Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Column Feike Goudsmit, vandaag 14:36

Beleggen in een nieuwe realiteit

0 0 Leestijd ongeveer

De wereldeconomie halverwege 2025: grote onzekerheid rond handelsheffingen, geopolitieke conflicten en aanhoudende inflatie.

Je kunt de vooruitzichten voor de wereldeconomie op veel manieren beschrijven. Maar halverwege 2025 staat één woord centraal in het lexicon: onzekerheid. Wereldwijd zwakken de groeiprognoses af. Ramingen van het IMF tonen neerwaartse herzieningen voor de VS, Europa, Japan en veel opkomende markten. De recente handelsbesprekingen tussen de VS, Europa en China zijn bemoedigend, maar er moet nog veel gebeuren.

Onzekerheid is zo een economisch gegeven geworden. Beleggers moeten er rekening mee houden zoals ze doen met cijfers over de werkgelegenheid, consumptie en bedrijfsinvesteringen. Op dit moment komt het voorspellen van de economie neer op het voorspellen van het politieke beleid. En dat is moeilijk als het zo snel kan veranderen.

De toekomst blijft dus onzeker. De beurzen zullen de komende maanden naar richting blijven zoeken. Veel bedrijven wachten af tot ze meer duidelijkheid hebben over hoe de wereldhandel zich ontwikkelt. Maar je kan geen belegger voor de lange termijn zijn zonder positieve grondhouding. Als de huidige onzekerheid zich uitkristalliseert, zullen ongetwijfeld nieuwe beleggingsmogelijkheden naar voren komen. In onze outlook zien wij dan ook volop lichtpunten. Het gaat er vooral om wie zich het beste aanpast aan de nieuwe realiteit.

Europese innovatie

Europese overheden hebben gedurfde stappen gezet ter versterking van de gezamenlijke veiligheid en economie. Duitsland heeft de begrotingsteugels laten vieren en kwam met €1000 mrd aan stimulering. En bij de NAVO-top in Den Haag beloofden de Atlantische bondgenoten nog eens hun defensiebudgetten fors op te trekken. Naast defensiebedrijven, kunnen ook bijvoorbeeld bedrijven in bouwmaterialen en infrastructuur hiervan profiteren.

Maar Europa draait niet alleen om de ‘oude economie’. Van de tien landen die de ranglijst voor innovatie aanvoeren, zijn er zeven Europees. Zo staat de Europese farmaceutische industrie bekend om zijn baanbrekende onderzoek. Denk aan het Deense Novo Nordisk en het Britse AstraZeneca. De techsector heeft verder parels voortgebracht, zoals het Nederlandse ASML, Duitse SAP en Zweedse Spotify.

Multi-lokale multinationals

Verder weten goedgeleide bedrijven zich steevast aan te passen. Je zou denken dat multinationals bij uitstek geraakt worden door de handelsbeperkingen. Maar ze zijn de afgelopen jaren juist heel vindingrijk geworden. Veel multinationals zijn bijvoorbeeld opgeschoven richting een multi-lokaal model om handelsbarrières en verstoringen van distributieketens te vermijden.

Vele zijn dichter bij hun afzetmarkten gaan produceren. Het Duitse industriële conglomeraat Siemens heeft bijvoorbeeld voor $190 mln een fabriek voor elektronische apparatuur neergezet in Texas. En tech- en elektronicagigant Apple is voor $500 mrd zijn Amerikaanse productiecapaciteit aan het uitbouwen.

De terugkeer van obligaties

Voor de obligatiemarkten lijkt het een overgangsjaar te worden, gekenmerkt door een veranderende macro-economische omgeving en expansief begrotingsbeleid.

Naar onze mening vervullen obligaties opnieuw hun traditionele rol als stabilisator in de portefeuille, vooral relevant in tijden van volatiele aandelenmarkten en politieke onzekerheid. Het handhaven van een langetermijnperspectief en het focussen op kwaliteit en waardering, zijn essentieel voor het genereren van duurzame rente-inkomsten en kapitaalbehoud.

Qua allocatie bieden investment-grade bedrijfsobligaties in defensieve sectoren (zoals farmaceutische industrie, nutsbedrijven en Europese banken) aantrekkelijke rendementen en sterke fundamentals. Het hoogrentende segment biedt ook selectieve mogelijkheden, vooral bij uitgevende partijen van hogere kwaliteit.

Actieve selectie

Volgens ons moet je niet proberen om de grillen van de markt voor te zijn. Beter is het een langetermijnperspectief te behouden en je te richten op kwaliteit, waarderingen en diversificatie, zoals we dat bij Capital Group altijd hebben gedaan in onze lange geschiedenis die teruggaat tot 1931.

In een wereld met voortdurend veranderend economisch beleid, zijn flexibiliteit en actieve selectie essentieel om succesvol te navigeren door de markten in 2025.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ