Updates

Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden

Meedoen om te winnen

advertorial

Venture capital-firma Dutch Sport Tech Fund investeert in high tech sportondernemingen, van fanplatforms tot aanbieders van artificial intelligence-oplossingen. Gerapporteerd rendement over de afgelopen drie jaar: liefst 120 procent!

Fintech, kort voor alles wat met de digitalisering van de financiële sector te maken heeft: dat is inmiddels een bekende beleggingscategorie. Veel beleggers hebben daarnaast natuurlijk ook al wel eens gehoord van healthtech, foodtech en mogelijkerwijs zelfs propertytech.

Minder bekend, want als beleggingsniche een relatief nieuw maar zonder twijfel snelgroeiend fenomeen, is sportstech. Hierbij gaat het dus om het investeren in bedrijven die sport en technologie combineren. Het is rondom dit thema dat het Nederlandse Dutch Sport Tech Fund (DSTF) de laatste jaren nadrukkelijk aan de weg timmert.

Snelgroeiend

Nieuw, maar snelgroeiend? In 2014, zo beschrijft gespecialiseerd adviseur SportstechX, ging er wereldwijd minder dan een miljard euro aan investeringsgeld naar bedrijven in deze niche. In 2023 ging het om meer dan 12 miljard euro.

Extra opvallend: waar de laatste twee jaar van stijgende rentetarieven steeds minder geld beschikbaar kwam voor startende technologiebedrijven (want daar gaat het bij venture capital om: groeigeld voor jonge bedrijven), ging deze moeilijke periode aan de sportstech-niche voorbij.

Hogere waarderingen

CBDO DSTF – Mark Snijders

Drake Star, een onderzoeksbureau, rapporteerde eerder dit jaar dat het aantal investeringen in sportstech-ondernemingen de afgelopen drie jaar juist omhoog ging. Ook rapporteerde Drake Star dat de hoogte van de investeringen alsook de waarderingen van bedrijven flink de hoogte in gingen.

Het Dutch Sport Tech Fund is het geesteskind van voormalig AZ-voetballer Mark Snijders. Hij zegt: ‘Tijdens mijn loopbaan was ik altijd op zoek naar nieuwe technologie, waardoor ik beter zou kunnen presteren.’ Die fascinatie zou bepalen waar hij na zijn voetbalcarrière terecht kwam.

Enige tijd reisde Snijders de wereld rond namens een softwarebedrijf dat virtuele voetbal sportervaringen creëert voor onder andere fans en als trainingshulp voor spelers en coaches. Ook hielp hij enkele techbedrijven groeigeld te vinden.

Sportstech-financiering

Snijders vertelt: ‘Dat vond ik leuk, dus ben ik gaan onderzoeken wie zich op professionele basis met sportstech-financiering bezighield. Wat bleek tot mijn verbazing? in Europa bijna niemand, en in Nederland al helemaal niemand.’ Het idee voor Dutch Sport Tech Fund was geboren.

DSTF werd opgericht in 2020. Investeerders steken minimaal 100.000 euro in het fonds, dat de afgelopen drie jaar met de opgehaalde ruim 8 miljoen euro investeerde in 14 sporttechbedrijven. DSTF stak(investeerde) tussen 50.000 euro en 1 miljoen euro in deze ondernemingen.

Dan het beleggingsproces. DSTF heeft een driekoppig management. Zij filteren de ideeën voor investeringen. Snijders: ‘We investeren in een mix van scale-ups en start-ups die al een en ander hebben bereikt en willen doorstoten naar een volgend niveau, maar daarvoor meer geld nodig hebben en soms ook kennis of netwerk. Er zijn veel investeringsmogelijkheden – wekelijks melden zich bedrijven bij ons.’

Schaalbare business-modellen

Het management doet op die ideeën zelf een zogenoemde quick scan. Is het bedrijf dat aanklopt een zogenoemde late stage start-up of al een scale-up? Is de onderneming actief in een sector waar DSTF de focus op heeft? En is het business model schaalbaar? Worden deze vragen positief beantwoord, dan wordt het bedrijf voorgelegd aan een netwerk van een dertigtal investeerder-specialisten.

De experts beoordelen de exit-strategie van de ondernemingen, de kwaliteit van product, marketingplan enzoverder. Echt interessant om te investeren vindt DSTF ondernemingen die van de experts een acht op tien krijgt. Een team van accountants, juristen en andere M&A-experts tot slot beoordeelt of de boekhouding en alle contracten goed zijn ingeregeld.

Mooi gespreide portefeuille

Terwijl DSTF op termijn een fonds 2 ambieert, met grotere investeerders, is er nog ruimte in het eerste fonds met kleinere investeringen dat in 2020 werd opgezet. Snijders: ‘We mikken op een mooi gespreide portefeuille van deelnemingen in 25 ondernemingen – voor in totaal zo’n 12 miljoen euro als doel voor dit jaar. En daar hebben we nog even voor nodig.’ Beoogde terugbetaaldatum aan beleggers is 2028.

De eerste aandelen in het fonds werden in 2020 uitgegeven voor 1 euro per aandeel. Inmiddels zijn de aandelen conform de berekeningen van DSTF 2,20 euro per aandeel waard. Dat zit zo: ‘Om de zoveel tijd halen de bedrijven nieuw kapitaal op. De waarde die daarbij voor de onderneming wordt vastgesteld nemen wij als basis voor de bepaling van de koers,’ zegt Snijders. Van die waardering wordt 40 procent afgetrokken, als buffer. ‘Het is en blijft venture capital. We gaan ervan uit dat 40 procent van de bedrijven de eindstreep niet haalt.’

Deelname in Fando

Wat, tot slot, zijn zoal investeringen van DSTF? Snijders noemt als bijzonder succesvolle investering de deelname in Fando, een Aziatisch live-fan-engagement-platform met messenger- en gamingfuncties. Ten tijde van de investering was de waarde van het bedrijf bepaald op 3 miljoen euro, bij de meest recente investeringsronde was de waardering van de totale onderneming 240 miljoen euro. ‘Bovenop de afslag van 40 procent hebben we deze belegging een heel stuk extra afgewaardeerd – om die ene belegging niet te belangrijk te maken in de gespreide portefeuille.’

Andere investeringen zijn Scorito, een fantasy sports-platform, en Scala Sports, een online platform voor racketsporten. DSTF: als belegger met sportstech een digitale ace slaan?

Meer informatie over Dutch Sport Tech Fund? Vraag hier de brochure aan.

DUTCH SPORT TECH FUND

  • Opgehaald kapitaal: 8 miljoen euro
  • Investeringen: 14 sportstech-ondernemingen
  • Doel: 12 miljoen euro, 25+ sportstech-ondernemingen
  • Horizon: 2028
  • Verwacht rendement: 10-30 procent per jaar
  • Inleg: minimaal 100.000 euro
  • Waardestijging sinds 2020: 120 procent