Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Actueel advies

Winstdomper voor ING

0 0 Leestijd ongeveer

De winst van ING lag in het vierde kwartaal een stuk lager dan verwacht. Dat was vooral een gevolg van enkele eenmalige factoren. Beleggers hadden terecht meer oog voor een gunstige onderstroom aan de batenkant.

Achter een kleine batendaling gaan bij ING twee gunstige ontwikkelingen schuil. De bank slaagde er ten eerste in om ondanks de extreem lage rentestand de rentebaten met bijna 1% op te voeren naar €3,6 mrd. Daarnaast stegen de commissie-inkomsten met ruim 4%. Het is positief dat het ING in het huidige renteklimaat lukt om meer te verdienen met andere dienstverleningsvormen. Als gevolg van een fikse daling van overige inkomsten (-77% naar €81 mln), vielen de totale baten toch met 1,4% terug naar €4,4 mrd. In dezelfde periode van vorig jaar boekte de bank nog een eenmalige winst van ruim €100 mln op een Belgische beleggingstransactie. Ook andere beleggingsinkomsten lagen beduidend lager dan eind 2018.

Lagere baten, hogere lasten

Tegenover de dalende baten stonden hogere lasten. De personeelskosten stegen met ongeveer 10% naar €1,5 mrd. De onderneming neemt veel mensen aan om mogelijke fraude eerder op te sporen. De kosten voor regelgeving liepen met 14% op naar €303 mln. Het was te danken aan een daling bij overige lasten (-7% naar €890 mln) dat de totale lastendruk met slechts 4% opveerde naar €2,7 mrd. ING moest overigens ook meer opzij zetten voor het opvangen van tegenvallers. Onder meer als gevolg van een fraudezaak bij een Aziatische klant, klom de toevoeging aan de stroppenpot met ruim driekwart naar €428 mln. Het onderliggende nettoresultaat daalde met 21% naar €1,3 mrd. De nettowinst van €880 mln lag 31% onder het niveau van vorig jaar en een stuk lager dan verwacht.

Teleurstellende winst

De zwakke winstcijfers kwamen het aandeel aanvankelijk op een koersdaling van bijna 2% te staan. In de loop van de handelsdag sloeg dat echter om in een winst van bijna 2%. Het dividend van €0,69 per aandeel ligt weliswaar een cent lager dan verwacht, maar de gunstige ontwikkelingen aan de batenkant wegen zwaarder dan enkele eenmalige tegenvallers. Ook is het een goed teken dat kapitaalbuffer CET1 op niveau bleef (14,6%), ondanks dat de bank al deels voldoet aan strengere richtlijnen. Het vooruitzicht van een kleine winststijging in 2020 en een verdere groei van het dividend (6,5% rendement) vormen de basis onder het koopadvies voor ING.

Jaarcijfers20192018
Totaal baten€18.306 mln€18.088 mln
Wpa€ 1,23€ 1,21
Dividend€ 0,69€ 0,68

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!