Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Lot van S&P500 erg afhankelijk van vijf topaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

De technologiereuzen uit de VS domineren ook dit jaar de Amerikaanse beurs. Winstgroei, koerswinst en inkoop van eigen aandelen komen weer vooral voor rekening van dit vijftal. Dergelijke aanhoudende dominantie is opvallend, maar niet onverklaarbaar.

Een van de meest opmerkelijke feiten van het afgelopen beursjaar was de overheersing door een klein aantal bedrijven van de Amerikaanse beurs. Apple, Microsoft, Alphabet, Facebook en Amazon.com waren bij elkaar opgeteld goed voor 25% van de koersstijging van de brede S&P500 Index in 2019. Het vijftal trekt de lijn van afgelopen jaar moeiteloos door in 2020. In de eerste zeven weken van dit jaar is de S&P500 Index met bijna 150 punten, ofwel 4,6%, gestegen. Ruim 48% van die stijging komt voor rekening van Microsoft, Apple, Amazon.com, Alphabet en Facebook.

Vorig jaar was Apple in zijn eentje goed voor zo’n 9% van de koerswinst van de S&P500 Index. Dit jaar is dat vooralsnog een kleine 11%. Wel moet Apple in 2020 voorlopig Microsoft – dat maar liefst 17% aan de stijging van de S&P500 Index heeft bijgedragen – voor laten gaan.

Ongebruikelijk dominantie

De aanhoudende dominantie van de vijf technologiereuzen is vrij ongebruikelijk, constateert Andrew Lapthorne, kwantitatief strateeg bij Société Générale. Het was historisch gezien namelijk geen voordeel om het grootste aandeel van de S&P500 Index te zijn. Uit de berekeningen van Lapthorne blijkt dat na het bereiken van de toppositie de vijf grootste aandelen in de jaren daaropvolgend gemiddeld een procentpunt per jaar achter bleven bij de index.

Dat was zo vanaf 1990, aldus de strateeg, tot tien of eigenlijk vooral drie jaar geleden. Sinds die tijd presteren de vijf grootste aandelen na het bereiken van de toppositie jaarlijks gemiddeld 5 procentpunt beter dan de S&P500 Index. Het proces van opkomst en (relatieve) neergang van de topaandelen is veranderd in een proces van opkomst en al maar verdere uitloop, blijkt uit de data van Lapthorne.

De meeste recente jaarcijfers geven inzicht in de oorzaak daarvan. Op het eerste gezicht wijkt het huidige cijferseizoen niet af van de normale gang van zaken. Een kleine vierhonderd van de vijfhonderd bedrijven uit de S&P500 Index heeft de winstcijfers over het vierde kwartaal gepubliceerd. Daarvan wist 77% de gemiddelde analistenverwachting te overtreffen. Een heel gebruikelijk percentage.

Uitzondering

Strateeg Lapthorne groef echter nog wat dieper in de winstcijfers, ook in die van de nog bredere S&P1500 Index. De kleine 80% van de bedrijven waarvan de cijfers bekend zijn, hebben over de afgelopen twaalf maanden een 0,3% hogere winst voor bijzondere posten behaald. Dat was volledig te danken aan de grote vijf – Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon.com en Facebook – die de winst voor bijzondere posten juist met 6,5% zagen stijgen. De strateeg was verrast door de sterk oplopende rentelasten (+12%) voor de beurs als geheel. Dat is nogal opmerkelijk in een tijd van dalende rente en nogal gevaarlijk in een tijd van al maar oplopende schulden. Deze problematiek gaat echter aan de grote technologiebedrijven voorbij. Niet alleen stegen hun rentelasten veel minder snel (2%), ook hebben ze na aftrek van cash op de balans per saldo helemaal geen schuld. Daarnaast viel het Lapthorne op dat de inkoop van eigen aandelen afgelopen jaar met ruim 20% is gedaald. Maar ook hierop vormen de grote vijf een uitzondering. De vijf technologiereuzen kochten juist voor ruim 10% meer aan eigen aandelen in.

Op basis van deze cijfers is de aanhoudende overheersing van de S&P500 Index door de vijf topaandelen goed te verklaren. Wel is het lot van de S&P500 Index erg afhankelijk van de vijf topaandelen. Misschien moeten beleggers hun zegeningen maar tellen, zolang de rest van de Amerikaanse beurs bepaald niet op volle toeren draait. Maar helemaal natuurlijk voelt de huidige situatie nu ook weer niet.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!