Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 5 mrt 2012 12:32

De favoriete aandelen van analisten

0 0 Leestijd ongeveer

Door de bank genomen bieden de Europese aandelenmarkten een potentieel van 9,4 procent. Euronext-Amsterdam zelfs 9,8 procent. Met Griekse aandelen valt de grootste winst te rapen, desondanks luidt het gemiddelde advies ‘houden.’ Afgaande op de consensus zijn enkel Noorse aandelen koopwaardig. Een overzicht van de favoriete aandelen van analisten.

Ondanks een koerspotentieel van 9,4 procent stokt voor Europese aandelen de consensus op 3,23, oftewel ‘houden.’ Het voorgespiegelde potentieel is echter ruim het dubbele van het langjarige gemiddelde van Europese aandelen. In de afgelopen 25 jaar steeg de STOXX Europe 600 immers gemiddeld met slechts 4,4 procent.

Landenniveau

Volgens gegevens van dataleverancier Bloomberg kunnen beleggers de komende zes tot twaalf maanden het meeste geld verdienen met Griekse aandelen en toch luidt het gemiddelde advies met 3,18 overduidelijk ‘houden.’ Dit geldt trouwens ook voor Portugese aandelen. De consensus van 3,59 signaleert dat enkel Noorse aandelen koopwaardig zijn.

Over het algemeen is geen enkele markt dermate slecht dat alle aandelen te mijden zijn of verkocht moeten worden, maar met een gemiddeld advies van 2,85 is Zwitserland het slechtste jongentje van de klas. Nochtans zouden de aandelen er harder stijgen dan in de rest van Europa, te weten: 10,1 versus 9,4 procent. Verder valt op dat Deense aandelen naar verwachting de komende maanden licht zullen dalen en toch worden zij door het legioen van aandelenanalisten niet op ‘verkopen’ gezet.

Sectoren

Verhoudingsgewijs valt er met aandelen van verzekeraars, telecombedrijven en de olie-industrie de grootste winst te rapen, doch analisten vinden gemiddeld genomen enkel de laatstgenoemde categorie echt interessant. Net als bij de vertegenwoordigers uit de automobielindustrie luidt bij olieaandelen het gemiddelde consensusadvies ‘kopen.’ Analisten hebben het nog steeds niet op aandelen van banken. Het gemiddelde advies is op sectorniveau nergens lager en het koersdoel spiegelt een potentieel van 7,8 procent voor. Qua koerspotentieel scoren echter met verbruiksgoederen voorop zes sectoren slechter.

Combinatie

Het overzicht op basis van de combinatie van het koersdoel en gemiddelde advies leert dat Nederlandse fondsen op landenniveau hoog in het vaandel staan van analisten. Zij worden enkel voorafgegaan door aandelen uit Groot-Brittannië. Griekenland snoept de derde plaats af van Noorwegen dat in de gecombineerde rangschikking de vierde plaats met Frankrijk deelt. Zweden is de hekkensluiter van dienst. Bij de sectoren levert de evenwichtige en gelijktijdige beoordeling van het koersdoel en consensus als primus de olie-industrie op en technologie sluit de rangen.

Individueel

Een en ander kan ook worden toegepast met individuele fondsen. Zo verwachten analisten dat de koers van het Britse Essar Energy en het Griekse Hellenic Telecom in de komende maanden nagenoeg zal verdubbelen, maar uit de consensus blijkt dat zij weinig fiducie hebben. Het gemiddelde advies luidt immers ‘houden.’ Het aandeel dat volgens de consensus van analisten het hoogste gemiddelde advies meekrijgt, is Teleperformance. Het Franse reclamebureau wordt volgens Bloomberg door 15 effectenbedrijven gevolgd: 14 Analisten vinden het fonds koopwaardig en 1 analist houdt het op houden en op basis van het gemiddelde koersdoel mag verwacht worden dat het aandeel 12,8 procent zal stijgen. Imtech is onder analisten qua consensus (4,53) het meest populaire Nederlands aandeel, qua koersdoel is dit ArcelorMittal. De staalreus zou zijn aandeelhouders verblijden met een stijging van 23,7 procent winst en is met een gemiddeld advies van 3,75 ronduit koopwaardig, maar het combinaat van koersdoel en consensus wijst Imtech aan als het beste Nederlandse fonds.

Nederland

En tot slot een overzicht van de Nederlandse fondsen die momenteel deel uitmaken van de STOXX Europe 600. Uiteraard voert Imtech de lijst bij de consensusadviezen aan en is ArcelorMittal de lijsttrekker bij de koersdoelen, maar het blijkt dat analisten ook van Wereldhave, SBM Offshore en Corio hoge verwachtingen koesteren. Van CSM en Heineken zijn zij echter allerminst gecharmeerd.

Toelichting

De consensus loopt van 1 (het laagste advies) tot en met 5 (de hoogst haalbare score). Een gemiddelde van 4,5 of hoger kan opgevat worden als 'strong buy', een sterke koopaanbeveling. Tussen de 3,5 en 4,5 als 'kopen', tussen 2,5 en 3,5 als 'houden', tussen 1,5 en 2,5 als verkopen en tussen 1 en 1,5 als 'strong sell.’