Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Column Wim-Hein Pals, vandaag 08:42

Vijf redenen voor de outperformance van opkomende markten

0 0 Leestijd ongeveer

Het is opkomende aandelenmarkten in het afgelopen halfjaar gewoon weer gelukt: ze hebben beter gepresteerd dan de volwassen markten.

Over de hele linie was het een half jaar met bescheiden rendementen: een plusje van gemiddeld 1,7% voor opkomende aandelenmarkten tegenover een verlies van ruim 3,4% voor de volwassen aandelenmarkten. Maar het verschil in het voordeel van ‘emerging’ is dus duidelijk: ruim 5%.

De relatieve sterkte van EM-aandelen ten opzichte van met name de Amerikaanse tegenhanger houdt veel beleggers bezig. Een groot aantal van hen, en dat geldt ook voor mij, is van mening dat er een duurzame rotatie van de VS naar opkomende markten aan de gang is. Een aanhoudend sterke positie van de opkomende valuta’s ten opzichte van de Amerikaanse dollar kan het rendement op aandelen uit opkomende markten verder ten goede komen.

Vijf redenen

Een aanhoudende zwakte van de dollar is een van de belangrijkste indicatoren voor beleggers bij de beslissing om in opkomende markten te beleggen. Een vijftal redenen ligt hieraan ten grondslag.

  1. De verminderde schuldenlast Veel overheden en bedrijven van opkomende markten geven schulden uit in Amerikaanse dollars. Wanneer de dollar verzwakt, dalen de kosten van het aflossen van deze schuld effectief in hun lokale valuta. Dit verlicht de financiële druk en vermindert het wanbetalingsrisico, met name voor economieën met een hoge schuldenlast.
  2. De verhoogde kapitaalinstroom Een depreciërende dollar maakt Amerikaanse beleggingen minder aantrekkelijk ten opzichte van die in opkomende markten. Beleggers kunnen op zoek gaan naar een hoger rendement in een omgeving van depreciërende dollars, wat leidt tot grotere kapitaalstromen naar aandelen en obligaties uit opkomende markten. Deze instroom van kapitaal kan de economische groei en de bedrijvigheid in deze markten stimuleren.
  3. Importen worden goedkoper en de inflatie daalt Veel opkomende economieën zijn netto-importeurs van grondstoffen zoals olie en gas, die in Amerikaanse dollars worden geprijsd. Een zwakkere dollar maakt deze invoer goedkoper, waardoor de geïmporteerde inflatie wordt teruggedrongen en de ruilvoet voor deze landen verbetert. Dit kan centrale banken van opkomende markten meer flexibiliteit geven om de rente te verlagen, waardoor de economische activiteit verder wordt ondersteund.
  4. De zwakke dollar maakt de export van opkomende markten concurrerender Dat komt doordat hun goederen relatief goedkoper worden voor kopers in landen met een sterkere munt. Dit kan exportgerichte industrieën en de algehele economische groei in opkomende markten stimuleren.
  5. Ondersteuning van de grondstoffenprijzen Grondstoffenprijzen hebben vaak een omgekeerde relatie met de Amerikaanse dollar. Wanneer de dollar verzwakt, hebben de grondstoffenprijzen de neiging te stijgen, wat ten goede komt aan grondstoffen-exporterende opkomende landen.

Brazilië en Polen

Naast de zwakke dollar speelt nog een tweetal andere factoren opkomende markten in de kaart. Allereerst is er de winstomgeving die na een sterk 2024 ook in 2025 aanmerkelijk beter uitvalt in de opkomende wereld dan in de volwassen wereld.

Daarnaast is de onderwaardering van aandelen uit opkomende markten nog steeds substantieel, ondanks de iets betere prestatie in het eerste halfjaar van 2025. Beleggers betalen slechts 11 keer de winst voor opkomende markten, ruim 30% minder dan de 15 keer in de ontwikkelde landen. De meeste muziek zit wellicht in Brazilië en Zuid-Korea.

Opwaarts potentieel

Brazilië heeft enorm opwaarts potentieel, zeker als de verkiezingen van volgend jaar positief uitpakken. Politiek in plaats van rente lijkt het sterkere argument voor Brazilië te zijn. Brazilië is ook een van de weinige markten in de opkomende markten met positieve buitenlandse geldstromen tot nu toe dit jaar. Het grote opwaarts potentieel zou kunnen komen zodra het binnenlandse sentiment ten opzichte van aandelen omslaat. Dat hangt ook weer af van de omkering van de rentecyclus.

De sterke rally in Korea, +40% tot nu toe in 2025, waarvan 17% sinds de verkiezingen, heeft ons gelukkig niet verrast. Het was en is nog steeds onze grootste overweging in de fundamentele EM strategieën. De nieuwe regering is vastbesloten de onderwaardering (Korean discount) op de beurs in Seoul te beëindigen en dat slaat aan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.