Hoogdividendportefeuille | De teller loopt alweer op
Met twee nieuwe aankopen is de Hoogdividendportefeuille aan het nieuwe boekjaar begonnen. Ook voor dit jaar wordt weer een nieuw recordinkomen verwacht.
Aperam is een van de grootste producenten van roestvrij staal ter wereld. De onderneming is in januari 2011 afgesplitst van staalgigant ArcelorMittal, en de Indiase familie Mittal heeft een belang van ruim 40% in de onderneming. Aperam heeft vijf productielocaties in België en Frankrijk en één in Brazilië.
Het concern is opgedeeld in drie divisies. In Stainless & Electrical Steel zijn de productie-activiteiten van roestvrij staal gebundeld. Dit is de grootste afdeling, gevolgd door Services & Solutions, waarbij dit staal verder bewerkt wordt op basis van specificaties van de klant. Met de divisie Alloys & Specialties richt de onderneming zich op de fabricage van nikkellegeringen. Hoewel Aperam productiefaciliteiten heeft in slechts drie landen, verkoopt de onderneming haar producten aan klanten in meer dan veertig landen op drie continenten.
De resultaten van het bedrijf worden sterk beïnvloed door prijsschommelingen van nikkel – de belangrijkste grondstof – en de bewegingen van de dollar. Een andere factor is het overschot op de Aziatische markt, waardoor het concern vaak afhankelijk is van lokale anti-dumpregels om de prijzen op peil te houden. Behalve aan de beurs van Amsterdam, staat Aperam ook genoteerd aan de aandelenmarkten in Brussel en Parijs.
Met twee nieuwe aankopen is de Hoogdividendportefeuille aan het nieuwe boekjaar begonnen. Ook voor dit jaar wordt weer een nieuw recordinkomen verwacht.
Net als in 2023 domineren dit jaar analisten die de chipaandelen in de AEX koopaanbevelingen gaven het Beursplein. De AMX was de favoriete index voor brokers die wilden scoren met verkoopadviezen. Een tussenstand.
Aperam staat klaar om te profiteren van een cyclische opleving in de roestvrijstaalmarkt. Het bedrijf heeft diep in de kosten gesneden en kan een significant winstherstel laten zien.