Nooit is er zoveel goud gekocht als in 2024
In de jaren vijftig van de vorige eeuw was goud nog goed voor meer dan 70% van de mondiale reserves. In de jaren daarna nam dit percentage gestaag af ten faveure van de Amerikaanse dollar, die uitgroeide tot de wereldwijde reservemunt en daarmee een machtig wapen werd in het Amerikaanse arsenaal voor het opleggen van financiële sancties.
Centrale banken zagen bijvoorbeeld hoe de oorlog in Oekraïne ervoor zorgde dat de Russische dollarreserves van de ene op de andere dag werden weggevaagd. Desondanks verwacht Man Group niet dat de dollar zijn status als wereldreservemunt snel zal verliezen.
Goud blijft toevluchtsoord bij geopolitieke spanningen
De opgelopen geopolitieke spanningen en het afbrokkelen van de onpartijdigheid van de Amerikaanse dollar hebben er wel voor gezorgd dat landen hun toevlucht zoeken in goud. Centrale banken zijn sinds 2009 netto-aankopers van het edelmetaal en hebben hun aankopen de laatste jaren verder opgevoerd, waarbij zij in 2024 een record van meer dan duizend ton goud aan hun reserves toevoegden.
Het afgelopen jaar waren Polen, Turkije en India de drie grootste kopers van goud. Uit een onderzoek van de World Gold Council uit 2024 blijkt dat bijna 70% van de centrale banken van plan is om het aandeel goud in hun reserves de komende vijf jaar te verhogen.
Ondanks recente recordaankopen blijft het aandeel van goud in de wereldwijde reserves op het laagste niveau van de afgelopen decennia. Goud is momenteel goed voor ongeveer 18% van de totale wereldreserves en als de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Italië buiten beschouwing worden gelaten, daalt dit naar 11%. Als centrale banken dichter bij de historische normen komen, hebben ze volgens Man Group nog voldoende ruimte om extra goud aan te kopen.