Tipterugblik: Groeipotentieel Panasonic blijft aanwezig
Panasonic levert onder meer batterijen voor elektrisch aangedreven auto’s en geavanceerde auto-onderdelen. Het bedrijf wil de omzet van zijn automotive-activiteiten opvoeren van $16,3 mrd dit jaar naar $23 mrd in 2022.
De markt voor elektrisch aangedreven voertuigen biedt volgens ons nog altijd volop kansen. De verwachting is dat deze markt in de komende jaren een sterke groei zal laten zien. Lokale overheden willen namelijk voldoen aan klimaatdoelstellingen. Daarom leggen ze aan onder meer autofabrikanten strenge emissie-eisen op. Die zien zich vervolgens genoodzaakt in te zetten op auto’s die rijden op stroom of waterstof.
Stijging
Het afgelopen jaar werden er wereldwijd circa 4 miljoen elektrische auto’s verkocht. Deze lijn lijkt in 2018 te zijn doorgetrokken. Alleen al in Nederland steeg de verkoop van elektrische auto’s in het eerste halfjaar op jaarbasis met maar liefst 142% tot 8716 exemplaren. Dat blijkt uit cijfers van VWE Automotive. Dit is naast de Nederlandse overheidssubsidie te danken aan het stijgende aanbod elektrische auto’s in Nederland.
In deze markt staat Tesla, ondanks diverse problemen, nog altijd aan kop. De Amerikaanse autofabrikant is een belangrijke partner van Panasonic. De Japanners zijn de exclusieve batterijenleverancier voor Tesla, dat naast elektrische auto’s op termijn ook elektrische vrachtwagens wil produceren. Tesla heeft de afgelopen periode echter te maken gehad met productieproblemen voor de Model 3, dat voor de autofabrikant het volumemodel moet worden. Tesla lijkt deze problemen opgelost te hebben, maar afgewacht moet worden of de productie in de komende periode echt op stoom komt. Wel bestaat volgens Panasonic het risico dat bij een te grote productiestijging van de Model 3 er een tekort aan batterijen ontstaat.
Koersdaling
Ten opzichte van een jaar geleden staat de koers van Panasonic 4,6% lager. Dit is enerzijds te wijten aan de productieproblemen bij Tesla, maar ook aan het oplopende wereldwijde handelsconflict. De importtarieven van de VS zijn negatief voor onder meer toeleveranciers aan de Amerikaanse auto-industrie.
Verder trof Panasonic Avionics eind april een schikking van in totaal $280 mln in een Amerikaanse corruptiezaak. De dochteronderneming van Panasonic, die actief is in vliegtuigentertainmentsystemen, zou gesjoemeld hebben met de financiële gegevens voor betalingen aan verkoopagenten in China en andere delen van Azië. Hoewel dit soort praktijken natuurlijk niet zijn goed te praten, is het positief dat Panasonic deze zaak nu achter zich kan laten.
Vooralsnog is het onduidelijk hoe het wereldwijde handelsconflict zich in de komende periode zal ontwikkelen. Positief is dat Tesla de productie voor de Model 3 op de rit lijkt te hebben, wat terug te zien zal zijn in de resultaten van Panasonic. Op de langere termijn biedt de elektrificatie in de auto-industrie nog altijd een aanzienlijk groeipotentieel voor het bedrijf. Voorlopig houden wij vertrouwen in een ommekeer bij Panasonic, maar verlagen we vanwege de onzekere geopolitieke omstandigheden het advies naar ‘houden’.