Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro Food Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro Food Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen

Liever beleggen met AI dan ín AI

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggen met kunstmatige intelligentie wordt de komende jaren interessanter dan beleggen in kunstmatige intelligentie. Handelshuizen maken al gebruik van algoritmen, maar de echte doorbraak komt nu steeds meer fondsen en ETF's de technologie slim inzetten.

Beleggers zijn de afgelopen jaren behoorlijk in de ban geraakt van kunstmatige intelligentie. De technologie prikkelt op allerlei manieren de fantasie. De afgelopen jaren ging veel aandacht uit naar de enorme investeringen in IT-infrastructuur die hierdoor op gang komen.

Luister ook Barst 25 jaar na de dotcom-bubbel nu ook de AI-bubbel? | Afl. 223

Facebook-moederbedrijf Meta Platforms geeft in het lopende jaar $60 tot $65 mrd uit aan datacenters, AI-hardware en GPU-infrastructuur. Bij Microsoft is dat zelfs $80 mrd. Het is vooral aan dit soort investeringen te danken dat chipfabrikant Nvidia met een koersstijging van meer dan 200% sinds begin 2023 kon uitgroeien tot het grootste beursgenoteerde concern ter wereld, met een marktwaarde van ruim $4 bln.

Kwestie van tijd

Het is een kwestie van tijd voordat de nadruk verschuift naar bedrijfstakken die het meest de vruchten plukken van de technologie. In dit opzicht springt bijvoorbeeld de financiële sector eruit. Door een slimme inzet van kunstmatige intelligentie bij fraudedetectie, risicobeoordeling en het overnemen van allerlei kantoortaken kan de komende jaren naar schatting ruim €200 mrd bespaard worden. In ziekenhuizen handelen AI-assistenten straks een groot deel van het papierwerk af, terwijl de technologie het ook mogelijk maakt om veel efficiënter op zoek te gaan naar nieuwe geneesmiddelen.

Kunstmatige intelligentie heeft echter ook veel directer een impact op de beleggingswereld. Verschillende handelsfirma’s zetten AI al in voor het ontwikkelen en aansturen van allerlei algoritmen. Dit zijn computergestuurde strategieën die automatisch financiële waarden kopen of verkopen, op basis van wiskundige modellen, statistische analyse of kunstmatige intelligentie.

Lees ook DeepSeek zorgt voor heroverweging AI

De Amerikaanse market maker Citadel is een van de partijen die op dit vlak voorop lopen. De onderneming investeert jaarlijks honderden miljoenen dollars in AI-infrastructuur en -talent. Topman Ken Griffin omschreef kunstmatige intelligentie onlangs zelfs als het verschil tussen overleven en domineren op de financiële markten.

De algoritmen van Citadel en soortgelijke partijen pikken veel sneller nieuwe patronen op – en passen zich rapper aan veranderende marktomstandigheden aan – dan menselijke handelaren. Dat gebeurt onder meer door de inzet van natural language programming, waarmee aan de hand van steekwoorden in financiële nieuwsdata het marktsentiment wordt gescand en verwerkt.

AI als beleggingskompas in onzekere tijden

Voor particuliere beleggers is het heel lastig om een voet tussen de deur te krijgen bij specifieke AI-strategieën. Citadel staat bijvoorbeeld alleen open voor participaties van institutionele partijen of zeer vermogende particulieren die minstens $10 mln meebrengen. Er zijn echter steeds meer partijen die zich van die werkwijze bedienen.

Zelfs BlackRock lichtte in de recente halfjaarvisie toe dat dit soort methodes belangijker worden. Omdat traditionele economische sectoren aan kracht hebben ingeboet door alle onzekerheid op handelsgebied, heeft de fondsenreus een systeem dat de posities onder meer bijstuurt op basis van de frequentie van hoofdletters in Trumps socials (‘CAPS’), vacatureadvertenties en andere ongebruikelijke variabelen om marktsentiment te peilen. Onderzoek van de Amerikaanse universiteit Stanford wijst erop dat een dergelijke inzet van AI straks gemeengoed wordt.

AI-model kan fondsbeheerders overnemen

Een team wetenschappers van Stanford heeft een model gebouwd dat de rol van fondsbeheerders gedeeltelijk kan overnemen. Ze voedden het systeem met 170 indicatoren die gelinkt worden aan aandelenrendement. Naast bekende zaken zoals de officiële beleidsrente en kredietbeoordelingen van bedrijven, waren dat ook meer complexe zaken zoals analistenpresentaties bij kwartaalcijfers. Het team maakte overigens alleen gebruik van publiek beschikbare gegevens. Om de voorspellende kracht van het model te testen, kreeg het de portefeuilles voorgeschoteld van circa 3.300 beleggingsfondsen over de periode tussen 1990 en 2020.

Lees ook Apple | AI als nieuw verdienmodel

In plaats van om kunstmatige intelligentie volledig aan het stuur te zetten, kwam er alleen de mogelijkheid om de portefeuille elk kwartaal iets bij te stellen. Op deze wijze bootste het Stanford-team zoveel mogelijk het werk van een AI-fondsanalist na. Het resultaat maakte zoveel indruk dat de wetenschappers een jaar bezig waren om alle resultaten na te rekenen, voordat ze ermee naar buiten durfden te komen.

In de testperiode genereerde de fondsen in het universum gemiddeld $2,8 mln aan alpha per kwartaal. Met de bijstellingen van het model steeg dat naar $17,1 mln. In andere woorden: het gemiddelde rendement steeg met ruim 500% door de inzet van kunstmatige intelligentie en het systeem bleef 93% van de menselijke fondsbeheerders voor.

Machine learning maakt het verschil

Nu kunstmatige intelligentie (AI) wereldwijd miljarden aan investeringen losmaakt, verschuift de aandacht steeds vaker van infrastructuur naar concrete toepassingen. In de financiële sector is die verschuiving al merkbaar. Waar grote partijen als Citadel en BlackRock AI inzetten voor razendsnelle handelsstrategieën en sentimentanalyses, kiest Pictet Asset Management met zijn Quest AI-strategie voor een meer gestructureerde, transparante en toegankelijke aanpak.


‘Ons model richt zich niet op wie het snelst is, maar op wie de meeste relevante informatie kan combineren en interpreteren’, zegt David Wright, co-head quantitative investments bij Pictet AM en een van de ontwikkelaars van Pictet Quest AI. ‘Het draait bij ons om voorspelbaarheid, consistentie en schaalbaarheid. We willen geen hype najagen, maar toegevoegde waarde leveren.’

In plaats van allerlei variabelen in een model te stoppen en te kijken welke portefeuille eruit rolt, kiest Pictet Quest voor een meer open structuur. Wright: ‘Wij maken gebruik van machine learning, omdat we daarmee kunnen begrijpen waarom elke positie wordt ingenomen. Aan de hand van een hele serie kenmerken stellen we een diagram op. Is de winstverwachting de afgelopen tijd gestegen of juist gedaald? Hebben grote beleggers een grote of een kleine positie in het aandeel? Is er sprak van bepaalde seizoenseffecten? Via ongeveer 250 ja/nee-vragen ontstaan er allerlei vertakkingen, zoals bij een boom. Vervolgens maakt het model op basis van historische koersgegevens over de voorgaande twaalf jaren een voorspelling van het rendement voor de komende maand.’

Goed rendementsinzicht

Door deze aanpak ontstaat er een goed inzicht van hoe het rendement is opgebouwd. Wright: ‘Bij een aandeel van Apple wordt een deel van het koersverloop bijvoorbeeld bepaald doordat het een largecap is. Een ander deel doordat het een technologiebedrijf is en doordat de winstprognose iets is gestegen. Het is dus geen black box, zoals veel andere beleggingsmodellen op basis van kunstmatige intelligentie. Bovendien kan het systeem goed uit de voeten in elk marktklimaat, zonder dat het daarvoor afhankelijk is van bepaalde factoren zoals momentum of volatiliteit.’

Lees ook Apple | Ontketenen van AI-revolutie

Net als de wetenschappers van Stanford, kiest Pictet Quest ervoor om een bestaande portefeuille iets bij te stellen in plaats van om de hele aandelenselectie aan AI over te laten. Het fonds heeft als doelstelling om met een tracking error (indicatie van de jaarlijkse rendementsafwijking) van 2% ten opzichte van de MSCI AC World Index een rendement te halen dat jaarlijks 1,5% hoger ligt dan dat van de index. Met een rendement van 12,8% sinds introductie in april 2024 tegenover 9,8% voor de wereldindex slaagt het fonds daar vooralsnog goed in.

AI op zoek naar veelbelovende thema’s

Dichterbij huis zetten de zelfbenoemde investment engineers van Robeco kunstmatige intelligentie juist in voor het ontdekken van nieuwe beleggingsthema’s. Met een AI-model voor Natural Language Processing – oftewel natuurlijke taalverwerking – worden ongeveer 100.000 teksten gescand, zoals nieuwsartikelen, kwartaalverslagen, winstrapporten, wetenschappelijke publicaties interviews en veel meer. Zo wordt beoordeeld welke thema’s momenteel eruit springen in de financiële wereld. Actuele voorbeelden daarvan zijn digitale advertenties en media streaming, innovatieve behandelmethodes voor kanker en onderzoek naar nieuwe biotechnologiemedicijnen.

De AI-engine functioneert als een geavanceerd filtersysteem. Het detecteert namelijk niet alleen welke trends in opkomst zijn, maar ook hoe volwassen en toegankelijk voor beleggers die thema’s inmiddels zijn. Zo kan het fonds snel inspelen op relevante ontwikkelingen, nog voordat deze breed worden opgepikt door de markt.

In een volgende stap wordt gekeken welke aandelen het meeste van deze langetermijntrends profiteren. Daarvoor vertrouwt het fondsenhuis op een AI-systeem voor sentimentsanalyse, waarbij aan de hand van de woordkeuze wordt gekeken of een tekst positief, negatief of neutraal is. Ten slotte gebruikt Robeco de eigen kwantitatieve modellen om een portefeuille samen te stellen van honderd aandelen, die profiteren van circa 25 thema’s.

Lees ook Alphabet zoekt rendement in AI

Dit vormt de portefeuille van de in oktober vorig jaar gelanceerde Robeco Dynamic Theme Machine UCITS ETF (ISIN: IE000VG2WCW5). Een tracking error van 5% geeft deze ETF behoorlijk wat ruimte om af te wijken van de MSCI World Index. Eind juni had de ETF een naar verhouding grote positie in de it- en healthcare-sector, terwijl industrie- en consumentenaandelen juist minder zwaar meewegen. Na een goede start heeft de Robeco Dynamic Theme Machine een achterstand op de wereldindex opgelopen, toen in het voorjaar het beursklimaat vooral werd bepaald door handelsonrust in plaats van beleggingsthema’s.

Advies AI-ETF’s is ‘kopen’

Het aantal fondsen en met name ETF’s dat kunstmatige intelligentie inzet, neemt de laatste tijd gestaag toe. De AI-Enhanced Eurozone Equities UCITS ETF (ISIN: IE000979OT00) belegt bijvoorbeeld op een enigszins vergelijkbare wijze als Pictet Quest AI in aandelen uit de eurozone. Invesco AI Enablers UCITS ETF (IE000LGWDNE5) zet net als Robeco NLP in om te beoordelen welke bedrijven een sleutelrol spelen bij de opkomst van kunstmatige intelligentie. Vervolgens maakt een menselijk analistenteam onderscheid tussen bedrijven die zich hoofdzakelijk op AI richten en ondernemingen die meer onderdeel zijn van het universum daaromheen. Het eerstgenoemde segment krijgt een wat grotere weging in de index.

De Invesco AI Enablers UCITS ETF is een interessante keuze voor beleggers die met kunstmatige intelligentie willen inspelen op de doorontwikkeling van deze technologie. Dat geldt in iets bredere (thema)zin voor Robeco Dynamic Theme Machine, waarbij aangetekend moet worden dat deze aanpak zich nog in verschillende marktklimaten moet bewijzen. Pictet Quest AI heeft in dit opzicht al een wat beter track record. Sinds de introductie blijft het de MSCI World Index over elke periode van drie of meer maanden duidelijk voor. Het fonds vormt een interessant alternatief vormt voor een belegging in een traditionele ETF op de wereldindex.

Beleggen met AI: fonden en ETF’s
Fonds/ETF ISIN Lopende kosten Doelstelling Lancering Behaald rendement *
Pictet – Quest AI-Driven Global Eq. LU2749781550 0,45% jaarlijks 1,5% boven MSCI World Index apr-24 12,8%
Robeco Dynamic Theme Machine LU2749781550 0,55% inspelen op nieuwe beleggingstrends okt-24 1,0%
Invesco AI Enablers UCITS ETF IE000LGWDNE5 0,35% met AI beleggen in beste AI-bedrijven okt-24 7,9%
* = rendement sinds lancering t/m 30 juni 2025
Mens tegen machine op de beurs
Hoewel het aantal fondsen en ETF’s dat (deels) met kunstmatige intelligentie belegt de laatste tijd snel toeneemt, had Amplify Ai Powered Equity ETF (AIEQ) in dit opzicht de primeur. De ETF werd in 2017 gelanceerd en bleef tot 2022 de S&P500-index iets voor. Sindsdien presteert de S&P 500-index echter aanzienlijk beter. Het totaalrendement van 136,7% sinds oktober 2017 ligt bijna dubbel zo hoog als de 71,3% van de ETF.

Het aanvankelijke succes van AIEQ riep uiteraard de vraag op of kunstmatige intelligentie beter belegt dan een menselijke fondsbeheerder. Het antwoord kwam in juni 2022 uit de studie ‘Do AI-powered mutual funds perform better?’: beleggingsfondsen die AI inzetten presteren gemiddeld beter dan vergelijkbare fondsen onder menselijk beheer. De auteurs onderzochten AI-gestuurde mutual funds en vonden overtuigend bewijs dat dit genre van fondsen een hogere risicogecorrigeerde performance zien dan hun menselijke tegenhangers. Een van de verklaringen is dat kunstmatige intelligentie vaker gedragsvalkuilen vermijdt. Vol beleggen met AI dan maar? Dat hoeft volgens de studie ook niet: fondsen met kunstmatige intelligentie deden het tot 2022 per saldo niet beter dan het marktgemiddelde.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ