Column: Drie, twee, één…start!
Naast een grote groep doorgewinterde particuliere investeerders telt Nederland ook een groeiende groep beginnende beleggers. Zoals Yvette Baks, werkzaam in de financiële dienstverlening en daarnaast freelance presentatrice en journaliste. Sinds september 2015 schrijft Yvette voor VoorMorgen.Nu een tweewekelijkse column over haar ervaringen met geld en beleggen. Vanaf juni 2016 zijn deze columns ook te lezen op beleggersbelangen.nl.

Ik snap dat het lastig is om in een vragenlijst te vangen of iemand wel past bij wat diegene wilt
Via internet kun je bij verschillende partijen gewoon een beleggingsrekening openen. De eenvoud waarmee dit gaat, doet naar mijn idee tekort aan het risico wat er aan vast hangt. Het is toch echt iets anders dan het openen van een spaarrekening. Je moet wel altijd eerst een vragenlijst doorlopen. Deze toetst of je genoeg kennis en ervaring hebt voor de rekening die je wilt openen. Omdat ik toch graag zelf de touwtjes in handen wil hebben en actief wil deelnemen, kan ik mezelf het meeste vinden in de omschrijvingen waarbij je zelf je vermogen opbouwt en beheert.
Voor een aantal aanbieders vul ik zo’n risico-check-vragenlijst in. Ik verwacht niet dat mij wordt aangeraden te beleggen zonder enig advies. Ik heb weinig tot geen kennis van beleggen, geen bakken met geld dat ik kan missen, ik ben wel bereid wat risico te nemen maar goed tegen mijn verlies kan ik niet.
Tot mijn grote verbazing komt uit alle vragenlijsten dat ik zo aan de slag kan met beleggen zonder enig professioneel advies. Waarvoor dient die vragenlijst eigenlijk? Toch om mensen tegen zichzelf te beschermen, ze in te laten zien hoeveel risico er bij beleggen komt kijken? Maar blijkbaar weegt het bereid zijn om risico te nemen, hoger onderwijs genoten te hebben en in de financiële dienstverlening te werken op tegen nul komma nul ervaring en nihil kennis. Ik snap dat het lastig is om in een vragenlijst te vangen of iemand wel past bij wat diegene wilt. Toch ben ik benieuwd hoe zo’n vragenlijst wordt gemaakt, aan welke criteria moet worden voldaan? We willen toch met z’n allen de maatschappij beschermen tegen financiële misstappen.
Na mijn verbazing en relaas over de uitslag, stuit ik op Binck. Een aanbieder met gave beleggingstools. Ik zou me kapot kunnen analyseren, een schaduwportefeuille kunnen onderhouden en sms alerts krijgen. Ze hebben zelfs een Financieel Rijbewijs. Vooral het starten met een schaduwportefeuille met Monopolygeld spreekt me aan. Een soort uitstel van executie. Dan kan ik eerst uitproberen of ik wel écht zonder advies aan de slag kan. Na twee dagen is mijn beleggingsrekening een feit. Ik ben begonnen.
Lees ook: Column: Bloody persoonlijke Monday