Column: Extra zakcentje
Naast een grote groep doorgewinterde particuliere investeerders telt Nederland ook een groeiende groep beginnende beleggers. Zoals Yvette Baks, werkzaam in de financiële dienstverlening en daarnaast freelance presentatrice en journaliste. Sinds september 2015 schrijft Yvette voor VoorMorgen.Nu een tweewekelijkse column over haar ervaringen met geld en beleggen. Vanaf juni 2016 zijn deze columns ook te lezen op beleggersbelangen.nl.

Mijn beleggingsdoel ligt op de lange termijn, namelijk mijn pensioen. Maar een kortetermijndoel, zoals vakantie, kan toch vast ook met beleggingen worden bereikt. Al snel kom ik erachter dat kortetermijnbeleggen ook wel speculeren wordt genoemd. Dit is naar mijn idee op de wel heel korte termijn gericht, want bij speculeren zit vaak slechts een aantal uren tussen de koop en verkoop van een aandeel. Het zweet breekt me uit als ik denk aan het zelf moeten handelen in aandelen. En dan nog snel ook! Ik prijs de brokers die dat graag voor mij doen. Gelukkig heb je met speculeren ook brokers die voor jou de beurs voortdurend in de gaten houden. Je kunt dan beleggen in zogeheten CFD’s, wat staat voor Contract For Difference. Deze vorm van beleggen heeft wel een klein nadeel: een hefboomconstructie. En inmiddels weet ik dat aan een dergelijke constructie flinke risico’s zitten.
Op zoek naar een andere vorm van kortetermijnbeleggen zónder hefboomconstructie kom ik uit op daghandelen. In combinatie met het ‘short gaan’ profiteer je gedurende de dag van stijgende en dalende koersen. Je haalt hiermee aanzienlijk meer winst dan met beleggen op lange termijn, omdat koersen tijdens de dag flink fluctueren en over langere termijn redelijk stabiel blijven. Maar als ik er nog eens over nadenk, is dit volgens mij hetzelfde als speculeren. Je hebt ook nog doelbeleggen. Helaas wordt hierbij een kort doel gedefinieerd als een doel van over minimaal drie jaar. Het lijkt er dus op dat ‘even snel’ wat extra zakgeld binnenhalen niet zo gemakkelijk is als ik bedacht had. Nou ja, het kan wel, maar met flink wat risico’s. En ik weet niet of ik het risico wil lopen een jaartje vakantie over te moeten slaan door een verkeerde keuze.
Lees ook: Column: Gezond boerenverstand