Analisten scheutig met koopadviezen

Onder analisten overheerst pessimisme als het om aandelenadviezen gaat. Er is terughoudendheid bij koersdoelen en koopadviezen, ook al worden beleggers de laatste weken niet langer gekweld door brute koersschommelingen.

Een blik op de consensus volgens dataleverancier Bloomberg leert dat analisten verwachten dat Europese aandelen nog met acht procent zullen stijgen. Het koersdoel van ASE en PSI20 laat zelfs uitschijnen dat Griekse en Portugese aandelen een stijgingspotentieel van 22 en 28 procent voorwijzen. Het koerspotentieel van de AEX wordt geschat op net geen tien procent, terwijl de consensus voor de KFX signaleert dat de Deense hoofdaandelen min of meer ter plaatse zullen blijven trappelen.

ivan1 8 feb

Een koerspotentieel van acht procent voor de STOXX Europe 600 is mager. Nadat dit jaar de Europese effectenbeurzen al ruim zeven procent gestegen zijn, ligt het voor de hand dat de marge kleiner wordt. Wat echter ook een rol speelt, de laatste maanden stellen aandelenanalisten met regelmaat hun winsttaxaties neerwaarts bij, met als gevolg dat veelal ook het koersdoel omlaag gaat.

ivan2 8feb

Medio 2011 gingen analisten nog ervan uit dat de STOXX Europe 600 een jaar later op 312,77 punten zou staan, nu verwachten zij dat de pan-Europese index over een jaar een stand van 285,34 punten zal laten opteken. De initiële termijn van twaalf maanden is weliswaar nog niet voorbij. Door de twijfels over de Europese economie hebben analisten hun winsttaxaties gekort van 16,40 naar 11,70 euro. Het is hierdoor weinig waarschijnlijk dat eind juni de STOXX Europe 600 alsnog op 312,77 punten zal uitkomen. Dat zou praktisch overeenkomen met een verdubbeling van de huidige koers-winstverhouding.

 

Positieve uitblinkers
Qua koersdoelverhogingen spant UniCredit de kroon. In de voorbije maanden hebben analisten zoals blijkt uit de consensus het beoogde koersdoel van 1,99 euro opgetrokken naar 3,82 euro, een stijging van 91,7 procent. In het kielzog van de Italiaanse bank volgt Lundin Petroleum wiens koersdoel steeg van 94,29 naar 179,02 Zweedse kronen.

Wat betreft advieswijzigingen valt vooral de adviesverhoging van Gecina op. Het gemiddelde advies van het vastgoedbedrijf ging van Verkopen naar Kopen. Maar ook de consensus van sectorgenoten Icade, Corio en Unibail-Rodamco ging omhoog, van Houden naar Kopen.

ivan 3 8 feb

In totaal zijn er welgeteld dertien uitblinkers: analisten schroefden van bedrijven zoals Banca Carige, modehuis Burberry en uitgever Pearson zowel het advies als het koersdoel op. Een eer die ook Unibail-Rodamco en Unilever te beurt valt.

ivan 4 8 feb

Aan de andere kant van het spectrum staat Dexia bovenaan. De Belgische bank is hekkensluiter zowel qua verlaging van het koersdoel als het advies. Het gemiddelde koersdoel van analisten laat uitschijnen dat de koers in de komende twaalf maanden naar 36 eurocent zal zakken. Nochtans gaan inmiddels de aandelen van de veelgeplaagde bank voor 32 eurocent over de toonbank.

Richting is maatgevend
De discrepantie illustreert op een pijnlijke wijze dat consensus in analistenadviezen door ontwikkelingen in de markt achterhaald kunnen worden. Ook individuele adviezen van effectenbedrijven worden in snelheid gepakt. Hoe dramatisch dit ook klinkt, uit academisch komt naar voren dat de richting belangrijker is dan het onderliggende eindoordeel. Als uit de consensus blijkt dat analisten het advies of het koersdoel verhogen dan is dat een teken dat zij meer vertrouwen hebben in de toekomstige winstgevendheid en vice versa.

LEES OOK

Lagere kosten, hogere marges

Nieuw elan

Sectorweging op de schop