Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 12 mrt 2012 11:29

Kentering in sentiment

0 0 Leestijd ongeveer

Het probleem van Griekenland is van de baan. De kans op een opflakkering of een beurscorrectie blijft altijd bestaan, maar beleggers durven het risico het weer aan. En ook steeds meer Amerikanen hebben weer een baan.

Het akkoord met de banken over een herschikking van de schulden markeert een keerpunt in de Griekse crisis. Het dieptepunt van de crisis lijkt voorbij. Enkele maanden geleden zag het er voor Griekenland erg slecht uit.

De economische problemen zijn nog niet voorbij. Als de regering in Athene de opgelegde hervormingen doorvoert, zal het land de vruchten plukken van de toegezegde schuldverlichting.

De Griekse economie kampt momenteel met een recessie die keer op keer dieper blijkt dan eerder aangenomen en wordt gevoed door de bezuinigingen die worden doorgevoerd om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Paradox

Het klinkt tegenstrijdig, maar banken doen met de schuldenruil een goede zaak, zelfs met een verlies van 75 procent op de nominale waarde. Voor ieder uitgeleende euro krijgen de houders van Griekse staatspapieren 25 cent terug.

Maar doordat de risico’s verbonden aan Griekse staatsobligaties van de banken naar de overheid verhuizen, werden enerzijds de toekomstige verliezen kort en snel afgesneden en stelden banken hun toegang tot goedkoop krediet veilig.

De Europese banken zijn kwetsbaar voor plotse liquiditeitstekorten en dankzij het LTRO-programma is de kans dat een bankroet fors afgenomen. De grote berg liquiditeiten die de ECB in het financieel systeem pompt, is echter een oplossing voor de korte termijn, maar geeft banken kostbare tijd om hun solvabiliteit te verbeteren.

Amerika

Ook in de Verenigde Staten werd er een economisch draaipunt bereikt. De Amerikaanse werkloosheidscijfers die vrijdag werden bekendgemaakt, waren niet alleen beter dan verwacht, maar ook de cijfers van januari werden opwaarts bijgesteld.

Weliswaar blijft de binnenlandse consumptie zwak, maar het vertrouwen van consumenten en hun verwachtingen vertonen nog altijd een stijgende lijn en ook de vertrouwensindicatoren van de dienstensector en de maakindustrie wijzen nog altijd op economische groei. De vrees voor een zogeheten dubbele dip, twee kort opeenvolgende recessies, is in de media dan ook geluwd.

Stabilisatie

De economische vooruitzichten zijn dus zichtbaar verbeterd. Cijfers uit de Verenigde Staten duiden op groei, in de Europese Unie op lichte krimp, hoewel in de eurozone het groeiverschil tussen de kern en periferie aanzienlijk blijft. De Duitse economie groeit als kool en ook Frankrijk deed het recent beter dan verwacht, terwijl de groeicijfers van Nederland tegenvielen, maar dat terzijde.

In het zuiden blijft de groei zwak. Voorlopig is het probleem Griekenland van de baan en ook in de andere landen van de periferie stabiliseert de economie. Het renteverschil in de eurozone neemt daardoor verder af, waarbij inmiddels het verschil tussen de Duitse en de Italiaanse 10-jaarsrente nog maar 300 basispunten bedraagt.

Het echte probleem van de eurozone is dat het zuiden onvoldoende competitief is, maar het creëren van hoge groei vraagt om structurele maatregelen.

Spotgoedkoop

Aandelen zijn al enige tijd aantrekkelijker dan obligaties. Bij vastrentende beleggingen gaat het om het vermijden van risico’s en kwaliteitsvolle dividendaandelen geven momenteel eenmaal een beter gevoel dan obligaties. Amerikaanse en Duitse staatsobligaties met een rendement van minder dan 2 procent ogen minder interessant dan kwaliteitsaandelen.

Thans worden Europese aandelen verhandeld met een discount van 21 procent tegenover het tienjarige gemiddelde van de koers en de boekwaarde, tegelijkertijd betalen zij door de bank genomen ten opzichte van het tienjarige gemiddelde dividendrendement 14 procent meer dividend.

In Nederland ligt het dividendrendement in lijn ligt met het tienjarige gemiddelde, maar vertonen aandelen wel een historische onderwaardering van 30 procent. Weliswaar zijn Portugese aandelen het goedkoopst, per saldo verdienen Duitse aandelen de voorkeur. Zij profiteren sterk van de export naar opkomende markten. Het gevaar dat de Duitse economie in 2012 in een recessie terecht zal komen, is klein.