Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Edin Mujagic, 21 mrt 2012 14:56

Maart: maand van de PVV, gulden en de euro

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel de maand maart nog niet voorbij is, moet er heel wat gebeuren in de laatste dagen van de maand die ons de lente brengt wil die niet de geschiedenis ingaan als een PVV-maand in Nederland.

Deze week verliet Hero Brinkman de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Eerder presenteerde die partij het langverwachte guldenrapport, over de kosten van de euro en de noodzaak de gulden terug te halen.

Anti-euro

De eindconclusie – euro is slecht, herinvoering van de gulden goed –mag voor niemand een verrassing zijn geweest: zowel de opdrachtgever als de uitvoerder zijn bekend om hun anti-euro opstelling.  

Het rapport ademt dat ook uit. Dat de euro slecht zou zijn, zou bijvoorbeeld blijken uit het feit dat de economische groei in twee niet-euro landen, Zweden en Zwitserland, iets hoger is geweest sinds 1999. 

Hoewel dat een feit is, impliceert die redenering dat economische groei in een land louter afhangt van welke munt een land gebruikt. Fiscaal beleid, economisch beleid, kwaliteit van instellingen, innovatievermogen, kwaliteit van infrastructuur, uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling, dat doet er blijkbaar allemaal niet toe. Wat heet een brug te ver! Als een eerstejaarsstudent dat als antwoord zou geven op zijn examen, zou er een dikke rode streep doorheen gaan.

Misère

En áls geen euroland zijn het belangrijkste is, waarom verkeert Groot-Brittannië dan in misère? De Britse economie groeit nagenoeg niet, en dat al een tijdlang, de werkloosheid neemt enorm snel toe en de Britten lijden ook nog eens onder hoge inflatie, tot voor kort zelfs ruim 5 procent. Vergelijk dat met een redelijke groei sinds 2008 voor de Nederlandse economie, behoorlijk lage werkloosheid en idem inflatie en het is duidelijk dat de Britten er met hun eigen munt bekaaid van afkomen.

Een van mijn andere bezwaren betreft de stelling dat de euro Nederland welvaart heeft gekost. Afgezien van het feit dat het uiterst vreemd is dat te beweren omdat de Nederlandse economie elk jaar sinds de invoering van de euro gewoon is gegroeid, kan niemand die stelling verdedigen.

Experiment

Het kan best zo zijn dat de euro Nederland relatief gezien welvaart heeft gekost, maar dat weet niemand. Dat rekensommetje is namelijk niet te maken. Je zou daarvoor immers óók moeten weten hoe hoog de economische groei in Nederland zou zijn geweest zonder de euro en mét de gulden. Maar economen kunnen geen experimenten uitvoeren. Hieruit vloeit voort dat de stelling dat de welvaart dankzij de euro hoger of lager is dan die zou zijn geweest met de gulden per definitie meer in de categorie overtuigingen dan feiten valt.

Dit allemaal wil níet zeggen dat de euro geen nadelen kent. Die zijn er ook. Waar het om gaat is de verhouding tussen voor- en nadelen. Over die  voor- en nadelen van de euro én de gulden moet gesproken worden. Maar dan wel verschoond van vooringenomenheden graag. 

Edin Mujagic is monetair- en macro-econoom, publicist en promovendus aan de Universiteit van Tilburg. Hij is de auteur van het boek 'Tien jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt' dat vorig jaar is verschenen en van Het Inflatiespook, dat begin oktober is uitgekomen. Ook richtte hij www.inflatieblog.nl op.