Ondergewaardeerde dividendgroeier verdient een plek in je portefeuille
Voor de meeste beleggers is Carlisle Companies geen bekende naam. Toch timmert dit Amerikaanse bedrijf al meer dan een eeuw aan de weg. Ooit breed actief als industrieel conglomeraat, maar inmiddels volledig toegespitst op één sector: bouwmaterialen. En dat doet het met opmerkelijk veel succes. Hoge marges, betrouwbare kasstromen en een consistente overnamestrategie maken Carlisle tot een van de meest robuuste groeiers op de markt.
De kern ligt in de divisie Carlisle Construction Materials (CCM), goed voor het overgrote deel van de omzet. Het bedrijf levert dakbedekking, isolatie en waterdichtingssystemen, vooral voor commerciële gebouwen zoals distributiecentra, kantoren en fabrieken. De residentiële markt wordt niet genegeerd, onder meer via dochterbedrijf Carlisle Weatherproofing Technologies, maar de focus ligt duidelijk op de schaalvoordelen en hogere marges van de zakelijke markt. Juist daar liggen grote kansen, zeker nu verstedelijking, strengere energie-eisen en verduurzaming van gebouwen structurele trends zijn.
Een belangrijk concurrentievoordeel is de sterke positie in de vervangingsmarkt voor daken. Die is minder cyclisch dan nieuwbouw en biedt hogere marges. Waar nieuwbouwprojecten worden uitgesteld bij economische tegenwind, geldt dat niet voor een dak dat aan het eind van zijn levensduur zit. Niemand laat zijn dak immers lekken. De urgentie is er dan en de besluitvorming is relatief eenvoudig: dichter bij de eigenaar, kortere verkoopcycli, en minder prijsgedreven dan grootschalige projecten. Dat alles zorgt voor stabiele omzet en minder concurrentiedruk.
Overnamestrategie
Carlisle’s strategie is helder: groeien via specialisatie en kasgedekte overnames. Geen risicovolle fusies of verwatering via aandelenuitgiftes, maar gericht bouwen aan een sterker portfolio. In 2024 werd Plasti-Fab overgenomen, producent van EPS-isolatiemateriaal, gevolgd door ThermaFoam uit Texas. Beide bedrijven brengen verticale integratie en regionale productiekracht.
Carlisle schat de totale adresseerbare markt voor bouwschiloplossingen op circa $70 mrd. Met een jaaromzet van ruim $5 mrd betekent dat een huidig marktaandeel van 6 à 7%. Het doel is om die positie gestaag uit te breiden, met een autonome omzetgroei van meer dan 5% per jaar, fors boven het sectorgemiddelde. De groei komt niet alleen uit nieuwe projecten, maar ook uit de vervangingsgolf van oudere gebouwen. Veel panden uit het begin van deze eeuw zijn toe aan renovatie, vooral daken. Die structurele vervangingsvraag biedt Carlisle terugkerende inkomsten, los van de conjunctuur.
Ondanks het internationale karakter van de bouwsector, blijft Carlisle sterk gericht op Noord-Amerika. Meer dan 90% van omzet en grondstoffen komt uit deze regio. Dat maakt het bedrijf minder gevoelig voor geopolitieke risico’s of wisselende importtarieven. Buiten de VS en Canada is Europa de belangrijkste regio, goed voor zo’n 5% van de omzet, met productie- en distributiepunten in onder meer Duitsland, Nederland en Roemenië. Via het langetermijnplan Vision 2030 wordt wel degelijk gewerkt aan internationale groei, maar net zo gedisciplineerd als bij overnames: gefaseerd, logisch en rendabel.
Vision 2030 is het kloppend hart van Carlisle’s aanpak. Daarin staat duurzame waardecreatie centraal. Niet ‘groei om de groei’, maar bouwen aan een onderneming die over tien jaar nog relevanter is. Duurzaamheid en energie-efficiëntie worden niet als verplichting gezien, maar als commerciële kans. Isolatie, langere levensduur van gebouwen en hoogwaardige materialen spelen daarin een hoofdrol. Ceo D. Christian Koch koppelt hier duidelijke financiële doelstellingen aan: een operationele marge boven de 20%, een rendement op geïnvesteerd kapitaal van minstens 15% en jaarlijkse autonome omzetgroei van meer dan 5%.
Aandeleninkoop en dividend
De kwartaalcijfers waren recent goed genoeg om het aandeleninkoopprogramma voor dit jaar te verhogen van $800 mln naar $1 mrd. In de eerste drie maanden werd al voor $400 mln aan eigen aandelen ingekocht. Ook het dividend groeit jaar na jaar met dubbele cijfers. De verklaring is vierledig: hogere marges, constante inkoop van eigen aandelen, kasstroomversterkende overnames, én een bedrijfsmodel dat structureel veel vrije kasstroom genereert.
Via het interne verbeterprogramma Carlisle Operating System (COS) wil het bedrijf efficiënter worden, in plaats van alleen op externe groei te leunen. Dan gaat het om procesoptimalisatie en datagedreven besluitvorming.
Daarnaast richt het zich nadrukkelijk op klantbeleving, onder de noemer The Carlisle Experience. In een sector waar prijs vaak doorslaggevend is, onderscheidt Carlisle zich met service, leverbetrouwbaarheid en langdurige relaties. Klanten krijgen niet alleen een product, maar ook ondersteuning, garanties en samenwerking op lange termijn. Dat leidt tot hoge klantloyaliteit — en dus tot voorspelbare inkomsten en bovengemiddelde marges.
Advies aandeel Carlisle Companies op ‘kopen’
Carlisle (Investeerderspagina) is financieel ijzersterk. De balans is solide, het rendement op geïnvesteerd kapitaal behoort tot de hoogste in de sector en het vrije kasstroomrendement bedraagt 4,2%. De koers-winstverhouding voor 2025 ligt op 17, een aantrekkelijke waardering gezien de kwaliteit en stabiliteit van het bedrijf. Geen wonder dat Carlisle recent als beste aandeel naar voren kwam in ons onderzoek naar Amerikaanse dividendaandelen, met topnoteringen op dividendgroei, schuldenlast, payout-ratio en dividendrendement.
De koers is sindsdien flink gestegen, maar wie toen niet instapte, hoeft zich geen zorgen te maken. Dit is geen aandeel dat je voor één kwartaal koopt; het is een langetermijnversterking voor je portefeuille. En precies daarin blinkt Carlisle uit. Een extra aanbeveling is dat het aandeel al geruime tijd deel uitmaakt van de Dividendportefeuille.
De auteur heeft een long positie
Ticker | CSL |
Beurs | New York |
Hoogste koers 12 mnd | $481,26 |
Laagste koers 12 mnd | $311,41 |
Beurswaarde | €16,7 mrd |
K/w 2025 (t) | 17 |
Dividendrendement | 1,0% |