Betalingsverwerker Corpay groeit gestaag door
Corpay, Inc. is gespecialiseerd in het beheer, verwerken en administreren van zakelijke betalingen. De betaaloplossingen van het bedrijf helpen klanten met onkosten die hun werknemers maken. Denk aan vervoer-gerelateerde uitgaven, zoals tanken, parkeren, tol, verzekeringen en onderhoud, en aan reiskosten, zoals hotelovernachtingen. Vanuit die basis heeft Corpay de dienstverlening uitgebreid naar zakelijke (internationale) betalingen, onder meer in de vorm van betaalkaarten. Het bedrijf is een van de grootste uitgevers van creditcards van Mastercard. Corpay belooft de meer dan 800.000 bedrijven die klant zijn minder administratie door automatisering en meer grip op de uitgaven, met als resultaat lagere kosten.
Corpay is de afgelopen jaren stapsgewijs gegroeid door autonome groei en strategische ovenames. De acquisities hadden tot doel om het productaanbod te verbreden en de concurrentiepositie te verstevigen om zo meer omzet te verkrijgen. Corpay onderscheidt zich door wereldwijde aanwezigheid in meer dan 200 landen. De sterke concurrentiepositie wordt zichtbaar in de hoge retentiegraad, die rond de 92% ligt.
Omzet- en winststijging
In 2015 behaalde het bedrijf nog $1,7 mrd omzet. In 2024 was dat gegroeid naar bijna $4 mrd, een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 17%. Analisten verwachten dat Corpay in 2028 bijna $6 mrd omzet haalt. In 2024 werd ruim 50% van de omzet behaald in de VS, 15% in Brazilië en 14% in het Verenigd Koninkrijk. Dit geeft aan dat er nog voldoende ruimte is om internationaal te groeien. Corpay streeft zelf naar ruim 10% jaarlijkse omzetgroei voor de nabije toekomst.
De ebitda-marge schommelde de afgelopen jaren rond de 52 en 54% en stijgt naarmate de omzet toeneemt door het schaalbare model. Dit is zichtbaar in de winstontwikkeling van Corpay. De winstgroei ligt met 19% per jaar hoger dan de eerdergenoemde omzetgroei. Analisten verwachten dat de winst de aankomende jaren dan ook ruim sneller groeit dan de omzet.
Investeringen
Corpay hoeft maar beperkt te investeren om de groei op peil te houden. De jaarlijkse kapitaaluitgaven (CAPEX) liggen op ongeveer 4%. De combinatie van hoge marge en lage investeringen zorgt voor een hoog percentage vrije kasstroom van zo’n 85% in 2023 en 2024. Corpay heeft ongeveer 30% van de vrije kasstroom tussen 2017 en 2024 gebruikt voor meer dan 120 overnames en de overige 70% voor het inkopen van aandelen. Daarmee is sinds 2016 ongeveer 25% van het aantal uitstaande aandelen ingekocht. Door het stelselmatig inkopen van aandelen, stijgt de winst per aandeel sneller dan het netto resultaat van het hele bedrijf. Op basis van de combinatie van 10% omzetgroei, verbetering van de marge door grotere schaal en de inkoop van aandelen geeft Corpay een verwachting af van 15-20% groei van de winst per aandeel.
Een aandachtspunt is dat Corpay ondanks de sterke kasstroom toch schulden aanhoudt. Het management gebruikt de hefboom voor het vergroten van het rendement. Dat kan risicovol blijken als de ontwikkeling van het bedrijf tegenvalt. Tijdens de covid-pandemie deed zich zo’n periode voor. Door de lockdownmaatregelen vielen de vervoer-gerelateerde activiteiten en de hotelovernachtingen stil. Op zo’n moment gaan de rentelasten en aflossingsverplichtingen snel zwaarder wegen, met negatieve gevolgen voor de waardering. De uitbreiding van de betaalactiviteiten maakt Corpay beter gespreid en minder kwetsbaar.
Waardering
In 2019 lag de k/w rond de 25 en na de covid-pandemie was die gedaald naar 11. Inmiddels is de k/w weer opgelopen naar ongeveer 17, nog altijd lager dus dan in 2019. Bij een verwachte groei van de winst per aandeel van 15% is het aandeel daarmee aantrekkelijk gewaardeerd. Na de aankondiging van de importheffingen door Trump daalde de koers van Corpay wederom scherp. Op 2 april stond de koers op ruim $358. Minder dan een week later, net voordat de tarieven werden opgeschort, noteerde het aandeel $283. Inmiddels is de koers weer hersteld naar ongeveer $330.
Beleggers reageren over het algemeen negatief op overnames. Het beeld is dat vaak waarde verloren gaat, dat de betaalde premie te hoog is of dat de synergievoordelen niet uit blijken te komen. Corpay is daarop een uitzondering. Het bedrijf doet veelal kleine overnames die eenvoudiger geïntegreerd kunnen worden en het productaanbod verbreden en versterken. Op die manier kan juist veel waarde worden gecreëerd met overnames en Corpay heeft dat in het verleden bewezen.
Advies aandeel Corpay op ‘kopen’
Het marktaandeel van Corpay is nog relatief laag en het bedrijf heeft nieuwe producten toegevoegd aan het aanbod waardoor nieuwe markten worden ontsloten. Door de schaalbaarheid van het product en de hoge vrije kasstroom te gebruiken voor stelselmatige inkoop van aandelen, stijgt de winst per aandeel nog sneller dan de omzet. Gegeven die stabiele groei vind ik het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd en geef ik het een koopadvies.
De auteur heeft een positie in het aandeel