Beleggingsfonds speelt slim in op comeback lokale EM-obligaties
Obligaties uit opkomende markten in lokale valuta’s hadden het jarenlang moeilijk. Door de ‘taper tantrum’ van 2013 – toen de Fed aankondigde haar beleid te verkrappen – schrokken beleggers terug voor het dubbele risico van rente en wisselkoers. Zwakke valuta’s, politieke instabiliteit en stijgende Amerikaanse rente droegen verder bij aan de negatieve stemming. In 2025 lijkt echter een kentering gaande. Volgens JPMorgan presteren lokale EM-obligaties dit jaar beter dan zowel ontwikkelde marktobligaties als aandelen.
Zwakke dollar
Een van de belangrijkste oorzaken is de verzwakkende dollar. Door renteverlagingen van de Fed, ingegeven door afkoelende inflatie en zwakkere groei, is de aantrekkelijkheid van de dollar afgenomen. Lokale valuta’s in opkomende markten krijgen hierdoor lucht, wat positief uitpakt voor in lokale valuta genoteerde obligaties.Daarnaast hebben veel EM-centrale banken eerder en forser de rente verhoogd dan hun westerse tegenhangers tijdens de inflatiepiek van 2021-2022. Nu kunnen zij juist gaan verlagen, wat de obligatiemarkt in deze landen extra steun geeft. De combinatie van renteverlagingen en sterkere valuta is gunstig voor rendementen.
Opvallend is ook de hoge reële rente in veel opkomende markten. Landen als Brazilië, Mexico en Indonesië bieden reële rentes van 3% tot 5%, wat aantrekkelijk is voor langetermijnbeleggers die op zoek zijn naar positieve rente-inkomsten. Ondertussen zijn binnenlandse kapitaalmarkten in veel EM-landen sterk gegroeid: met een omvang van meer dan $7000 mrd is de markt inmiddels diep en liquide.
ETF’s
Technisch gezien oogt de markt sterk. ETF’s zoals VanEck EMLC en iShares IEML laten jaar-op-jaar rendementen zien van +8% tot +10% in dollars. De toestroom van kapitaal bevestigt dat beleggers hun EM-allocatie heroverwegen. Lokale EM-obligaties bieden bovendien diversificatievoordelen: een lage correlatie met Amerikaanse Treasuries en aandelen en een relatief gematigde volatiliteit binnen brede indices.
Toch blijft voorzichtigheid geboden. Wisselkoersrisico’s blijven bestaan, en plotselinge geopolitieke spanningen of Fed-beleidswijzigingen kunnen de markt schokken. Ook het landenrisico is reëel. Niet elk EM-land is even solide; landen als Turkije, Nigeria en Egypte kennen nog aanzienlijke macro-economische onevenwichtigheden. Een brede, gespreide aanpak via ETF’s of actieve fondsen is daarom aan te bevelen. Dat biedt ook de mogelijkheid om in te spelen op rente- en valutacycli.
Koopwaardig en solide beleggingsfonds
Het Pictet-Emerging Local Currency Debt Fund is een goede keus voor actieve beleggers. Het fonds heeft een goed trackrecord, ondanks recente herschikkingen in het management. De strategie, beheerd door Alper Gocer en zijn team, streeft ernaar de JPMorgan GBI-EM Global Diversified Index jaarlijks met 1 tot 3 procentpunt te overtreffen. Het fonds heeft flexibiliteit om tot 30% in niet-benchmarkposities te beleggen. De aanpak combineert macro-economische top-downanalyses met bottom-upinzichten in individuele landen, binnen een intensief samenwerkend team.
Hoewel de strategie in 2023 en 2024 wat onder druk stond door verkeerde duration-posities in de VS en Latijns-Amerika, is de langetermijnprestatie onder Gocer solide gebleven. Morningstar handhaaft, ondanks de genoemde recente wijzigingen in het team, haar vertrouwen in de processen en mensen achter deze aanpak. De portefeuille profiteert van specialistische kennis: Adriana Cristea richt zich op niet-Aziatische rentes en valuta’s, terwijl Carrie Liaw en Ali Bora Yigitbasioglu de Aziatische regio dekken. Naast de Emerging Local Currency Debt beheert het team ook de Global Emerging Debt en Asian Local Currency Debt strategieën. Dat geeft geen afleiding maar kruisbestuiving.
Volledige naam | Pictet-Emerging Local Currency Debt |
ISIN-code | LU0592907462 |
Koers | € 89,42 |
Beleggingscategorie | Obligaties Wereldwijd Emerging Markets – Lokale Valuta |
Dividend | Uitkerend of accumulerend |
Lopende kosten (TER) | 0,94% |
Vestigingsland | Luxemburg |
Productstructuur | Fysiek |