Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 28 mrt 2012 09:55

Foutje, bedankt

0 0 Leestijd ongeveer

BATS draait al jaren naar behoren. Op de dag dat de aandelenbeurs op zijn handelsplatform zijn debuut maakt, loopt het spaak bij de orders van tickersymbolen A tot BF. Ook het symbool BATS valt daaronder en dus ging het ook mis met de eigen beursintroductie. Een overzicht van peperdure fouten.

BATS is het letterwoord voor Better Alternative Trading System, een alternatief handelsplatform. BATS werd in 2005 opgericht en legt zich toe op de hypersnelle handel en dat maakt de fout alleen maar pijnlijker. Afgelopen vrijdag ontstonden er problemen met de verwerking van beursorders van tickersymbolen A tot BF.

Het aandeel Apple dat met symbool AAPL daar ook onder valt, implodeerde 10 procent, maar de koers herstelde even snel als het was gekelderd. De oorzaak lag bij een technisch probleem in het ordersysteem van BATS.

Het handelsplatform dat op datzelfde ogenblik zijn beursdebuut maakte, kelderde op tijd van 9 seconden 99,8 procent. Op een bepaald ogenblik was het aandeel BATS nog maar 2 dollarcent waard, tegenover een intekenprijs van 16 dollar, waarop de introductie werd teruggetrokken. Door het mislukte beursdebuut lopen de zittende aandeelhouders 100 miljoen dollar omgerekend 75 miljoen euro mis.

De fout van vorige week woensdag bij de beursgang van Ziggo is daartegen klein bier. Beurshandelaar BinckBank had de inschrijvingen verkeerd bij ABN Amro, de begeleidende bank, aangeleverd en daardoor konden een aantal vermogensbeheerders, die geld voor particuliere beleggers beheren, geen aandelen kopen. De gedupeerde beleggers worden door BinckBank gecompenseerd. Aan de coulancebetaling hangt een prijskaartje van 500.000 euro.

Een simpele vergissing op donderdag 8 december 2005 kostte Mizuho Securities 27 miljard yen en vaagde de volledige kwartaalwinst van de Japanse zakenbank weg. In plaats van 1 aandeel J-Com voor de prijs van 610.000 yen te verkopen, verkocht een 20-jarige stagiair 610.000 stuks voor de prijs van… 1 yen. De vergissing ging als een schokgolf door het Japanse beurssysteem. De Nikkei daalde die dag met 2 procent. Met 1 druk op de knop verloor Mizuho destijds 187 miljoen euro.

Zonder enig nieuws daalde op 2 oktober 2002 de Dow Jones plotseling met 242 punten. Een handelaar van het Amerikaanse beurshuis Bear Stearns (nu onderdeel van JPMorgan) zette met een verkeerde aandelentransactie de Dow Jones eigenhandig 100 punten lager. In plaats van een verkooporder van 4 miljoen dollar voerde hij per vergissing drie nullen te veel in. Van 4 miljoen werd dus 4 miljard, de fout werd gelukkig na 600 miljoen dollar (610 miljoen euro) ontdekt. De Dow Jones sloot de handelsdag af met een verlies van 2 procent.

De duurste fout in de annalen van beursgeschiedenis staat op het conto van de Helvetische zakenbank UBS. Op vrijdag 15 januari 1999 kocht en verkocht een onachtzame beurshandelaar twee minuten lang voor 190 miljard Zwitserse frank aandelen van Roche. Het orderboek aanvaardde de order van ruim 10 miljoen aandelen, hoewel toen van het farmaceutische bedrijf slechts 7 miljoen aandelen in omloop waren. Een schadepost van in totaal 112 miljard euro en warempel 2 procent dagwinst voor de SMI, de hoofdindex van de Zwitserse beurs.

 Van een andere categorie zijn de gemiste koopkansen, maar daarom niet minder beschamend.

In 1999 kreeg zoekrobot Excite Larry Page en Sergy Brin op bezoek. George Bell weigerde hen voor hun uitvinding 1 miljoen dollar te betalen. Vinod Khosla overtuigde Page en Brin om hun vraagprijs te laten zakken tot 750.000 dollar, maar Bell was nog steeds niet geïnteresseerd. Inmiddels is Google 211 miljard dollar (158 miljard euro) waard en is Excite opgegaan in AskJeeves.

Ook multimiljonair Ross Perot vond in 1979 het prijskaartje dat aan Microsoft hing te hoog. Toentertijd draaide het computerbedrijfje van Bill Gates en Paul Allen een omzet van 2 miljoen dollar en hun denkbeeldige vraagprijs lag ergens tussen de 6 en 15 miljoen dollar. Perot vond dat veel te veel. Tegenwoordig erkent hij ruiterlijk dat hij indertijd best een paar miljoen meer had kunnen bieden. Perot noemt de mislukte overname van Microsoft als de grootste fout uit zijn carrière. Het computerbedrijfje is inmiddels 273 miljard dollar (205 miljard euro) waard.

Natuurlijk rijst de vraag of Google en Microsoft na een overname uitgegroeid zouden zijn tot de bedrijven die ze nu zijn, maar inschattings- en tikfouten zijn eenmaal menseigen.