Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 27 feb 12:00

Van short naar long in olie met een ijzersterk aandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Vorige week heb ik op deze plaats uitgelegd waarom ik short olie zit. Inmiddels ben ik aan het bedenken hoe ik straks long olie ga bespelen.

De laatste keer dat ik inspeelde op een stijgende olieprijs, was het eind 2015 en noteerde een vat WTI-olie onder de $30. Met het dividendaandeel Exxon Mobil kon ik in vijf kwartalen een rendement van 34,5% bijschrijven. Dit keer zou het rendement van Exxon Mobil nog wel eens hoger kunnen zijn. Dat komt vooral omdat de onderwaardering van het aandeel groter is dan ooit.

Bij een olieprijs onder $30 bedroeg het dividendrendement van het grootste Amerikaanse beursgenoteerde oliebedrijf 3,6%. Nu noteert de olieprijs boven $50 en is het dividend-rendement al opgelopen tot 6,4%.

Ook andere indicatoren bevestigen de lage waardering voor Exxon Mobil. De omzet is voor het eerst in de geschiedenis hoger dan de beurswaarde. De verhouding tussen de beurswaarde en de omzet is 102%. Begin 2016 was dat 76% en tijdens het dieptepunt van de financiële crisis, toen de olieprijs ook onder $30 stond, was dit verhoudingsgetal 86%. Exxon Mobil is niet het enige oliebedrijf met een lage waardering. Het aandeel van oliebedrijven in de S&P500-index is deze week gezakt tot het laagste niveau sinds de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941.

Exxon Mobil ijzersterk

Ik kies voor Exxon Mobil omdat het een ijzersterk bedrijf is. Het concern verhoogt al 37 jaar elk jaar het dividend. Afgelopen jaar kwam er weer 6,1% bij. Ik weiger te geloven dat fossiele brandstoffen hetzelfde lot te wachten staat als de tabaksindustrie, te weten lagere groei en structureel dalende koerswinst-verhoudingen. De afgelopen jaren nam het olieverbruik wereldwijd telkens toe. Roken is zonder twijfel overbodig, maar olie is dat niet. De vraag naar olie groeit zelfs nog elk jaar! Er bestaat een kans dat het coronavirus ertoe leidt dat 2020 geen nieuw recordjaar voor oliegebruik zal zijn. Maar als het virus is overwonnen, zal de olie-industrie ongetwijfeld herstellen en zal de olieconsumptie stijgen tot nieuwe hoogten.

Over ruim vier weken is het eerste kwartaal van 2020 alweer voorbij. Traditiegetrouw behandelen we op de redactie dan onze persoonlijke tips. Sinds mijn aantreden bij Beleggers Belangen in 2015 zie ik de redactietips als een high conviction portfolio waarbij ik van mijn beste ideeën een portefeuille heb gemaakt.

Als de olieprijs en Exxon de komende weken nieuwe tikken krijgen, is de kans groot dat ik mijn short olie positie omruil voor een longpositie in de vorm van het aandeel ExxonMobil.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.