Duurzame portefeuille krabbelt op
De Duurzame portefeuille heeft geprofiteerd van het herstel op de financiële markten, maar is voorlopig nog niet terug op het niveau van voor de handelstarieven. De afgelopen maand herstelden de aandelen die het meest te lijden hadden onder de aankondigingen van Trump, zoals Pandora, Chart Industries en Pinterest.
Pandora
De Deense juwelenmaker Pandora begon het jaar goed en stond eind januari op DKK1400. De hogere kosten als gevolg van de handelstarieven zorgden voor een stevige koersdaling en een bodem van nauwelijks DKK800 begin april. Inmiddels is de koers weer met 50% opgelopen sinds de bodem. Dat kwam deels door de pauze bij de invoering van de tarieven en deels vanwege de cijfers en prognose van Pandora, die goed werden ontvangen. Pandora heeft in het eerste kwartaal 18,6% meer winst gemaakt en analisten verwachten over heel 2025 9% groei van de winst per aandeel.
Chart
Chart Industries kon beleggers ook geruststellen. Als gevolg van diverse overnames die zijn gefinancierd met leningen, is de balans van Chart verzwakt. Dat trekt short sellers aan die daarvan gebruik willen maken. In maart en de eerste weken van april hoorde Chart dan ook bij de grootste dalers. Bij de cijfers bleek dat het bedrijf in het eerste kwartaal 25% meer winst heeft behaald dan een jaar eerder. Daarnaast is de impact van de tarieven beperkt tot $50 mln en door mitigerende maatregelen te treffen kan die impact worden verlaagd naar $34 mln. Chart verhoogde de verwachtingen voor 2025, naar 40% winstgroei. Die hogere winst gaat gepaard met een hogere vrije kasstroom die wordt aangewend om de balans te versterken. De koers steeg daardoor ruim 30% in de afgelopen maand.
Ook Pinterest kreeg beleggers weer achter zich. Eerder was de koers bij de publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal 20% omhoog gesprongen naar ruim $40, maar kort daarna daalde die weer net zo snel naar minder dan $25. Beleggers waren bang dat buitenlande bedrijven minder zouden adverteren als gevolg van de importheffingen. Nu blijkt dat Pinterest een uitstekend eerste kwartaal heeft gedraaid en het bedrijf heeft vertrouwen uitgesproken over het tweede kwartaal en de rest van het jaar. Daardoor steeg de koers weer naar $32. Het aandeel is nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd, maar de koers is erg volatiel door de angst voor de negatieve invloed van de tarieven.
Infineon
Chipmaker Infineon kende ook een goede maand. De cijfers vielen licht tegen, maar het management sprak de verwachting uit dat in diverse marktsegmenten zoals duurzame energie en automotive, de bodem is bereikt. Infineon kondigde daarnaast een samenwerking met Nvidia aan om de energievoorziening voor AI-chips te verzorgen.
Borgwarner
De topvijf wordt compleet gemaakt door Borgwarner. Ondanks moeilijke marktomstandigheden in de autosector verhoogde de maker van elektrische aandrijflijnen de prognose. Borgwarner verlaagt de kosten door afscheid te nemen van laadsystemen en zich te richten op de kernactiviteiten. Door het negatieve sentiment rond het aandeel was de k/w gedaald naar 6. Door de stijging van ruim 25% in de afgelopen maand is die waardering nu hoger, maar het aandeel is nog steeds aantrekkelijk geprijsd.
Dalers
Het slechtst presterende aandeel was het Duitse Teamviewer. In maart en april was het aandeel sterk blijven liggen, maar de koers kreeg een tik bij de cijfers. Het management bevestigde de verwachting voor 2025, maar onthield zich van uitspraken over het tweede kwartaal. Dat zorgde voor onrust bij beleggers en de koers ging 15% onderuit. Beleggers waren vooral geïnteresseerd in de integratie van het overgenomen 1 E, waarvan de resultaten zichtbaar moeten worden in het tweede kwartaal.
Andere aandelen die relatief goed waren blijven liggen in maart en begin april – en daardoor ook minder profiteerden van het herstel – waren Everest Group, Rogers Communications, Cencora en CGI.
Wijziging
Gedurende de maand is tenslotte nog een wijziging doorgevoerd. De koers van het aandeel Ahold Delhaize steeg, waar andere aandelen daalden. Beleggers waardeerden het defensieve karakter van Ahold. Om mogelijke negatieve impact van de dollardaling bij Ahold voor te zijn, is het aandeel verwijderd uit de Duurzame portefeuille en geruild voor JDE Peet’s.
Lees ook Wissel in de Duurzame portefeuille
De koers van dat aandeel heeft de laatste jaren onder druk gestaan door de stijgende koffieprijzen. JDE Peet’s kan juist profiteren van een zwakkere dollar omdat de inkoop daardoor iets goedkoper wordt. Analisten verwachten voor de aankomende jaren al 10% winstgroei, terwijl ongeveer de helft in de aandelenkoers is ingeprijsd.