange termijn.

Tekst: Menno van Hoven (Twitter)

De goudprijs en de aandelen van goudmijnbouwers bewegen zich al lange tijd in tegenovergestelde richting. Recordniveaus voor goud gaan niet samen met een positief koersverloop voor de bedrijven die dat edelmetaal uit de grond halen.

Sommige beleggers kopen bij voorkeur aandelen die het uitstekend doen en nieuwe hoogtepunten neerzetten. Andere beleggers kopen liever laag, om weer uit te stappen als alles voor de wind gaat. Buy low en sell high is vaak de beste methode op lange termijn.

PRIMA INSTAPMOMENT
Met de koersen van de belangrijkste 'gold miners' nu op nieuwe dieptepunten krijgen beleggers een prima instapmoment voor veel historisch laag gewaardeerde aandelen.

De spread tussen de goudprijs en de beurskoersen van de laag gewaardeerde gold miners was zelden zo groot.

Wie een blik werpt op de ontwikkeling van de goudprijs van de afgelopen jaren en die afzet tegen het koersverloop van de grootste goudproducenten, ziet enorme verschillen.

De goudprijs stijgt al elf jaar op rij, van een dieptepunt van $253,75 per ounce in 2001 naar een hoogste niveau van $1920 afgelopen september. Ook in 2012 staat er bij het huidige niveau van $1680 een winst van 7,2% op het bord. 

De aandelen van goudmijnbouwbedrijven laten een heel ander beeld zien met een gemiddeld verlies van ruim 5% in 2012 voor de grootste mijnbouwbedrijven.

Dat koersverlies dit jaar volgt op een gemiddeld verlies van ruim 17% voor de sector in 2011 (goudprijs toen +10,2%).

In 2010 bleef de gemiddelde stijging van de gold miners met 15,6% ook flink achter bij de goudprijs, die met 29,7% aandikte.

Voor het achterblijven van de goudproducenten op de beurs worden veel verklaringen gegeven, waaronder kosteninflatie (stijgende productiekosten) en de draai van beleggers naar de populaire goud-ETFs die wél een-op-een meebewegen met de goudprijs.

Ook zou de huidige, volgens sommige beleggers te hoge, stand van de goudprijs voor koersdruk zorgen bij de gold miners, in anticipatie op lagere goudprijzen de komende jaren.

LAGE WAARDERING EN FLINK MEER DIVIDEND
Het belangrijkste is echter dat de sector historisch gezien momenteel erg laag gewaardeerd wordt. De gemiddelde k/w van 10 voor goudmijnbouwers steekt schril af tegen de k/w van 30 tot 35 die zes jaar geleden werd betaald. De flinke underperformance en de 52-weekse lows waarop veel goudproducenten noteren, zullen steeds meer beleggers wakker schudden.

Ook wordt de sector steeds aantrekkelijker door het in veel gevallen flink verhoogde dividend. Ook de komende jaren mag gerekend worden op stevige dividendverhogingen.

OVERNAMES EN ACQUISITIES
Een ander bijkomend voordeel van de lage koersniveaus is de toegenomen kans op overnames en acquisities binnen de sector, iets wat we het afgelopen jaar overigens al hebben gezien. Het is dan ook niet voor niets dat analisten alleen maar positief zijn over veel goudmijnbouwaandelen. Zo krijgt zwaargewicht Barrick Gold (voorziene k/w 7) momenteel 23 koopadviezen bij zes keer 'houden' en geen enkel verkoopadvies.

Via een ETF als Market Vectors Gold Miners (ticker: GDX) kan er door middel van één investering met een goede spreiding belegd worden in de grootste goudmijnbouwbedrijven. Dit jaar verloor het fonds, dat op de laagste jaarkoers van $46 staat, een kleine 10%. Beleggers die durven, kunnen nu voor de lange termijn kopen. <

CONCLUSIE
Deze ETF speelt indirect in op de ontwikkeling van de goudprijs. De aandelenkoersen en waarderingen van gold miners noteren momenteel op een dieptepunt en bieden een prima instapmoment voor de lange termijn.

Tekst: Menno van Hoven (Twitter)