Groei Arcadis tijdelijk stilgevallen, maar kansen lonken
Op 31 juli publiceert Arcadis de halfjaarcijfers. De verwachtingen zijn laaggespannen. Jefferies rekent voor het tweede kwartaal op een 5% lager ebita, bij een autonome omzetdaling van 0,9%. ING verwacht eveneens een lichte organische krimp van 1%, terwijl de onderliggende ebita-marge volgens de analisten terugloopt van circa 10,9% naar 10,6%. De stagnatie en margedruk volgen op een periode van sterke groei, gedreven door een krachtige vraag op het gebied van verduurzaming, de energietransitie en mobiliteit.
Sinds het vierde kwartaal is de markt verslechterd, vooral door onzekerheid die de machtswisseling in het Witte Huis teweeg heeft gebracht. Klanten in de Europese maar ook de Amerikaanse industrie stellen belangrijke investeringsbeslissingen uit vanwege de handelsoorlog.
Arcadis ziet intercontinentaal zwakke inframarkt
Daarnaast kampt Arcadis met een zwakke inframarkt in het VK en Australië. In de Britse markt zijn grote infraprojecten vertraagd, in afwachting van de toewijzing van investeringsbudgetten voor de komende jaren. De zogeheten ‘spending review’ is uitgesteld naar 2026 en bevat naar verwachting miljarden aan investeringen in infrastructuur. In Australië had Arcadis de afgelopen jaren veel werk, maar vooralsnog blijven grote nieuwe infraprojecten uit en het bedrijf brengt zijn personeelsbestand daarom terug.
Lees ook Recessiezorgen drukken op Arcadis
Het advies- en ingenieursbureau verwacht een sterker tweede halfjaar, ondersteund door de bijdrage van enkele grote infrawerken die van start gaan. De inframarkten in de VS, Duitsland en Nederland blijven volgens het bedrijf sterk en de pijplijn aan nieuwe opdrachten is goed gevuld. Daarnaast blijft de belangrijke milieudivisie vooralsnog goed presteren, vooral in Noord-Amerika, Duitsland en Nederland.
Terughoudendheid bij Arcadis
Waterbeheer, klimaatverandering en de energietransitie bezorgen het bedrijf daar veel werk. In de gebouwenmarkt ervaart Arcadis nog steeds terughoudendheid bij klanten in de industrie, vooral in de Europese Unie. Daarentegen biedt de farmasector en high tech (onder meer datacenters en chipfabrieken) in de VS groeikansen en blijven overheden in onderwijs en gezondheidszorg investeren.
Het ziet er al met al naar uit dat Arcadis in een tijdelijke dip zit en volgend jaar weer betere cijfers kan overleggen, wat ook blijkt uit de herhaling van de doelen voor 2026 van een operationele winstmarge van 12,5% (2024: 11,5%) en een autonome omzetgroei van circa 5-9%. De koers van Arcadis is dit jaar met 30% gedaald en verdisconteert slechts 12,5 keer de verwachte winst voor 2026.
Advies aandeel Arcadis blijft ‘kopen’
Het aandeel presteert veel slechter dan sectorgenoten en handelt daardoor tegen een flinke korting van circa 30%. Er is een risico dat sommige deelmarkten tegen de verwachting in verder verslechteren en dat Arcadis zijn margedoel niet haalt. Bij de huidige lage waardering is het opwaartse potentieel echter een stuk groter dan de neerwaartse risico’s, zodat we het koopadvies met vertrouwen laten staan.
*De auteur heeft een positie in Arcadis