Afgestraft Novo Nordisk heeft nog volop groeimogelijkheden
Het Deense Novo Nordisk is van oudsher marktleider in diabetes-behandelingen. De nieuw ontwikkelde medicijnen op basis van GLP-1 bleken ook te leiden tot verlies van lichaamsgewicht. Daarmee werd de markt voor obesitas-behandeling geopend voor Novo Nordisk en de Amerikaanse concurrent Eli Lilly. De vraag naar obesitas-medicijnen groeide explosief en zo ook de omzet van beide partijen. In 2024 behaalde Novo Nordisk DKK290 mrd omzet, een ruime verdubbeling ten opzichte van de omzet van DKK127 mrd in 2020.
Het groeitraject ging niet vanzelf. Novo Nordisk introduceerde zijn medicijn als eerste en kon de sterk groeiende vraag niet aan. In snel tempo werd geïnvesteerd in opschaling van de productie, onder andere door branchegenoot Catalent over te nemen. Tegelijkertijd kwam Eli Lilly op de markt met medicijnen die beter presteerden in de tests. Hoewel Novo Nordisk hard bleef groeien, verloor het bedrijf marktaandeel aan Eli Lilly. De teleurstellende testresultaten en de problemen met de productiecapaciteit hebben geleid tot het vertrek van de ceo. Momenteel is Novo Nordisk op zoek naar een nieuwe leidinggevende, die mogelijk bij de presentatie van de cijfers op 6 augustus wordt aangekondigd.
Marktgroei
De markt voor obesitas-medicatie blijft de aankomende jaren hard groeien. Allereerst omdat de medicatie nog lang niet overal geaccepteerd is. Obesitas wordt steeds vaker erkend als ziekte en daardoor worden ook de medicijnen vaker vergoed, maar daar is nog veel verbetering mogelijk. Verder worden de positieve (neven)effecten van de medicatie voor hart- en leverziekten en Alzheimer steeds duidelijker, waardoor ook de basis voor vergoeding toeneemt. Omdat Novo Nordisk en Eli Lilly niet aan de vraag konden voldoen, stond de Amerikaanse overheid toe dat generieke namaakvarianten werden verkocht ondanks de patentbescherming. Het vergroten van de productiecapaciteit heeft de tekorten opgelost en de Amerikaanse toezichthouder heeft de toestemming voor generieke medicijnen ingetrokken. Dit levert ook extra klanten op voor Novo Nordisk.
Hoewel de werking van de obesitas-medicijnen van Novo Nordisk achterblijft bij die van Eli Lilly, wordt verwacht dat Novo Nordisk blijft profiteren van de groeiende markt. Dat gaat namelijk zo snel, dat voor meerdere partijen een rol is weggelegd. Analisten verwachten dat de omzet van Novo Nordisk de aankomende vijf jaar nog eens met 78% groeit, ofwel ruim 12% per jaar. Door de schaalbaarheid van het bedrijfsmodel loopt de winst per aandeel nog iets harder op: 15% per jaar. Daarmee laten de Denen de meeste sectorgenoten achter zich.
50% koersdaling
Toch is de koers het laatste jaar meer dan 50% gedaald. Dat Eli Lilly sneller marktaandeel wint dan Novo Nordisk, leidt tot onzekerheid over de groeiverwachtingen. Dat het aandeel door de eerdere koersstijging van 400% behoorlijk duur was geworden, versnelde het proces. Na de koerscorrectie is de waardering misschien wel te ver doorgeschoten naar beneden. Bij de huidige koers van DKK440 betalen beleggers minder dan 16 keer de verwachte winst van 2025. Dat is aanzienlijk lager dan de gemiddelde waardering van Novo Nordisk in deze eeuw, terwijl de verwachting is dat de markten voor diabetes- en obesitas-medicatie gestaag doorgroeien. Ter vergelijking: voor Eli Lilly betalen beleggers ruim 35 keer de verwachte winst van 2025.
Novo Nordisk heeft diverse ijzers in het vuur om de toekomstige groei te versnellen. Het bedrijf zet in op nieuwe vormen van diabetesmedicatie, bijvoorbeeld met wekelijkse injectie of in pilvorm. De diabetesmarkt is evenwichtiger dan die voor gewichtsverlies en was in 2024 nog goed voor ruim 70% van de totale omzet. Bij de obesitas-medicijnen wordt veel verwacht van Cagrisema in combinatie met Amycretin. Daarbij is niet alleen het gewichtsverlies van belang, maar ook de acceptatie door het lichaam. Verder heeft Novo Nordisk diverse investeringen gedaan in de ontwikkeling van medicijnen voor de behandeling van minder voorkomende ziektes, waar de concurrentie minder groot is. Novo Nordisk is er in het verleden altijd in geslaagd nieuwe, verbeterde medicijnen te ontwikkelen. Wij vertrouwen erop dat de Denen die kwaliteit nog steeds bezitten.
Novo Nordisk investeert verder in de recycling van de injectiepennen, wat moeilijker en kostbaarder blijkt dan op het eerste oog verwacht. Ook op het gebied van watergebruik en afval heeft het bedrijf ambitieuze doelen gesteld. Door het ontwikkelen van medicijnen wil het een positieve impact op het leven van patiënten bewerkstelligen. Dat duurzaamheid bij de farmaceut hoog op de agenda staat wordt erkend door diverse rating-bureaus: MSCI geeft Novo Nordisk de hoogste ESG-rating AAA en bij Sustainalytics scoort het bedrijf bij de beste 20% in de sector.
Door het grote marktaandeel heeft Novo Nordisk grote schaalvoordelen op het gebied van productie en research. Daarnaast stappen gebruikers van medicijnen niet snel over naar een nieuwe aanbieder. Morningstar geeft Novo Nordisk een Wide Moat-status. Het bureau gaat ervan uit dat het bedrijf zeker nog tien jaar kan profiteren van de concurrentievoordelen. De sterke concurrentiepositie is ook zichtbare in de hoge vrije kasstroom van Novo van bijna 30%. Het rendement op geïnvesteerd kapitaal ligt zelfs boven de 80%. Dat geeft aan dat extra investeringen veel rendement opleveren.
Advies aandeel Novo Nordisk op ‘kopen’
Novo Nordisk is met Eli Lilly marktleider op het gebied van medicijnen tegen diabetes en obesitas. Wereldwijd lijden steeds meer mensen aan die ziektes. Novo Nordisk kon als eerste aanbieder van obesitas-medicatie profiteren van de snelst stijgende vraag, maar verloor later terrein aan de concurrentie.
De koersdaling die daarop volgde leidde ertoe dat het aandeel momenteel aantrekkelijk gewaardeerd is. Novo Nordisk heeft volop groeimogelijkheden en is historisch gezien in staat een hoog rendement voor de aandeelhouder te genereren. Daarom neem ik het aandeel (weer) op in de Duurzame portefeuille en geef ik het een koopaanbeveling.