Nifty Fifty 2.0, een nieuw lijstje langetermijnwinnaars
In de late jaren zestig en vroege jaren zeventig werd de handel op Wall Street gedomineerd door de Nifty Fifty. Dat waren een vijftigtal aandelen waarvan werd beweerd dat ze het vermogen hadden zich herhaaldelijk aan veranderende marktomstandigheden aan te passen. En, al waren de aandelen stevig aan de prijs, het waren one-decision stocks.
One-decison stocks zijn aandelen die je voor de zeer lange termijn koopt. Doorgaans beschikt dit soort aandelen over sterke fundamentals en een aantrekkelijk groeipotentieel. Als men eenmaal besloten heeft om een dergelijk aandeel te kopen, hoeft men er niet meer over na te denken. Als een belegger bij de aankoop zijn huiswerk goed heeft gemaakt, breekt het moment om het te verkopen nooit aan.
Oorsprong Nifty Fifty
Wie de lijst van toen doorloopt, ziet dat niet alle Nifty Fifties het hebben overleefd. Onder andere American Hospital Supply, Eastman Kodak, Emery Air Freight, General Motors, Gillette, Heublein, Louisian Land & Exploration, Polaroid, Sears-Roebuck en Upjohn hoorden bijvoorbeeld bij de illustere namen.
Niemand weet waar de originele lijst van de Nifty Fifties vandaan komt, maar Kidder Peabody & Co dat medio jaren tachtig door General Electric (zelf een van de vijftig namen) werd overgenomen en Morgan Guraranty Trust worden vaak genoemd als bron. Kidder Peabody & Co beweert dat de lijst nooit heeft bestaan, maar publiceerde wel een overzicht van de vijftig duurste aandelen op Wall Street. Professor Siegel, de auteur van Stocks for the Long Run, kreeg wel toegang tot de originele lijst die bij Morgan Guaranty Trust circuleerde.
Flinke stijgingen
Tussen 1964 en 1972 stegen de Nifty Fifties in een overwegend vlakke markt met 189%. Men dacht dat deze bedrijven immuun waren voor economische schommelingen, maar toen de markt in 1973 klapte, kregen deze aandelen een flinke tik. In de beursmalaise van 1973-74 daalden zij dubbel zo snel als de S&P500. Wie net voor die crash instapte, moest tot ver in de jaren 2000 wachten om zijn oorspronkelijke investering terug te verdienen.
Door de neergang hebben de Nifty Fifties onder institutionele beleggers hun status als one-decision stock verloren, maar hun erfenis is in de financiële wereld blijvend. Deze periode leert enerzijds dat, hoe mooi het groeiverhaal ook klinkt, overwaardering funest kan zijn. Anderzijds benadrukt ze het belang van een gedegen analyse van de fundamentele waarde van aandelen, in plaats van alleen maar te vertrouwen op populariteit en trends. En toch leeft de mythe voort. Zelfs vandaag de dag grijpen beleggers terug op de les van de Nifty Fifty in hun zoektocht naar langetermijnwinnaars.
Selectiecriteria
Dat roept de vraag op: aan welke criteria moeten langetermijnwinnaars voldoen? Het selecteren van de juiste aandelen is cruciaal en vergt inzicht in wat deze aandelen zo bijzonder maakt. Hieronder de belangrijkste selectiecriteria waarmee u rekening moet houden.
- Sterke en stabiele balans. Zoek naar bedrijven met solide fundamentals. Dat wil zeggen: stabiele omzet, lage schulden en een goede kapitaalstructuur.
- Bewezen trackrecord. Bedrijven die jarenlang consistent succes boeken, zijn vaak goede kandidaten.
- Betrouwbaar dividend. Veel langetermijnwinnaars staan bekend om hun regelmatige dividenden.
- Sterke marktpositie. Een bedrijf dat een leidende rol speelt in zijn sector of unieke producten aanbiedt waar constant vraag naar is, heeft vaak succes op de lange termijn.
- Aanpassingsvermogen en innovatie. Speur naar bedrijven die investeren in onderzoek en ontwikkeling en die open staan voor verandering.
Wanneer u deze criteria bij uw selectie overweegt, vindt u niet alleen aandelen die vandaag, maar ook in de toekomst zouden moeten standhouden. Het is zaak om bedrijven te vinden die bewezen hebben dat ze in goede en slechte tijden goed presteren en op termijn duidelijk groeien.
Lees ook Eindcijfers van Nederlandse en Europese hoofdfondsen
Nieuwe Nifty Fifty
Bijgaande tabel geeft een opsomming van aandelen die als de nieuwe Nifty Fifty kunnen worden beschouwd. Het zijn potentiële langetermijnwinnaars. Enkele daarvan figureerden al op de originele lijst.