Trump geeft Freeport een extra zetje omhoog
Geen symbolisch gebaar, want de VS importeert de helft van haar koperverbruik terwijl de vraag snel toeneemt. Het metaal is onmisbaar voor defensie, elektrische voertuigen, de energietransitie en kunstmatige intelligentie. Goed nieuws dus voor het Amerikaanse Freeport-McMoran.
Ook AI draait op koper. De rekenkracht achter taalmodellen en beeldherkenning vereist datacenters vol chips, servers, koelsystemen en bekabeling. Voor stroomvoorziening, warmtegeleiding en connectiviteit is koper essentieel. Hoe groter de AI-golf, hoe sterker de onderliggende vraag.
Minder afhankelijk van koperimport
De wens om minder afhankelijk te worden van buitenlandse koperaanvoer is niet onrealistisch. De VS heeft grote reserves en producenten als Freeport-McMoRan kunnen de winning opvoeren. Maar één knelpunt blijft: de verwerking. In het hele land zijn slechts twee smelters actief, en die draaien al op volle capaciteit. Zonder extra smeltcapaciteit kan het aanbod van zuiver koper niet meegroeien. Nieuwe smelters bouwen kost jaren.
De koperprijs stond al dicht bij het hoogste niveau ooit. Trumps aankondiging zorgde vervolgens voor een stijging van 13%, de grootste eendaagse sprong sinds het begin van de datameting in 1987.
Advies aandeel Freeport-McMoRan blijft ‘kopen’
Omdat koper een van de belangrijkste groeimarkten van het komende decennium is, ben ik al langer aandeelhouder van Freeport-McMoRan. Het bedrijf kan sterk profiteren van hogere prijzen en binnenlandse vraag, mits de smeltcapaciteit meegroeit. Geen verrassing dus dat het advies van Beleggers Belangen op ‘kopen’ staat.