Buitenkansje met afgeprijsde communicatiespecialist
Eén van de nieuwe aankopen eind april voor de Dividendportefeuille was een aandeel dat ik al heel lang volg en dat al langere tijd op het verlanglijstje stond. In september 2022 tipte ik het aandeel al eens in een omslagverhaal over snelle dividendgroeiers, toen samen met McKesson, S&P Global en Target. Met Target is het niet goed gegaan sindsdien, met de andere drie aandelen wel. McKesson, dat sinds april ook in de Dividendportefeuille zit, verdubbelde sinds 2022 zelfs in koers.
Ook het Amerikaanse Motorola Solutions (ticker MSI) liep op van $242 ten tijde van de tip in 2022 naar $420 nu en bereikte tussendoor een hoogste koers ooit van $507,82. Een koerstik bood eerder dit jaar een fraaie nieuwe instapkans voor dit mooie groeibedrijf, dat veel meer doet dan alleen de bekende communicatiesystemen van politie en hulpdiensten.
Draadloos pionier
De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1928, toen Motorola werd opgericht als pionier in draadloze communicatie. Het bedrijf groeide uit tot een wereldwijde speler, bekend van mobiele telefoons en professionele communicatiesystemen. In 2011 werd Motorola opgesplitst in twee bedrijven: Motorola Mobility, dat smartphones ontwikkelde, en Motorola Solutions, dat zich volledig toelegde op communicatie- en beveiligingsoplossingen voor professionele gebruikers. In 2012 nam Google Motorola Mobility (de smartphones/mobieltjes) over.
Motorola Solutions richt zich op openbare veiligheid en bedrijfsbeveiliging. Bij die laatste activiteit gaat het om fysieke en digitale beveiligingsmaatregelen waarmee organisaties hun processen, data, infrastructuur en medewerkers beschermen. Denk aan toegangscontrole, bewaking, netwerkbeveiliging, cybersecurity en beveiligde communicatie. Motorola ontwikkelt geavanceerde communicatiesystemen, videobeveiliging en commandocentra, ondersteund door cloud- en hybride software. Ook biedt het diensten zoals cybersecurity-abonnementen en ondersteuningstrajecten.
Twee delen
Het bedrijf telt twee hoofddivisies: Products and Systems Integration (infrastructuur, apparaten, videobeveiliging en integratie) en Software and Services (software voor overheden, hulpdiensten en bedrijven).In 2024 behaalde Motorola een 8,4% hogere omzet van $10,8 mrd, waarvan ongeveer 36% afkomstig was van Software and Services. Ongeveer 60% daar weer van kwam uit Land Mobile Radio (draadloze communicatiesystemen voor hulpdiensten, particuliere bedrijven en overheden inclusief het leger). Dit zijn veelal terugkerende inkomsten door abonnementen en langlopende onderhoudscontracten. De verwachting is dat het veel sneller groeiende Software and Services in 2025 al bijna goed zal zijn voor de helft van de omzet van Motorola en de komende jaren de dominantie divisie wordt, zowel qua omzet als winst.
Motorola Solutions heeft de afgelopen jaren dan ook niet voor niets strategisch ingezet op het vergroten van terugkerende inkomsten, met name via cloudgebaseerde software en beheerde diensten. Dit past binnen een bredere strategie om minder afhankelijk te zijn van meer cyclische hardwareverkopen om zodoende meer voorspelbare omzetstromen te realiseren. Motorola genereert sowieso heel hele mooie stabiele operationele marge van ruim 29%, vooral dankzij Software & Services.
Acquisities
Logischerwijs is het bedrijf al jaren actief bezig met het versterken van zijn positie in groeimarkten met terugkerende inkomstenmodellen uit abonnementen en onderhoudscontracten. De afgelopen jaren werd een lange reeks vaak kleinere acquisities gedaan van hoofdzakelijk software, video- en beveiligingsgerelateerde bedrijven.
Na acht overnames in 2022, één in 2023 en 3 in 2024 werd dit jaar tot dusverre één zeer interessante acquisitie aangekondigd. Op 27 mei maakte Motorala namelijk de geplande overname voor $4,4 mrd van Silvus Technologies bekend, waarmee nog meer nadruk komt op de sterk groeiende defensiemarkt en de groeiende vraag naar autonome systemen voor in veiligheids-, beveiligings- en defensietoepassingen.
Silvus ontwikkelt geavanceerde software voor high-speed mobiele ad-hoc netwerken die veilige data-, video- en spraakcommunicatie mogelijk maken zonder vaste infrastructuur, onder meer op het slagveld zoals in Oekraïne als vijandelijke partijen het radiospectrum actief verstoren of blokkeren. Deze technologie, met zelfherstellende netwerken en anti-jam technieken, wordt gebruikt in autonome systemen waaronder onbemande vliegtuigen en voertuigen van defensie en politie met naast het Amerikaanse leger ook de NAVO als klant.
De techniek van Silvus, dat in 2025 naar verwachting $475 omzet behaalt, wordt bovendien gebruikt voor het in kaart brengen en real time informeren van de brandweer bij grote bosbranden en het onder controle houden van mensenmassa’s bij grote publieke evenementen.
Aandelenvergoeding
De toekomst ziet er goed uit Motorola, dat voor 2025 5,5% omzetgroei verwacht en al jarenlang uitstekend voor aandeelhouders zorgt. Bovenop de $7 mrd aan acquisities sinds 2025 gaat het dividend jaarlijks met dubbele cijfers omhoog en sinds 2011 werd meer dan de helft van het aantal uitstaande aandelen ingekocht. Dat is bizar veel, zeker voor een bedrijf dat het dividend sinds 2012 jaarlijks afgerond met ten minste 10% verhoogd heeft.
Advies aandeel Motorola op ‘kopen’
Tel daarbij op een sterke balans en een geschatte k/w van 28 voor 2025 (wat niet hoog is gezien de sterke verwachte winstgroei de komende jaren) en het is eigenlijk raar dat het aandeel er recent zo slecht bij ligt. Analisten zien het zelfde als ik met nu elf koopadviezen, twee keer ‘houden’ en geen enkel verkoopadvies. De koersdaling dit jaar levert een buitenkansje op, nog los van de zeer zwakke dollar in 2025.
Beurs | NYSE |
Ticker | MSI |
Beurswaarde | $70 mrd |
Koers 1/7 | $419,68 |
Hoogste koers 12 maanden | $507,82 |
Laagste koers 12 maanden | $384,51 |
K/w 2025 | 28,5 |
Dividendrendement | 1,1% |
De auteur heeft een positie in dit aandeel