Asics verslaat Adidas, Nike en Puma
Waar het Asics voor de wind lijkt te gaan, daar zien de cijfers er minder rooskleurig uit bij concurrent Nike. Vorige week kwam het bedrijf door met de cijfers over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 24/25, eindigend 31 mei 2025. Het concern meldde een omzetdaling van 12% over het slotkwartaal tot $11,1 mrd en over geheel het boekjaar daalde de omzet met 10%.
De nettojaarwinst daalde over geheel het jaar met maar liefst 44% tot $3,2 mrd, gelijk aan $2,16 per aandeel. De belastingdruk lag wel een stuk hoger, maar dat de grootste sportfabrikant ter wereld het moeilijk heeft is wel duidelijk.
Nike wil zich herpositioneren
Het concern is dan ook druk doende met een herpositionering genaamd Win Now die de interesse van de consument weer moet doen toenemen. De beurskoers steeg met liefst 15% omdat de cijfers beter waren dan gevreesd en Nike zegt dat de ergste tegenwind achter de rug is. De koers kreeg nog een impuls door de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en Vietnam, een van de belangrijkste productielanden voor sportartikelen.
De invoertarieven gaan weliswaar omhoog van 10 naar 20%, maar het tarief van 46% dat zonder deal dreigde is van de baan. De vermeende kostenstijging van ruim $1 mrd dit jaar door invoerheffingen kan bij Nike mogelijk een stuk lager uitkomen. Analisten rekenen de komende tijd nog wel op winstdruk, maar op herstel in 2027.
Duitse rivalen
Het Duitse Adidas draait een stuk beter en wint ook marktaandeel. Dit jaar presteert het aandeel wel minder dan Nike dat koersmatig dus wat herstellende is. Adidas rekent voor dit jaar nog altijd op een omzet van 5-9% en operationele winstgroei van circa 30%.
Het concern waarschuwde wel voor toenemende economische onzekerheid, mede door de impact van de handelstarieven. Een winstwaarschuwing later dit jaar lijkt dan ook niet uitgesloten. Wel heeft Adidas de export vanuit China naar de Verenigde Staten al teruggedrongen en komt de Vietnam-deal ook Adidas goed uit.
Het eveneens Duitse Puma is in koers dit jaar bijna gehalveerd en is daarmee de zwakste speler. De jaarcijfers 2024 vielen zwaar tegen en voor dit jaar rekent het op een stevige operationele winstdaling. Het concern kampt met een zwakke vraag en stijgende kosten. Het zet dan ook zwaar in op kostenbesparingen.
Allesbehalve tegenspoed bij Asics
Alle tegenspoed lijkt aan het Japanse Asics voorbij te gaan. Bezien over de afgelopen twaalf maanden noteert het aandeel 50% hoger en dit jaar al 18%. Asics wist de omzet over het eerste kwartaal met bijna 20% op te voeren en de operationele winst met dik 30%. Overal ter wereld draait het sterk.
De marketingmachine van het concern draait op volle toeren en de nadruk op zeer hoogwaardige producten werpt vruchten af. Voor geheel het jaar voorspelt Asics een omzetgroei van 15% en een operationele winststijging van 20%, goed voor een ebit-marge van 15%. Ter vergelijking: Puma streeft voor 2027 naar een marge van 8,5% en Adidas naar 10%.
Twee maal kopen, twee maal houden
Voor ons advies baseren wij ons mede op de zogeheten PEG-ratio waarbij wij de k/w’25 delen door de gemiddelde jaarlijks verwachte winstgroei voor de komende drie jaar. Adidas en Puma komen daarin veruit het best uit naar voren. Met name voor Puma wordt op een stevig winstherstel gerekend. De gemiddelde verwachte winstgroei van 13% voor Asics is relatief laag versus de k/w van boven de 30. Nike is veruit het duurste sportaandeel. Onze voorkeur gaat uit naar Adidas en Puma die beide een koopadvies krijgen. Asics en Nike krijgen houdadviezen.