Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 29 jan 18:48

Pfizer hard afgestraft

0 0 Leestijd ongeveer

Net als de halfjaarcijfers, werden ook de jaarcijfers van Pfizer slecht ontvangen. De omzet viel nog wel mee, maar de winst lag onder verwachting. De koersafstraffing die volgde was echter aan de forse kant.

Pfizer heeft afgelopen jaar een omzet van $51,8 mrd geboekt, 4% minder dan over 2018. De winst per aandeel kwam 1% hoger uit op $2,95, geholpen door een forse inkoop van eigen aandelen waardoor het aantal uitstaande aandelen met 5% afnam. Voor het lopende jaar voorziet de farmaceut een daling van de winst per aandeel tot $2,82-2,92. De koersreactie op deze aankondiging was niet mals. Na publicatie van de cijfers ging het aandeel met 5% onderuit.

Begrijpelijkerwijs legde Pfizer vooral de nadruk op de nieuwe structuur van het bedrijf. Dit jaar zal namelijk de divisie Upjohn worden afgesplitst en samengevoegd met Mylan tot een nieuw bedrijf, genaamd Viatris. Deze transactie moet medio 2020 zijn afgerond. Pfizer-aandeelhouders krijgen een belang van 57% in deze nieuwe onderneming.

Pfizer gaf drie prognoses voor het komende jaar. Eén voor Pfizer inclusief Upjohn, één voor Upjohn zelf en één voor het ‘nieuwe Pfizer’. Die laatste prognose is eigenlijk het belangrijkst. Pfizer heeft namelijk de receptvrije geneesmiddelen en generieke producten afgesplitst om een sneller groeiend bedrijf voor zijn aandeelhouders te creëren.

Aandeleninkoop

Afgelopen juli ging Pfizer nog uit van een omzet van zo’n $40 mrd voor het nieuwe bedrijf in 2020. Die prognose is nu opwaarts bijgesteld tot $40,7-42,3 mrd,  ondanks het feit dat er sindsdien activiteiten met een omzet van $600 mln naar Viatris zijn overgeheveld.

In juli rekende ik op een winst per aandeel van $2,15 voor het nieuwe Pfizer in 2020, maar dat was inclusief een verwachte inkoop van eigen aandelen van $5 mrd. Pfizer-topman Albert Bourla gaf echter aan dat er voor dit jaar geen inkoop van eigen aandelen is gepland (zie kader). Desondanks verwacht het nieuwe Pfizer een winst per aandeel van $2,25-2,35.

Om op basis daarvan de koers-winstverhouding van het nieuwe bedrijf voor 2020 te bepalen, moet eerst de waarde van het 57%-belang in Viatris worden bepaald. In juli ging ik nog uit van een waarde van $3 per aandeel. In een conservatiever scenario daalt dat tot $2,50. Afgetrokken van de huidige koers van Pfizer van ruim $38 zou dat een koers van $35,50 voor het nieuwe Pfizer opleveren.

Bij een verwachte winst per aandeel van $2,30 komt de waardering van het nieuwe en sneller groeiende Pfizer daarmee op 15,4. Dat is aantrekkelijker dan de bijna 17 van afgelopen juli. Ik verhoog mijn advies dan ook naar ‘kopen’. Maar in de wetenschap dat de afsplitsing pas medio dit jaar wordt afgerond, kan het aandeel voorlopig nog wat onder druk blijven.

Dividend in plaats van aandeleninkoop
Pfizer keerde het afgelopen jaar maar liefst $16,9 mrd uit aan zijn aandeelhouders. Een kleine $9 mrd daarvan liep via inkoop van eigen aandelen. Aan die aandeleninkoop komt dit jaar echter een eind. Volgens topman Bourla heeft het nieuwe Pfizer deze ‘financial engineering’ niet meer nodig. In plaats daarvan zal de farmaceut de cash gebruiken om de pijplijn van nieuwe medicijnen via kleinere overnames aan te vullen. Het dividend van het nieuwe Pfizer zal naar verwachting iets lager zijn. Volgens financieel topman Frank D’Amelio is de optelsom van het dividend van het nieuwe Pfizer en dat van Viatris gelijk aan dat van het ‘oude Pfizer’ ($1,44 over 2019). Dat bekent dat dividend van het nieuwe Pfizer ongeveer $0,10 per aandeel lager zal zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!